TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KEDİ Otizm Derneği açıldı: Hedef otizm dostu bir kent!

Otistiklerin toplumsal yaşama tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak amacıyla çalışmalar yürüten KEDİ Otizm Derneği İzmir’de açıldı. Açılışta konuşan Dernek Başkanı Ahmetoğlu, “İzmir’i otizm dostu bir kent haline getirmeyi amaçlıyoruz” vurgusu yaptı

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2023 13:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
KEDİ Otizm Derneği açıldı: Hedef otizm dostu bir kent!

ÇAĞLA GENİŞ

Geçen yıl Kasım ayında İzmir’de kurulan ve otistik bireyler ile ailelerinin savunuculuğunu üstlenen KEDİ (Kabul-Eşitlik-Dahil Olma-İstihdam) Otizm Derneği’nin açılışı gerçekleşti. Otistiklerin toplumsal yaşama tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak amacıyla çalışmalar yürüten derneğin, Konak’taki binasında düzenlenen açılış törenine; İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP İzmir Milletvekili Adayı Hacer Foggo, İzmir Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Sn. Hatice Suna Bina, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, otistik bireyler ve aileleri katıldı.

ÇALIŞMALARA KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ

Açılışta konuşan KEDİ Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, “Derneğimizi 2022 yılının Kasım ayında kurduğumuzdan bu yana en çok duyduğumuz soru, otizm ile kedinin ne ilgisi var, neden KEDİ? Örneklerini bu güzel törende vermeyeceğim ancak otizm toplumunun yaşadığı yapısal sorun ve taleplerimiz arasında öncelediklerimizi bir çırpıda sıraladığımız Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam kelimelerinin baş harflerini aldık ve bu sevimli isme ulaştık. KEDİ. Kabul, otistiklerin tüm özellikleriyle birlikte kabul edilip varlıklarına saygı gösterilmesini, Eşitlik, gereksinim duydukları desteklemelerin karşılanarak örneğin eğitim gibi yurttaşlık haklarının tamamına erişebilmelerini, Dahil olma, otistiklere ve ailelerinin toplum yaşamı içinde karşılaştıkları ayrımcılıkların ortadan kaldırılarak hayata dahil edilmelerini, İstihdam ise, otistiklerin öğrenim çağında eğitimlerinin meslek ve iş sahibi olabilecek şekilde hazırlanması ve yetişkin olduklarında istihdam olanaklarının sağlanmasını içeriyor. Bir sivil toplum kuruluşu olarak, sorunları sıralayıp sadece talepte bulunmakla kalmak istemiyoruz, yöneticilerimizin otizm alanında geliştirecekleri çalışmalara katkı sağlamak da istiyoruz. Var olan hizmetlerin geliştirilmesini ve yenilerinin üretilmesini diliyoruz.” dedi.

DAYANIŞMA AĞI VE OTİZM YÜRÜYÜŞÜ

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından otistik çocuklar ve aileleri için dayanışma ağı kurduklarından bahseden Ahmetoğlu, “Bu düşüncelerle, kuruluş işlemlerimizi tamamlayıp kentimiz yöneticileri ve iş insanlarına kendimizi ve amaçlarımızı tanıtmaya hazırlandığımız sırada Türkiye’yi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli deprem meydana geldi. Olağan hayatın akışında dahi karşılaşılan zorlukları deneyimleyen aileler olarak deprem gibi bir afetin ardından bir otistik ve ailesinin yaşayabileceği artçı etkileri öngörüp, deprem bölgesinden İzmir’e gelecek aileler arasında otistik çocuğu olanlar için vakit kaybetmeden bir iletişim ve dayanışma ağı oluşturduk. Bu ağın çalışmaları sırasında hem Valiliğimiz hem de Büyükşehir Belediyemiz ile koordineli çalışma şansı da yakaladık. Sorunları ve çözüm önerilerimizi net olarak aktardığımızda yöneticilerimizin kayıtsız kalmadığını deneyimledik. Ve bir kez daha anladık ki karar vericiler ile diyalog kurulmadan yapılan taleplerin doğru yerlere, doğru şekilde aktarılması, dolayısıyla çözüme ulaşması mümkün olmuyor. Bu yoğun çalışma döneminin ardından takvimin 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ne yaklaştığını gördük ve İki haftalık gibi kısa bir sürede İzmir Otizm Yürüyüşü’nü organize ederek gerçekleştirdik. Yürüyüşümüz ile vermek istediğimiz ana mesaj, otizm farkındalığına ilişkin oldu” ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

İzmir’i otizm dostu bir kent haline getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Ahmetoğlu, “Farkındalık çalışmaları, sadece tanı belirtileri ve tanı sonrası özel eğitime başlanması gerektiği vurgusunda devam ederken, otizmli çocuk ve yetişkinlerin toplum yaşamı içinde çeşitli zorluklarla karşılaştığı da bir gerçekti. O yüzden ‘Otizmi fark etmek yetmez, otizmliyi hayatın içine al’ dedik. Aynı hafta içinde düzenlediğimiz bir başka etkinliğimizde ‘Fark etmeyi bırak, fark yarat’ diye seslendik. Yerel yöneticilerimizle birlikte, fark yaratmak, İzmir’i otizm dostu bir kent haline getirmeyi amaçlıyoruz. Otistik çocukların çocuk olarak kalmadığının farkına varılmasını, bir otistiğin yaşamının her döneminde toplum yaşamının her alanına dahil olabilmeleri için gereksinim duydukları desteklerin verilmesini ve çeşitlendirilmesini talep ediyoruz. Valiliğimiz liderliğinde Milli Eğitim İl Müdürlüğümüz işbirliğinde ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik kaynaştırma öğrencisi arkadaşlarıyla arkadaşlık geliştirme, Büyükşehir Belediyemiz ile toplu taşıma araçlarından başlayacak bir farkındalık çalışması, İzmir iş dünyası ile de otistiklerin tüm kademelerde istihdam edilebileceği destekleyici iş modeli geliştirme konularında işbirliği hedefliyoruz. Biz birlikte çalışmaya istekli ve hazırız. Çünkü sadece ve sadece ‘birlikte’ başaracağımıza inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

BİRLİKTE GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu da, “Kabul, eşitlik, dahil olma ve istihdam… Otizmli bireylerimizin en haklı en doğru ve en gerçek talepleri bunlar. Onları dışlayan değil aksine toplumla birleştiren yaşamı onlara sağlayan bir yerel yönetim anlayışı ve bir devlet politikası geliştirmek gerekiyor. Burada sivil topluma düşen görev de bu örgütlenmeleri sağlamak. Biz Büyükşehir olarak ‘engelsiz İzmir’ diyoruz, kongrelerimizi yıllardan beri yapıyoruz. Çok farklı çalışmalarımız, projelerimiz var. Bunları devam ettirmek istiyoruz, otizm de bunlardan biri. Bu açıdan KEDİ Otizm Derneği ile de bundan sonra Büyükşehir olarak faydalı çalışmalar ve güzel işler yapacağız. Bu yolda ben de varım diyen, elini taşın altına koyan herkesle çalışmaktan memnuniyet duyacağız” diye konuştu.

HER ŞEYİ BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

CHP İzmir Milletvekili Adayı Hacer Foggo ise, “Uzun zamandır yoksul mahallelerde çalışıyorum. O evlerde de otistik çocuklara rastlıyorum. Aslında ne yaşıyorsanız siz yaşıyorsunuz. Biz burada ne konuşursak konuşalım otizm ailelerinin yaşadıklarını anlatmamız mümkün değil. Benim burada size katkıda bulunacağım tek şey; sizin biz iktidar olduğumuzda uygulamanın içerisinde olmanız. Siz uygulamanın içerisinde olmazsanız her şey yarım kalır. Otizm Eylem Planı henüz hayat geçmedi. O planı yapan da sizlersiniz, ne olması gerektiğini bilenler de sizlersiniz. Bakanlıklarda da sizlerin olması gerektiğini düşünüyorum. Eğitim konusunun da ne kadar içler acısı olduğunu biliyorum. Ben milletvekili adayıyım şu an ama seçildiğimde o koltukta sizler oturacaksınız. Her şeyi birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından derneğe katkıda bulunan kişilere teşekkür belgesi takdim edildi ve pasta kesildi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.