TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İmar affı kaçak yapıya teşvik

Deprem ve heyelan bölgesi olan Kemalpaşa’nın Atatürk Mahallesi’nde, çok sayıda ruhsatsız bina bulunuyor

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2023 03:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İmar affı kaçak yapıya teşvik

AYSELİN UZUN/ÖZEL HABER

Ruhsatsız yapılara getirilen imar affının yol açtığı sonuçlar deprem gerçeğiyle gün yüzüne çıktı. İzmir’de hala bazı mahallelerde, ruhsatsız yapılar mevcut. Çoğu kişi tekrar imar affı çıkar beklentisiyle kaçak binalar yapıyor. Bu mahallelerden biri de İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Atatürk Mahallesi. Muhtar Mustafa Öncü, konu hakkında yaptığı açıklamalarda “Bu sorunun baş göstermesinde Kemalpaşa Belediyesi’nin yaklaşım tarzı ve yetersiz denetlemesi gibi faktörler de mevcut. Geçtiğimiz yerel seçimlerde Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’nın seçim vaatlerinden biri de imar affıydı. Birçok kişi bunun gerçekleşmesini hala bekliyor” sözlerine yer verdi. 

SADECE PLANDA KALIYOR

Muhtar Mustafa Öncü, başta kendi mahallesi olan Atatürk Mahallesi olmak üzere, Kemalpaşa’da kentsel dönüşümün şart olduğunu vurgulayarak şu açıklamada bulundu: “Kemalpaşa deprem ve heyelan bölgesi, özellikle Atatürk Mahallesi, heyelan açısından çok tehlikeli. Bunun için kentsel dönüşüm şart. Belediye tarafından kentsel dönüşüm planlamaları var ancak bu sadece planda kalıyor. Belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yazı beklediğini, yazılar geldikten sonra çalışmalara başlanacağını söylüyor. Ancak yıllardır bir çalışma gerçekleştirilmedi.”

DENETİM YETERSİZ

Denetimlerin yetersiz olduğunu belirten Muhtar Mustafa Öncü, “Kaçak binaların sahipleri, kentsel dönüşüm olması durumunda 3 katlı olan binaların tek kata düşeceği gibi hususlardan yakınıyor. Bu kişiler imar affı çıkar umuduyla binalarına ruhsat çıkartmıyor. Bilindiği üzere ülkemizde, deprem öncesi birçok yapıya imar affı gelmişti, ancak bu kararın uzun vadede yarattığı zarara, ülkece şahit olduk. İlçemiz açısından bakacak olursak ise bu sorunun baş göstermesinde Kemalpaşa Belediyesi’nin yaklaşım tarzı ve yetersiz denetlemesi gibi faktörler de mevcut. Geçtiğimiz yerel seçimlerde Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’nın seçim vaatlerinden biri de imar affıydı. Birçok kişi bunun gerçekleşmesini hala bekliyor ama neyse ki henüz böyle bir durum söz konusu değil. Bu tarz durumlarda halkımız deprem, heyelan gibi doğal afetleri göz ardı ediyor. Bu sebeple öncelikle halk bilinçlendirilmeli” diyerek, imar affının kaçak yapılara teşvik niteliğinde olduğuna değindi.

ÇALIŞMALAR GEREKEN HIZDA İLERLEMİYOR

Atatürk Mahallesi’nin bir dağ yamacında olduğunu belirten Öncü, dağda bulunan kaya parçalarının düşmesi tehlikesi olduğunu hatırlattı. Dağdan kaya parçası düşmesi durumunda yaşanabilecek bir felaket öncesi uyarıda bulanan Muhtar Öncü, “Geçtiğimiz günlerde mahallemizin yüksek kısımlarında, bir kaya parçasının kopup evlerin üzerine düşme tehlikesi olduğunu öğrendik. Bulunduğu alana gidip kontrol ettik ve sonrasında yetkililere bildirdik. Ancak günlerce ekip gelmedi. Tam üç defa bildirmemiz sonucunda, nihayet geçtiğimiz günlerde sorun ortadan kaldırıldı. Demem o ki çalışmalar gereken hızda ilerlemiyor. Bir başka sorunumuz da temizlik! Belediyemiz mahallemize iki tane temizlik görevlisi tahsis etmişti ancak bu görevliler geri alındı. Şu anda mahallemizde temizlik yapılmıyor, çöpler toplanmıyor. Bu konuda şikâyetler geliyor biz de belediyeye bildiriyoruz. Fakat sorun hala çözülmedi” sözleriyle, tek sorunun kentsel dönüşüm olmadığını da aktardı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.