TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her eve ucuza balık girsin diye daha fazla mesai, daha çok balık

Başkan Yardımcısı Mehmet Aksoy, her vatandaş balığa ucuz bir şekilde ulaşsın diye artan maliyetleri vatandaşa yansıtmak yerine daha çok balık tutarak giderlerini karşılamaya çalıştıklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2023 05:59
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Her eve ucuza balık girsin diye daha fazla mesai, daha çok balık

Türkiye’de 1 Eylül itibariyle balıkçılık sezonu açıldı, balıkçılar ‘vira Bismillah’ diyerek ağlarını denize bıraktı. Av yasağının sona ermesiyle birlikte Egeli balıkçılar da yeni sezonu umutlu bir şekilde karşıladı. Sezona bereketli başladıklarını belirterek vatandaşın ucuza balık yemeleri için artan maliyetler karşısında balığın fiyatını yükseltmek yerine balıkçıların daha fazla mesai yaparak daha çok balık tutmak için mücadele verdiklerini söyleyen İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Aksoy, “Geçen yıla göre giderlerimiz yüzde yüz arttı. Bu artışların karşılığında balığın fiyatını yükseltmek yerine balığı çok tutarak karşılamak istiyoruz. Bu sayede hem halkımız balığı ucuza ve çok yesin, hem de biz giderlerimizi biraz daha karşılayalım. Mücadelemiz bunun için” dedi.

Mehmet Aksoy,

BALIKÇILARIMIZ SEZONDAN MEMNUN

Ege Denizi’nde balıkçılık sezonunun açılmasıyla birlikte balıkçıların bu yıldan beklentisinin çok olduğunu ve halka daha ucuza balık yedirebilmek için bu yıl daha fazla balık tutmaları gerektiğini ifade eden Aksoy, “Balıkçılık sezonumuzu 1 Eylül itibariyle açtık. Bu yılın bereketli geçeceğine inanıyoruz. Beklentimiz çok yüksek. Sezonun açılmasıyla birlikte ilk hafta çok beklediğimiz gibi balık olmadı. Bunun sebebi ise ay ışığının olmasıdır. Çünkü ay ışığında Ege Denizi’nde çok balık olmuyor. Bir haftalık süreci atlattıktan sonra denizlerimizden balık çıkmaya başladı. Balıkçılarımız bu sezona biraz tedirgin başlamıştı çünkü bu sene masraflarımızın çok olacağını biliyorduk. Şu anda balıkçılarımız memnun. Balıkçının duaları kabul oldu ve çok şükür bu yıl Ege’de balık sezonu bereketli başladı. Sezon öncesi Güzelbahçe’de sardalyanın kilosu 200 – 300 TL’ye satılıyorken şu anda 50 TL’ye kadar düştü. İnşallah 30 liraya da düşer ve halkımız daha çok balık yer, bizde daha çok tutarız. Bu yıl da Ege Denizi’nde sardalya ve hamsinin çok olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

DAHA ÇOK TUTMAMIZ GEREKİYOR

Balıkçıların bu yıl artan maliyetleri karşılamak için balık fiyatını yükseltmek yerine çok daha fazla balık tutarak giderlerini karşılamaya çalıştığını dile getiren Aksoy, “Geçen sene bin ton balık tuttuysak bu sene 2 bin, 3 bin ton balık tutmak zorundayız. Tabii ki az balık tutup çok para kazansak daha iyi olur. Denizdeki balığı da eksiltmemiş oluruz ama şu anda bu mümkün değil. Çünkü geçen yıla göre giderlerimiz yüzde yüz arttı. Geçen sene bakım için limana çektiğimiz bir teknenin maliyeti sadece çekme bazında 50 – 100 TL arasıyken bu yıl 100- 200 TL civarında. Bizde bu artışın karşılığında balığın fiyatını yükseltmek yerine balığı çok tutarak karşılamak istiyoruz. Bu sayede hem halkımız balığı ucuza ve çok yesin, hem de biz giderlerimizi biraz daha karşılayalım. Mücadelemiz bunun için” ifadelerini kullandı.

balıkçılık sezonu26 (1)0

BALIK DÜZENSİZ AVCILIKLA BİTER

Çok balık tutmanın değil düzensiz balıkçılığın popülasyonu etkilediğini de sözlerine ekleyen Aksoy, “Biz bu yıl maliyetlerimizi karşılamak için çok balık tutmak istiyoruz ama bu durum balık popülasyonunu kötü etkilemez. Bizim denizlerde balığı tutmayla balık bitmez. Balık denizde düzensiz avcılıkla ve deniz kirliliğiyle biter. Düzensiz avcılık dediğimiz ise; balık havyarlıyken tutulmasıdır. Üreme aşamasında olan balığın tutulmaması gerekiyor. Biz şu anda tutulması gereken balıkları tutuyoruz” dedi.

ÜRETİCİNİN ŞU ANDA TEK SORUNU İLGİ

Balıkçıların sezona bereketli başlamasından dolayı memnun olduklarını fakat henüz vatandaşın balığa olan ilgisinin yeterli olmamasından dolayı elde tutulan fazla balıkların denizlerdeki kafes balıklarına yedirdiklerini söyleyen Aksoy, “Balık sezonun açılmasına rağmen balıkçı esnafı halen sebze meyve satıyor. Bereketli bir sezon geçiriyoruz ve bolca balık tutuyoruz fakat, balığımızı insanlara yedirmek için mücadele ederken tutulan balıklarımızı kafeslerde yetişen balıklara yediriyoruz şu anda. Bu da bizi memnun etmiyor. Ayrıca bizim kültürümüzde sıcak havalarda balık çok tercih edilmiyor. Biraz daha havalar soğusa halkımız balık yemeye yönelecek” diye konuştu.

SEZONUN UZUN SÜRMESİ GEREKİYOR

Balıkçılığın hangi bölgede olursa olsun daha uzun vadede yapılması gerektiğin, bu sayede hem balığın daha iyi olacağını hem de balıkçıların daha iyi kazanacağını belirten Aksoy, “Karadeniz’deki balıkçının Ege balıkçısına göre durumu daha kötü. Bizim Karadeniz’de de Ege’de de teknelerimiz var. Karadeniz’e nazaran Ege daha verimli bir bölge. Ege’de bir gün balığı kaçırırsak Yunan adalarına gitse bile ertesi gün geri gelir. Karadeniz’de hamsi sezonunun eylülde başlamamasını hiç istemeyiz. Hamsi avı ekimin sonunda başlarsa hem uzun avcılık hem de çok güzel balıkçılık olur. Avcılık süresi marta kadar uzar. Marta kadar giden balıkçılık bizim için iyi balıkçılıktır. Sezonun uzun olması balığın daha lezzetli ve etli olmasına sebep olurken, balıkçının da daha uzun süre para kazanıp maliyetlerinin karşılaması demektir” şeklinde konuştu.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Safranbolu'nun Çavuş üzümünde hasat zamanı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.