TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan veto etmişti: EXPO'da yeni hamle

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘veto’ ettiği ve mahkemenin ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdiği EXPO planları için yeni çalışma başlattı

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2023 08:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Erdoğan veto etmişti: EXPO'da yeni hamle

TENZİLE AŞÇI

İzmir’in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı ve Yeşildere’de hayata geçirilmesi planlanan Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO (Botanik EXPO)’una ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir hamle geldi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “müjde” olarak duyurduğu Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO (Botanik EXPO) olarak Yeşildere bölgesinin seçildiği duyurmuştu. Soyer’in açıklamasının ardından AK Parti ve CHP arasında ‘EXPO’ tartışmaları başlarken Aralık 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Yeşildere bölgesinde EXPO planlarının olduğu alanı da kapsayan alan ‘afete maruz bölge’ olarak ilan edilmişti. Alınan kararla birlikte EXPO da dahil olmak üzere herhangi bir yapılaşma ya da proje hayata geçirilmesinin önü kapatılmıştı.

MAHKEMEDEN ‘YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI’

Planlara bir engel de mahkemeden gelmiş ve bölge halkının da “yerinde dönüşüm istiyoruz” diyerek karşı çıktığı planlara karşı uzlaşmayı kabul etmeyen hak sahiplerine karşı Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma davası açmıştı. Dava sonrası ise mahkeme, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

BÜYÜKŞEHİR’DEN ’25 BİN’ HAMLESİ

Öte yandan; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından EXPO planları için flaş bir hamle geldi. Büyükşehir, alt ölçekli planları askıya çıkarılan ve mahkeme tarafından iptal edilen EXPO planları için geniş ölçekli adım atma kararı aldı ve alana ilişkin 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ni hazırladı.

Mayıs ayı meclis toplantısında gündemine gelmesi beklenen plan değişikliği önergesi, “Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığının yazısı doğrultusunda; Belediyemiz ev sahipliğinde düzenlenecek olan Botanik konulu EXPO 2026 Organizasyonunun gerçekleştirilmesine yönelik olarak Konak İlçesi, Yeşildere Bölgesinde kullanım kararlarının yeniden düzenlenmesi ve uygulamaya ilişkin hükümlerin getirilmesine yönelik hazırlanarak onanan, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin alınan İzmir 7. İdare Mahkemesinin 29/03/2023 tarihli ve 2022/217 Esas sayılı Kararında belirtilen hususlar gözetilerek hazırlanan, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği önerisi” ifadeleriyle gündeme konuldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.