TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enerjide dışa bağımlılığa çözüm DEÜ’den

Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde geliştirilen projeyle birlikte, sanayi atıkları dönüştürülerek temiz ve yenilenebilir enerji elde ediliyor

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2023 04:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Enerjide dışa bağımlılığa çözüm DEÜ’den

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Elektronik Malzemeler Üretim ve Uygulama Merkezinde (EMUM) yürütülen doktora sonra araştırma projesi kapsamında, alüminyum fabrikası atığı olan kırmızı çamur, demir çelik fabrikası atığı olan tufal gibi endüstriyel atıkları ve aynı zamanda da laboratuvar dağlama atığını dönüştürerek katma değeri yüksek olan hidrojen ortaya çıkarılıyor. Proje yürütücüsü Dr. Sibel Demiroğlu Mustafov, “Biz doğaya zarar vermeden enerjiyi nasıl kullanabiliriz sorusuyla yola çıkıp endüstriyel ve laboratuvar atıklarından elde edilen gözle görülemeyecek kadar küçük nano malzemeler ve güneş ışığı ile su kullanılarak hidrojen gazı ürettik.Ulaşımdan sanayiye kadar pek çok alanda kullanılan hidrojen enerjisi EMUM alt yapısı kulllanılarak üretiliyor. Böylelikle hem ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı azaltmış hem de atıklardan ileri dönüşümü yapılarak katma değeri yüksek bir ürün elde edilmiş oluyoruz” sözlerini ederken, doktora öğrencisi Begüm Uzunbayır ise “Ne yazık ki bu tür malzemeler ülkemizde yüksek fiyatlara ithal ediliyor. Merkezimizde elde ettiğimiz hedef malzemesi ile on binlerce ince film biriktirebileceğiz ve yine merkezimizde temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş hücresi çalışmalarında kullanabileceğiz” diye konuştu.

SİBEL DEMİROĞLU MUSTAFOV

“ATIKLARDAN TEMİZ ENERJİ ÜRETİMİ”

Mustafov, yaptığı konuşmada temiz enerjinin üretim aşamasını ve önemine yer verdi. Mustafov, “Bu çalışma, benim TÜBİTAK’tan yürütücü olarak destek aldığım ve Dokuz Eylül Üniversitesi EMUM’da yürütmekte olduğum doktora sonrası araştırma projem. Projeyi danışman hocam Doç. Dr. Mustafa Erol ile birlikte yürütmekteyiz. Bu projede alüminyum fabrikası atığı olan Red Mud (kırmızı çamur), demir çelik fabrikası atığı olan tufal gibi endüstriyel atıkları ve aynı zamanda da laboratuvar dağlama atığı olan CVD atığını dönüştürerek bir ürün ortaya çıkartıyoruz. Bu ürün temiz enerji ya da yeşil yakıt olarak da bilinen hidrojendir” dedi.

FOSİL YAKITLARIN YERİNİ ALACAK

Projenin birçok alana olumlu etkisi olacağını belirten Mustafov, “Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için öncelikle karbondioksit emisyonunu azaltmamız gerekiyor. Biz doğaya zarar vermeden enerjiyi nasıl kullanabiliriz sorusuyla yola çıkıp endüstriyel ve laboratuvar atıklarından elde edilen gözle görülemeyecek kadar küçük nano malzemeler ve güneş ışığı ile su kullanılarak hidrojen gazı elde ettik. Ulaşımdan sanayiye kadar pek çok alanda kullanılan hidrojen enerjisi EMUM’da geliştiriliyor. Böylelikle hem ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmış hem de atıklardan ileri dönüşüm yaparak katma değeri yüksek bir ürün elde etmiş oluyoruz. Üstelik bu proje sayesinde alüminyum ve demir-çelik fabrikalarının atık sorununa çözüm oluyoruz” şeklinde konuştu.

BEGÜM UZUNBAYIR

DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ AZALACAK

Uzunbayır, ortaya çıkartılan ürünlerin Türkiye’nin enerji bakımından dışa bağımlılığını azaltmasında etkili olacağını belirterek “Merkezimizde tanımlı laboratuvar atığını kullanarak hedef malzemesine dönüştürdük. Hedef malzemesi ince film biriktirme yöntemlerinde, özellikle güneş hücresi üretmek için sarf malzeme olarak kullanılıyor ve ne yazık ki bu tür malzemeler ülkemizde yüksek fiyatlara ithal ediliyor. Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünce desteklenen çok disiplinli araştırma projemizden edinilen tecrübe sayesinde geliştirdiğimiz hedef malzemesi ile on binlerce ince film biriktirebileceğiz ve yine merkezimizde temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş hücresi yani çoğu yerde kullandığımız güneş enerji pillerinde kullanabileceğiz.Özetle atıktan ürettiğimiz malzeme ile dışa bağımlılığımız azalırken merkezimizde güneş hücresi üretebilir duruma geldik” ifadelerine yer verdi.

DEÜ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.