TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emlak piyasasındaki sorun ‘baskılanarak’ çözülemez

Başkan Güleroğlu, emlak sorununun baskılanarak değil konut artırımının önü açılarak halledilmesi gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2023 06:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Emlak piyasasındaki sorun ‘baskılanarak’ çözülemez

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER

Türkiye’de hem ev sahiplerini hem de kiracıları ilgilendiren iki yeni karar alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada kira artışlarına ilişkin uygulanan yüzde 25’lik artışın devam edeceğini açıkladı. Bununla birlikte Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği, arsa, tarla, konut, iş yeri gibi tüm taşınmaz satışlarının noterliklerde yapılmasına karar verdi. Alınan bu kararların emlakçılar ve vatandaşlar açısından nasıl karşılandığı konusundan gazetemize açıklamalarda bulunan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Enflasyon daha fazla artarken kira bedellerindeki yüzde 25’lik artış ev sahiplerini zor duruma sokuyor. Bu sorun çözebilmek için kiraları baskılayıcı bir tavır yerine, konut artırımı yönünde adımlar atılmalıdır” dedi. 

Mesut Güleroğlu

BASKILANARAK ÇÖZÜLEMEZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yüzde 25’lik kira artışlarının devam etmesi durumunun, ev sahipleri adına kötü olduğunu çünkü artan enflasyon rakamlarının, kira artışlarının altında kaldığını belirten Güleroğlu, “Bir şeyi baskılayarak bunun önüne geçmemiz çok mümkün değil. Zaten ev sahibi ile kiracı arasında ciddi anlamda kavgalar var. Bu durumun doğal olduğunu düşünüyorum çünkü enflasyon oranıyla kira artışları birbirini tutmuyor. Enflasyon rakamları sürekli olarak artarken kira bedelleri için belirlenen yüzde 25’lik artış, ev sahiplerini zor duruma sokuyor. Bu sorunu çözebilmek için kiraları baskılayıcı bir tavır yerine, konut artırımı yönünde adımlar atılmalıdır. Konut artırımının önünü açabilmek için de kredi faiz oranlarının aşağıya çekilmesi ve kredi limitlerinin de yukarıya çekilmesi lazım. Kredi limitlerine getirilen sınırlama 350 iş kolunu barındıran gayrimenkul piyasalarda ciddi sıkıntılar yaratıyor. Hükümet tarafından alınan bu kara arar uygulanabilir mi sorusunun cevabını ilerleyen zamanlarda göreceğiz” şeklinde konuştu. 

ARADA KALAN EMLAKÇI OLUYOR

Alınan kararın emlakçıları zora soktuğunu ve sürekli olarak kiracı ve ev sahiplerinin arasında kaldıklarını dile getiren Güleroğlu, “Evi biz kiraya verdiğimiz için kiracılar bizimle muhatap oluyor. Ev sahipleri kendilerini değil emlakçıları arada bırakıyor. Özellikle son dönemde kiracı ve ev sahipleri arasında kalarak ciddi sorunlar yaşıyoruz. Vatandaş bize gelip artan kira fiyatlarından dert yanıyor. Sanki kiraları biz arttırıyormuşuz havası yaratılıyor. Bu da hem şahsımı hem de meslektaşlarımı çok üzüyor” ifadelerini kullandı. 
Öte yandan, bazı ev sahiplerinin yüzde 25’lik artışa takılmamak için kısa süreli sözleşmeler yaparak yeni kiracıya istediği fiyatı belirleyebilmesi hakkında da konuşan Güleroğlu, “Bu duruma fırsatçılık diyemeyiz. Ev sahipleri de artan yüksek enflasyonun altında ezilmemek için kendilerince bir çözüm arıyorlar” dedi. 

TAPUDAKİ YÜKÜ AZALTMAK İÇİN

Taşınmazların artık sadece Tapu Müdürlükleri haricinde, noterlerde de yapılacağı kararını, olumlu bir karar olarak değerlendiren Güleroğlu, “Hükümetin tapudaki satış yükünü azaltmak adına aldığı bir kara bu. Bu işlemlerin noterde yapılması emlakçılar için avantajlı, çünkü noterler Cumartesi günüde açık olduğu için bu günlerde de satış yapılacak. Dezavantajları neler diye bakarsak eğer; hafta içi veya hafta sonu da olsa peşin paralı mülkleri satabileceğiz. Yani vatandaş bir ev almak için kredi kullanmak istiyorsa muhakkak tapu müdürlüklerine gitmesi gerekir. Çünkü mülkün üzerinde herhangi bir alacak, icra veya ipotek varsa bu işlemlerin hepsi tapu dairelerinden yapılması gerekmekte” diye belirtti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.