TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emeklilerden 'çıplak ayaklı' eylem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilere bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye verilmesine tepki gösteren emeklilier İzmir'de sokağa çıkıp çıplak ayakla oturma eylemi yaparak durumu protesto etti

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2023 14:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Emeklilerden 'çıplak ayaklı' eylem

Geçtiğimiz günlerde kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir defaya mahsus olmak şartıyla emeklilere 5 bin TL promosyon ödeneceği açıklanmıştı. Bu açıklamanın üzerine durumu protesto eden emekliler, TÜM EMEKLİLER SENDİKASI Konak Şubesi önderliğinde toplanarak basın açıklaması düzenledi. Konak meydanında düzenlenen basın açıklamasını sendika üyesi Vecihe Biçer okudu. Basın açıklamasının ardından çıplak ayakla yürüyüş eylemi yapmak isteyen emekliler, polisin müdahalesiyle karşılaştı. Polis ekiplerine yapılan yoğun ısrardan olumlu sonuç alamayan emekliler, ayaklarını çıkartarak oturma eylemine geçtiler.

emekli oy yok

İNSANCA YAŞAMA HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR

İktidarın 22 yıldır emeklileri ve emekçileri perişan eden, açlığa ve yoksulluğa mahkum eden politikalar uyguladığını dile getiren Biçer, “Emeklileri üvey evlat gibi görüyor. Yarattığı pahalılık ve yoksulluk yüzünden emeklilerin insanca yaşama haklarını ellerinden alıyor. Bugün milyonlarca emekli, yoksulluğun da ötesinde, açlık sınırında sadece hayatta kalma mücadelesi veriyor. Ülke genelinde yıllardır izlenen talan ekonomisi, yoksulun daha da yoksullaşıp zenginin servetine servet katması, ülke kaynaklarının ve kamu kurumlarının sermayeye peşkeş çekilmesi, mirasyedi gibi davranması, geleceğimizi ve gençlerimizi ipotek altına alarak milyarlarca dolar borçlandırması sonucu krizden krize sürükleniyoruz. İktidarın yarattığı ekonomik krizin sebebi değil mağduru olan, açlık sınırı altında hayatta kalma mücadelesi veren emeklilere ve emekçilere krizin faturasını ödetmek istiyor. Krizin sorumlusu bizler olmadığımız gibi, ödeyecek olanlar da bizler değiliz” diye konuştu.

emekli sendika

SADAKA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Maaş zammı döneminde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aracılığıyla enflasyon ve gıda maddelerinin gerçek rakamlarının ancak üçte birini açıklanarak buna göre maaşlara zam yapıldığını söyleyen Biçer, “Beklenen son, yoksulluğa ve açlığa mahkum edilen yine bizler oluyoruz. 2023 Temmuz ayında enflasyon yüzde 150-200'lerde olmasına rağmen emeklilere yüzde 25 zam verildi. Üstelik bu zamlar, taban maaşlara yapıldığından seyyanen verilen 2 bin TL'yi etkilemediğinden, 5 bin 500.TL maaş alan milyonlarca emekli hiç zam alamamış oldu. Sonrasında muktedirler, emeklileri enflasyona ezdirmedik diye nutuk atıyor. İktidar, uyguladığı kimlikler üzerinden ayrıştırma ve bölme politikasını, emekliler, çalışanlar, asgari ücretliler, ötekiler berikiler arasında da uygulamaya devam ediyor. Böylece emekliler ve çalışanlar hakları için mücadele edeceğine bölünüyorlar. Birbirlerini rakip olarak görüyorlar. Amaç; emeklilerin bölünmesini sağlamak, hak mücadelesini zayıflatmak. Üstelik yandaş basın kullanılarak, sanki herkese zam yapıldı, emeklilerin tüm soranları çözüldü algısı yaratılıyor. Temmuz zamlarında kamudaki memurlara 8 bin TL seyyanen zam verildi, emeklilere hiçbir iyileştirme yapılmadı. Memuru ve emekliyi karşı karşıya getirdiler. Bizler sadaka değil, anayasal haklarımızı istiyoruz. Emeklilerin hayatı çekilmez bir dönemden geçiyor” dedi.

çıplak ayak eylem

EMEKLİLER GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Verilecek promosyonun çalışan emeklilere verilmeme kararını da eleştiren Biçer, “Bu utanç verici zam, bütün emeklilere değil, çalışmayan emeklilere ödenecek. Belli yaşları geçmiş emekliler, zevkinden değil, geçinemediği için çalışıyor. Yıllarını çalışarak artı değer yaratan vergisini ödeyen emekliye, şimdi bir darbe daha vuruluyor. Ayrıca çalışmayan herkese de eşit ödenmeyecek. Dul, yetim vb. aylıklara daha düşük tutarlarda ödenecek. Yine emekliler arasına nifak sokulacak Bu ekonomik ortamda, emekliye açlık sınırının altında maaş vermek bir iktidar için utanç verici bir durum olmasının yanında reva görülen bu 5 bin TL emeklinin hiçbir sorununu çözmeyecektir. Çünkü aralıksız ve sağanak halinde yağan zamlar, vergi ve cezalar, dışa bağımlı tüketim ekonomisi yüzünden kaşıkla verilen kepçeyle alınacaktır. Maaşlara zam yapıldı denilerek, ocak zamlarının da düşük kalacağını tahmin etmek hiç zor olmayacaktır. Emekliler görmezden geliniyor. Emeklilerin ekonomik, sosyal ve demokratik talepleri karşılanmıyor” diye belirtti.

dilenci değiliz

EMEKLİLERİN TALEPLERİ

Basın açıklamasının sonunda emeklilerin talepler getiren Biçer, şu ifadeleri kullandı:

“Tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarına yılbaşını beklemeden, er düşük memur maaşına yapılan zam kadar ek zam yapılsın. İntibak yasası derhal çıkarılsın. Aylık bağlanma oranları yeniden yüzde 70'e çıkarılsın. Emekli maaşlarından alınan sağlık kesintileri kaldırılsın. 5- Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilsin. Bakıma muhtaç olan emekliler için devlete ait konforlu bakımevleri çoğaltılsın.”

eylemm emekliler

oturma eylemi-1

son foto

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR -58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun Selçuk-Manisa-İzmir etabı yapıldı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.