TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Depremzede çocuklara eğitim desteği

Deprem bölgesinde gönüllü olarak çalışan öğretmen Kadriye Öztürk, depremin ilk günlerinden bu yana bölgede bulunuyor. Öztürk, deprem bölgesindeki insanlara, en temel ihtiyaçlardan biri olan eğitim ihtiyacını karşılamak için destek veriyor

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2023 04:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Depremzede çocuklara eğitim desteği

AYSELİN UZUN/RÖPORTAJ

Kahramanmaraş merkezli olan ve 11 ilimizi etkileyen depremler nedeniyle okullarda eğitime ara verilmişti. Ancak, yaşanan depremler sonrasında dahi, öğrencilerin gireceği sınavların iptal olmaması üzerine deprem bölgesinde, kısıtlı imkânlarla da olsa, eğitim kaldığı yerden devam ediyor. Birçok öğrenci kurulan çardır kentlerde sınıf haline getirilen alanlarda sınava hazırlanmaya çalışıyor. Bölgede bulunan gönüllü öğretmenlerden biri olan Kadriye Öztürk, Başkan Yardımcısı olduğu Defne Derneği ile çadır kentlerde kütüphane açarak öğrencilerin bu süreçte yanında yer alıyor. Öztürk “Deprem bölgesinde yer alan öğrencilerimiz için faaliyet veriyoruz. Öğrencilerimizin öğretim faaliyetlerini sürdürmenin yanı sıra onlara psikososyal destek sağlıyoruz” diyerek öğrencilere sadece ders anlamında değil aynı zamanda hayatlarına devam edebilme anlamında da destek olduklarını değindi. 

Bildiğim kadarıyla bir derneğe üyesiniz, bu dernekteki görevinizden, derneğin kuruluş amacından ve kendinizden bahseder misiniz?

Defne Derneğinde Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Derneğin kuruluş amacı en temelinde dezavantajlı gruplar için kuruldu. Tabi ki de dezavantaj kavramı içerisinde birçok faktörü barındırıyor. Yaşan deprem afetinden sonra öncelikli olarak deprem bölgesinde yer alan öğrencilerimiz için şuan faaliyet veriyoruz. Öğrencilerimizin öğretim faaliyetlerini sürdürmenin yanı sıra onlara psikososyal destekle hayata geri kazandırmak. Bütüncül bir bakış açısıyla bireyin salt olarak tek bir yönden ele alınamayacağını inanarak sosyalleşmelerini, hayatın içerisinde aktif rol almalarını kendi yollarını bulmaları için birden çok alternatifin olabileceğini gösteriyoruz. Bu süreçte çift taraflı iletişimden taraf olurken öğrenirken öğrenmeyi gençlerle bir arada bulmanın dinamizmini de deneyimliyoruz. Benim kim olduğumun cevabına gelirsek kimlik bilgisi olarak Kadriye Öztürk, Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Tek cümleyle söylemek gerekirse işim öğretirken öğrenmek...

FELAKETE RAĞMEN…

Hatay’da gerçekleştirdiğiniz faaliyetler nelerdir? Sosyal medyadan gördüğümüz üzere, geçtiğimiz günlerde derneğiniz tarafından deprem bölgesine bir kütüphane açıldı, bu projenin detaylarından bahseder misiniz?
Hatay’a depremin dördüncü günü ulaştık kalabalık bir ekiple gittik. İlk etapta acil durum müdahalesinde bulunup bölgenin barınma, yemek, ısınma vs. ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir programla başladık. İkinci gidişimiz artık eğitimle ilgili oldu. Bildiğiniz üzere yaşanan bunca felakete rağmen sınav iptal edilmedi. Bunun için konteynerlerde sekizinci sınıflar için eğitim faaliyeti başlattık. Haftanın beş günü örgün bir şekilde ders görmeye başladılar. Bunun yanı sıra Hatay bölgesinin kitap ihtiyacını karşılamak için kütüphane oluşturduk. Merkez İskenderun olmak üzere diğer ilçelere de kitapları götürdük. Okul öncesi kademesinden başlayarak üniversite kitaplarına okuma kitapları da dâhil her alandan kitaplarla bölgenin ihtiyacını karşılamak üzere bir proje gerçekleştirdik. Okuma kitaplarını oku-değiştir adı altında iki haftalık periyotlarla değişimini sağladık. Sınava yönelik olan kitaplarımız her sınıf kademesinde organize edildi. Setler halinde bütün dersler dâhil olacak şekilde her öğrenciye verildi. 

İlerleyen zamanlarda farklı projeleriniz var mı? 

Eğitim-öğretim her bireyin en temel hakkı yaşamın belirli dönemlerinde değil yaşam boyu sürmesi gereken bir faaliyet. Yaşanan ekonomik koşulların zorluğu ve zorluklar karşısında dershane ücretlerinin uçuk olması genç yaşlarda çocukların üstünde ciddi bir bunalım yaratıyor. Amacımız Türkiye’nin her yerinden okumak isteyen öğrencilere bunun olanağını sağlamak ve tamamen ücretsiz bir şekilde bu faaliyetleri sürdürmek. Sadece öğretim değil. Psikolojik destek sağlayarak mutlu bireyler yaratmak en temelinde kendi iç dünyasında mutlu olan insan bir başkası için elini taşın altına sokabilir. Sadece kendisini değil toplum için faydalı olmanın gerçekliğini yaşayan bireyler var etme. Yapılan kamplarla gençlerin ekip biçebileceği, deniz görmemiş çocukların denizle buluştuğu, mutfağa girip yemek yaptıkları, akranlarıyla bir arada kolektif bir alanı oluşturmayı planlıyoruz. Öğrencilerimizi sadece sınav odaklı değil yaşam boyu bir arada olabileceğimiz bir gerçekliğin içerisinde olabilecekleri bir alan oluşturmak temel gayemiz.

SİVİL İNİSİYATİF VURGUSU

Derneğiniz şu anda sadece Hatay’da mı faaliyet gösteriyor yoksa diğer deprem bölgelerinde de faaliyette misiniz?

Derneğimiz şu an İzmir merkezli olup Hatay bölgesinde ve diğer depremin yaşandığı bölgelerde eğitim olmak üzere faaliyet veriyoruz. Elimizin ulaşabildiği her yere yetişmeye çalışıyoruz.

Uzun zamandır deprem bölgesinde, depremzedelerle berabersiniz sizce bu bölgede uygulanan yanlış politikalar nelerdir?

Bu sorunuz karşısında her birisini anlatayım diye düşündüm. Geç ulaşılmış olması, devlet denilen gerçekliğin yok olmuş olması insanların kendi hallerine bırakılmış olması yapılmaması gereken ne varsa hepsi yapıldı.

Hatay’da bazı bölgelere hiç yardım gitmediği hakkında söylentiler var siz bu tarz durumlara şahit oldunuz mu?

Hatay’da var olan her şey sivil inisiyatif örgütlerle yapıldı. Her şey düzenlenip organize edildikten sonra devlet gücünü gösterdi ve yapılan faaliyetlere kayyum atayarak kendisi yapmış gibi gösterdi. İnsanlar günlerce yardım çığlıklarında bulundu. Çoğu yere arama kurtarma ekipleri girmedi. Koca bir il enkaz altında kaldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.