TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cemre düşecek su bulamadı: Yerin altı susuz kaldı

Küresel iklim krizinin etkisiyle kış boyunca yağışların yetersiz kalması, barajların doluluk oranının her geçen gün düşmesi üreticileri tedirgin ediyor. Tarım paydaşlarına göre kurak geçen kış mevsimi, etkisini yaz aylarında gösterecek.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2023 05:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Cemre düşecek su bulamadı: Yerin altı susuz kaldı

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Tüm dünyada etkisini sürdüren küresel iklim krizi; yurdumuzun dört bir yanında kendini kışın da hissettirmeye başladı. Öyle ki ülkemizde baharın gelişinin sembolü olan, daha önce sırasıyla hava ve toprağa düşen cemrelerden su cemresi düşecek su bulamadı. İzmir’in tarımsal üretimi güçlü olan Tire ve Kemalpaşa’da üretici ve ziraat odası başkanları kurak geçen kış sonrası kara kara düşünürken, yeraltı sularının yeterince beslenemediğinin altı çizildi. Uzun yıllardır yeterli yağış olmadığından yeraltı sularının beslenmediğine dikkat çeken Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Tire bölgesinde ekilmek için suya az ihtiyaç duyulan ayçiçeği projelerinin bakanlıktan geçtiğini söyledi. İbişoğlu, projenin bakanlıktan geçmesiyle birlikte ilçede silajlık mısır üretiminden ayçiçeği ekimine geçileceğini belirtti.

YERALTI SULARI SEVİYESİ DÜŞÜYOR

Yeraltı suları seviyesinin bu sene düştüğünü dile getiren Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Önümüzdeki aylardan itibaren gübre vermek için tarımsal sulama yapılacak. Kooperatif başkanlarımızla da görüşüyoruz; her sene normalde yeraltı suları yükseliyordu ancak bu sene tam tersine daha da aşağı doğru düşmeye başladı. Bu da sıkıntılı bir sezonu geçireceğimizin sinyali anlamına geliyor. Bu sorun sadece Kemalpaşa bölgesinde değil, Bakırçay ve Küçük Menderes havzalarında da yaşanıyor. Yeraltı sularının seviyesinin yükselmesi, baraj doluluk oranlarının çok düşük olması üreticiyi kara kara düşündürüyor. Yakın bölgemizde Beydağ barajı var, bu barajın baya çekildiği ve kuraklık sinyallerini verdiğini gözlemleyebiliyoruz” dedi.

YİĞİTLER BARAJI DEVREYEGİRSİN

Kemalpaşa bölgesinde baraj sorunu yaşadıklarını ve uzun yıllardır tamamlanamayan Yiğitler Barajı’nın daha fazla zaman kaybetmeden devreye girmesini istediklerini söyleyen Oray, “Bölgemiz için yaklaşık 30-40 yıldır gündemde olan bir yatırım projesi olan Yiğitler Barajı projesi var. Bu barajın bir an önce tamamlanmasını istiyoruz. Bu barajdan yaklaşık 10 bin dekar alanın sulandırılması öngörülüyor. Barajın bir an önce devreye girmesiyle hiç değilse kaynak sularının boşa akmasının önüne geçilmesi en büyük beklentimiz” dedi.

REKOLTEMİZ OLUMSUZ ETKİLENECEK

Kar yağışının yetersiz olmasının bitkiler üzerindeki etkisine de değinen Oray, “Kar yağışlarının olmaması zararlı böceklerin yok olmasını engelledi. Bu zararlı böceklerle kimyasal mücadelemiz biraz daha fazla olacak. Ayrıca bahçelerimize bahar geldi, ağaçlar çiçek açtı. Şu anda herhangi bir yağmur ve dolu yağışı rekoltemizi olumsuz etkileyecek” ifadelerine yer verdi.

TİRE’DE ZORUNLU ÜRÜN DEĞİŞİKLİĞİ

Uzun yıllardır yeterli yağış olmadığından yeraltı sularının beslenmediğine dikkat çeken Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Tire bölgesinde ekilmek için suya az ihtiyaç duyulan ayçiçeği projelerinin bakanlıktan geçtiğini söyledi. Projenin bakanlıktan geçmesiyle birlikte ilçede silajlık mısır üretiminden ayçiçeği ekimine geçileceğini belirten İbişoğlu, “Bundan sonra olacak yağışların yeraltı sularına faydası olmayacak. Kemalpaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün bakanlıktan bir projesi geçti. Projemiz şu; bölgemizde bu dönem ayçiçeği ekimine başlıyoruz. Çünkü ayçiçeği su isteği az olan bir ürün. Bölgemizde önümüzdeki dönem bunu çoğaltıp, silajlık mısır yerini alacak. Ürün geçişi istiyoruz çünkü artık yıldan yıla yeraltı sularımız azalıyor. Bizim bölgede yerüstü sulaması yok. Gölet baraj yok yani. Bizim bölgedeki sulamanın tamamı yeraltı sularıyla yapılıyor. Yılardır yağış az olduğu için yeraltı sularımızı beslemedi. Günden güne yeraltı suları derine iniyor. Sondajlar artık 300-400 metrelere kadar inmeye başladı. Bundan dolayı çiftçimiz arayış içerisinde… Biz de ziraat odası ve ilçe tarım müdürlüğü olarak ne yapabiliriz diye bir proje hazırladık. Bu proje de bakanlıktan geçti. Tohumda yüzde 75 hibe desteği verilecek. Ayçiçeği önümüzdeki süreçte o yöne doğru bir yönelme olacak. Bu kışın yaşanan kuraklık sonuçlarını yaz döneminde yaşayacağız. Esas sıkıntı yazın olacak” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.