TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yorgancılar: Bankalar artık kredi vermek istemiyor

Uzun bir süredir finansman temini ile ilgili yaşanan sorunları dile getirdiklerini ifade eden Yorgancılar, “Ticari kredilerin mevduat içindeki payı yüzde 10,7 ile son yılların en düşük seviyesinde. Faizler ise 8,5 olan politika faizin 4 katına ulaşmış durumda. Bankalar artık kredi vermek istemiyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2023 08:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yorgancılar: Bankalar artık kredi vermek istemiyor

NURETTİN BAKİ
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) nisan ayı meclis toplantısı, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu’nda yapıldı. EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu idaresinde gerçekleştirilen ve ülke ekonomisine ilişkin gelişmelerin masaya yatırıldığı toplantıda, Doğru Odak Okulları kurucusu Begüm Özdoğularlı, okullarında verdikleri farklı eğitim sistemi hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Meclis kürsüsünde ülke ve kent ekonomisi gündemine ilişkin önemli mesajlar veren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, krediye erişimde yaşanan sorunlara dikkat çekti. 

ZOR VE ÖNEMLİ BİR SÜREÇTEYİZ
Türkiye’nin seçim gündemine vurgu yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Ülkemiz 2023 yılına seçim gündemi ile girdi. Yaklaşık 19 gün sonra da seçimler gerçekleştirilecek. İkinci tur ihtimali süreci daha da uzatacak. Oysaki üretimin sürdürülebilirliği adına zor ve önemli bir süreçteyiz. Sanayi üretim endeksinde yıllık değişim oranı bunu açık ve net olarak göstermektedir. 2021 yılında pandemi etkisi bir yana zig zag çizerek adeta kendi yağı ile kavrulmaya çalışılan bir sürecin içindeyiz. Şubat özelinde deprem bölgesinden alınamayan verilerin de etkisi net şekilde görülmektedir” dedi.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ VURGUSU
Elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış üretimin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Nisan ayında doğalgaza konut ve sanayi için yüzde 20 indirim geldi. Bu hali ile sanayi özelinde kademe 1 fiyat tarifesi için 2022 yılı Nisan dönemine göre doğalgazda artış oranı yüzde 123, 2021 yılına göre yüzde 473’tür. Benzer şekilde, elektrik artışındaki oranlar da yüzde 26’ya yüzde 367’dir. 2021 Nisan Dolar/TL ortalaması 8 iken, 2023 Nisan ortalaması 19’dur. Üretici fiyat endeksi 2021 aynı döneminde yüzde 35 iken 2023’de yüzde 62’dir. Bu şartlarda üretim yapanı alkışlamak, takdir etmek, eksiklerini tamamlamak gerekir. Üstündeki yükleri artırmak amaç olmamalıdır” diye konuştu.

KREDİ SORUNU SÜRÜYOR
Uzun bir süredir finansman temini ile ilgili yaşanan sorunları dile getirdiklerini ifade eden Yorgancılar, “Ticari kredilerin mevduat içindeki payı yüzde 10,7 ile son yılların en düşük seviyesinde. Faizler ise 8,5 olan politika faizin 4 katına ulaşmış durumda. Bankalar artık kredi vermek istemiyor. Verse de çok maliyetli ve istenilen miktarda ve vadede almak imkansız. Piyasadaki nakit sıkışıklığı her geçen gün artmaya devam ediyor. Şubat ayında Sayın Nebati Bakana da yaşanan sorunları açık ve net bir şekilde ifade etmiştim. Ancak, sorunlar artarak devam ediyor. İşletme sermayesi ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz bir noktada, krediye ulaşamama devam ederse, dar boğazdan kaçınmak çok zor. KOBİ’lerin kredi olmaksızın yoluna devam etmesi mümkün görünmüyor. Seçimlere kadar kimse iş yapmasın mı isteniyor? Üretimi durduralım, ödemeleri yapmayalım mı?  Net ihracatçı değilseniz Eximbank kredisi de kullanamıyorsunuz. Hatırlatmak isterim ki, ihracatımızın yüzde 80’i ara malı ithalatına bağımlı. Türkiye gerçeklerinden kopulduğu zaman, ne yazık ki olan üreticiye oluyor. Acilen yaşanan bu dar boğaz giderilmeli ve ihtiyacı olan krediyi alabilmelidir. Diğer yandan, insanların, firmaların bu denli krediye bağımlı hale gelmesi, ne yazık ki, sağlıklı bir ekonomik yapı olmadığının da göstergesidir. Dileriz, bu süreç en az hasarla atlatılır” ifadelerini kullandı.

EYT İÇİN DESTEK KREDİSİ İSTEDİK
Daha önce EYT için destek kredisi talep ettiklerini ve KGF aracılığıyla kredilerin verilmeye başlandığını belirten Yorgancılar, “Ancak, burada da KOBİ dışı firmaların kredi almak da zorlandığı duyumlarını alıyoruz. KOBİ’ler için 10 milyon, KOBİ dışı firmalar için 20 milyona kadar kredi verilebiliyor. Azami 36 ay vade. Özel şart olarak koşulan 2 madde önemli. Paket kapsamında kullandırılacak olan kredi yalnızca 7438 sayılı Kanun kapsamında emekli olacak personelin kıdem tazminatı için kullandırılacaktır. Bunun dışında herhangi bir nakit/nakit dışı amaç için kullanılamaz. Kıdem tazminatı ödemeleri kredi veren tarafından doğrudan 7438 sayılı Kanun kapsamında emekli olacak çalışanların hesabına yatırılacaktır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.