TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emeklilerden ’sefalet’ isyanı: Açlık sofuluğu bozar!

Yüzde 25 emekli maaşı zammına tepki gösteren TÜED İzmir Şube Başkanı Zekeriya Beypınar, vekillere ‘vicdan’ göndermesi yaparak “Açlık sofuluğu bozar” dedi

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2023 07:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Emeklilerden ’sefalet’ isyanı: Açlık sofuluğu bozar!

TENZİLE AŞÇI/ ÖZEL HABER

Geçtiğimiz haftalarda 6 aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte gözler emeklilere yapılacak zamma çevrilmişti. Emekli maaşlarına yüzde 25 zam öngörülürken TBMM Genel Kurulu’ndan kesin karar çıkmadan emeklilerden itiraz sesleri yükselmiş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de emeklileri destekleyen açıklamalar yapmıştı. 
Bahçeli, emeklilere seyyanen zam yapılması çağrısında bulunurken iktidar ortağının çağrısı karşılık bulmamış ve emekli maaşı zam oranı geçtiğimiz günlerde yüzde 25 olarak kesinleşmişti.

Kararın ardından milyonlarca emekliden tepki sesleri yükselirken konuya ilişkin İLKSES’e konuşan Türkiye Emekliler Derneği İzmir Şube Başkanı Zekeriya Beypınar, emeklerin sefalete mahkum edildiğini söyledi ve TBMM’deki vekillere “Hiç mi vicdanları sızlamıyor” ifadeleriyle tepki gösterdi.



BİZİM İÇİN HÜSRAN OLDU
Verilen zammı ‘hayal kırıklığı’ olarak değerlendiren Beypınar, “Yüzde 25 zam bizim için hüsran oldu, tam bir hayal kırıklığı. Hemen hemen 9 milyon emekli yüzde 25 zam aldı. Yüzde 25 zam diyoruz ama onda da şöyle bir şey var. Kök maaşı yani 5 bin 500 lira alan emekli 7 bin 500 liraya kadar bir zam alamayacak. 6 bin 100 lira kök maaşı olan kişi 7 bin 700 lira kadar bir maaş alacak. Bu nasıl bir şey bizim aklımız ermiyor. Mesela her maaş 7 bin 500 lira olacak dendi ama bazı emekliler bu rakamı yakalayamadı. Mesela 7 bin 500 lira dediklerinde ben o zamdan faydalanamadım ve şimdi benim emekli maaşım asgari ücreti bile yakalayamıyor. Bütün sıkıntımız burada. Biz kademeli seyyanen zam istiyoruz. Eğer kademeli olursa aradaki uçurumu da kapatırsınız. Ama sen emekli maaşı 9 bin lira olan kişiye 5 kuruş zam verme! Nasıl olacak! Hepimiz ekmeği aynı fiyattan alıyoruz. Ama emekliler et alamıyor. Ülkede bir adaletsizlik var. Böyle bir sosyal devlet olmaz” dedi.



ÇOLUK ÇOCUĞUMUZUN YÜZÜNE BAKAMIYORUZ
Emekli maaşlarının süreç içerisinde eridiğine dikkat çeken Beypınar, emeklilerin sefalete mahkum edildiğini belirterek “Eskiden bir emekli asgari ücretin 3 katından maaş alıyordu. Ama zamanla emeklilik bağlanma oranı 25’lere düşürüldü. Nasıl geçinecek bu emekliler? Sayın Devlet Bahçeli emekliler için konuştu. Ama bakıyoruz hiçbir kıpırdama yok kimsede. Bu emeklilere yazık günah değil mi! Eğer bir şey yapacaksanız kademeli seyyanen zam yapın. Biz adalet neyse onu savunuyoruz. Üst kademeye 3-4 bin lira zam, alt kademelilere de 8 bin lira zam yapın ki bu mesafe kapansın. Bunu yapmıyorlar ama sonra da Türkiye de uçurum var diyorlar. Çoluk çocuğumuzun yüzüne bakamıyoruz” diye konuştu.

BU ADALET Mİ?
Emekli milletvekili maaşlarına dikkat çeken Beypınar, ‘adalet’ vurgusu yaparak “Biz parasızlıktan geçinemiyoruz. Bir bayram geçirdik. Emeklisi 7 bin 500 lira olan emekli, kurbanı unuttu zaten. Evine ne bir baklava alabildi ne bir şey. Emeklinin torunlarına verecek parası kalmadı! Bir markete giriyorsun bir şey alamadan 300 lira deniliyor. Suya yüzde 42 zam geldi. Ulaşıma, ekmeğe, yağa her şeye zam geldi. Bizim bir tatil yapalım diye bir düşüncemiz bile yok. Sıkıntımız büyük, geçinemiyoruz. Emekli perişan vaziyette. Devlet büyüklerimiz bu konuda bir şey yapsın. Biz daha ne kadar ağlayalım, ne yapalım! Biz devletimizi seviyoruz. Hükümetler gelip geçer ama devlet kalıcıdır. Devlete küserseniz hayat biter. Ama bu milleti küstürdüler. Hiç mi vicdanları sızlamıyor! Emekli milletvekillerinin maaşı 50 bin liranın üzerinde. Hizmeti yapan bizleriz. Ben 70 kilo balya taşırken bunlar neredeydi! Bu adalet mi? Açlık, sofuluğu bozar” ifadelerini kullandı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.