TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tersakan Çayı alarm veriyor: Kirlilik köpürmeye sebep oldu

Türkiye'nin tek tersine akan akarsuyu olan Tersakan Çayı, son 2 aydır dip yapma ve kirlilik sebebiyle köpüklerle kaplanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2024 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2024 11:57
Kaynak: İHA
Tersakan Çayı alarm veriyor: Kirlilik köpürmeye sebep oldu

Samsun'un Ladik ilçesinden doğup Havza ve Suluova'yı aşarak Amasya'da Yeşilırmak ile birleşen Tersakan Çayı'ndaki kirlilikten rahatsız olan vatandaşlar, sorunun çözülmesini talep ediyor. Amasya merkezinde bulunan Göllü Bağları Mahallesi Muhtarı Sezai Çınarcı, "Tersakan Çayı'nda yaklaşık 2 aydır köpüklerle kaplı bir durumda. Bu durum etrafa kötü koku yayıyor ve çevre felaketine sebep oluyor" şeklinde konuştu.

"Bölgedeki En Kirli Su Kaynağı: Tersakan" Çevre konularında yaptığı çalışmalarla tanınan Veteriner Hekim Abdulhamit Çelik, Tersakan'ın evsel atıklar, endüstriyel sanayi artıkları, tarım kirliliği ve diğer pek çok faktör nedeniyle ciddi bir kirlilikle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bölgedeki atık su arıtma tesislerini ve nehirlerden alınan örnekleri incelediklerini ifade eden Abdulhamit Çelik, "Bölgedeki en kirli kaynak Tersakan'dır. Kimyasal ve toksik maddelerin yanı sıra özellikle patojen bakteriler, özellikle çocuk ve insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturan E.coli gibi son derece tehlikeli bakteriler açısından yoğun bir şekilde bulunuyor. Tersakan'ın Yeşilırmak'a dökülmesi, bölgemiz için ciddi bir tehdit oluşturuyor" dedi.

Bakteriyel Müdahale Önerisi Tersakan Çayı'ndaki Kirliliğe Çözüm Olabilir Tersakan Çayı'ndaki kirlilik sorununa çözüm önerisi sunan Çelik, bahar aylarında eriyen kar sularıyla birlikte debisi artan Tersakan Çayı'ndaki kirliliğe karşı önlem alınabileceğini belirtti. "Tersakan'a, uzmanların uygun gördüğü noktalarda bariyerler kurarak dinlendirme havuzları oluşturabilir ve burada bakteriyel müdahaleyle tehlikeli etmenlerden kurtulabiliriz" dedi.

Tarım ve İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, çocukluk yıllarında yüzdükleri ve balık tuttukları Tersakan Çayı'nın içler acısı durumuna dikkat çekerek, "Buradaki kirlilik, tarımı ve insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Tersakan Çayı, Yeşilırmak'a dökülerek Karadeniz'e kadar uzanıyor. Buralardaki arazi ve meyve bahçelerinin sulaması bu çaydan yapılıyor. Ancak son zamanlarda bu bölgelerde daha önce görülmemiş hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. Umuyoruz ki temizlenmesiyle ilgili olumlu haberler alırız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.