TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Amasya

Amasya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Amasya haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tersakan Çayı alarm veriyor: Kirlilik köpürmeye sebep oldu Haber

Tersakan Çayı alarm veriyor: Kirlilik köpürmeye sebep oldu

Samsun'un Ladik ilçesinden doğup Havza ve Suluova'yı aşarak Amasya'da Yeşilırmak ile birleşen Tersakan Çayı'ndaki kirlilikten rahatsız olan vatandaşlar, sorunun çözülmesini talep ediyor. Amasya merkezinde bulunan Göllü Bağları Mahallesi Muhtarı Sezai Çınarcı, "Tersakan Çayı'nda yaklaşık 2 aydır köpüklerle kaplı bir durumda. Bu durum etrafa kötü koku yayıyor ve çevre felaketine sebep oluyor" şeklinde konuştu. "Bölgedeki En Kirli Su Kaynağı: Tersakan" Çevre konularında yaptığı çalışmalarla tanınan Veteriner Hekim Abdulhamit Çelik, Tersakan'ın evsel atıklar, endüstriyel sanayi artıkları, tarım kirliliği ve diğer pek çok faktör nedeniyle ciddi bir kirlilikle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bölgedeki atık su arıtma tesislerini ve nehirlerden alınan örnekleri incelediklerini ifade eden Abdulhamit Çelik, "Bölgedeki en kirli kaynak Tersakan'dır. Kimyasal ve toksik maddelerin yanı sıra özellikle patojen bakteriler, özellikle çocuk ve insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturan E.coli gibi son derece tehlikeli bakteriler açısından yoğun bir şekilde bulunuyor. Tersakan'ın Yeşilırmak'a dökülmesi, bölgemiz için ciddi bir tehdit oluşturuyor" dedi. Bakteriyel Müdahale Önerisi Tersakan Çayı'ndaki Kirliliğe Çözüm Olabilir Tersakan Çayı'ndaki kirlilik sorununa çözüm önerisi sunan Çelik, bahar aylarında eriyen kar sularıyla birlikte debisi artan Tersakan Çayı'ndaki kirliliğe karşı önlem alınabileceğini belirtti. "Tersakan'a, uzmanların uygun gördüğü noktalarda bariyerler kurarak dinlendirme havuzları oluşturabilir ve burada bakteriyel müdahaleyle tehlikeli etmenlerden kurtulabiliriz" dedi. Tarım ve İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, çocukluk yıllarında yüzdükleri ve balık tuttukları Tersakan Çayı'nın içler acısı durumuna dikkat çekerek, "Buradaki kirlilik, tarımı ve insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Tersakan Çayı, Yeşilırmak'a dökülerek Karadeniz'e kadar uzanıyor. Buralardaki arazi ve meyve bahçelerinin sulaması bu çaydan yapılıyor. Ancak son zamanlarda bu bölgelerde daha önce görülmemiş hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. Umuyoruz ki temizlenmesiyle ilgili olumlu haberler alırız" şeklinde konuştu.

Koyun sürüsü dakikalarca saat yönüne döndü akıllara Çin’deki gizemli olay geldi Haber

Koyun sürüsü dakikalarca saat yönüne döndü akıllara Çin’deki gizemli olay geldi

Amasya’da bir koyun sürüsü dakikalarca saat yönünde dönerek daire çizdi. Koyunlarla koçların buluştuğu o görüntüler, Çin'de bir koyun sürüsünün 12 gün boyunca durmadan daire çizerek yürümeleriyle izlenme rekoru kıran gizemli olayı akıllara getirdi. 300 KOYUN, KOÇLARLA DAİRE ÇİZDİ Amasya Gökyöyük Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen Bafra ırkı koyunların koçlarla buluştuğu ilk anlar dron ile havadan görüntülendi. 300 koyun, birkaç dakika boyunca peş peşe saat yönünde dönerek daire çizdi. 300 koyunun 12 koçla 45 gün boyunca birlikte aynı sürüde tutulduğu koç katımı adını verdikleri dönemlerde bu tür durumların görülebildiğini belirten Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürü Muhammet Altıparmak, “Kendi eksenleri etrafında saat yönünde belirli istikamette döndükleri oluyor. Yaklaşık 2, 3 dakika boyunca dairesel şekilde döndükten sonra rutin hale geçiyorlar” dedi. "ÇİN’DEKİ BİRAZ DAHA FARKLI GİBİYDİ. KOÇ KATIMI DEĞİLDİ" Çin'de bir koyun sürüsünün 12 gün boyunca durmadan daire çizerek yürümeleriyle izlenme rekoru kıran gizemli olaydaki görüntülerle benzetildiği yönündeki soruyu cevaplayan Muhammet Altıparmak, “Çin’deki biraz daha farklı gibiydi. Koç katımı değildi. Koyunlar kendi eksenlerinde birbirlerini takip ediyordu. Daha hızlıydılar. Ama bizimki daha sakin. Birbirleriyle tanışıyormuş gibi görüntüydü” diye konuştu. ÇOKLU DOĞUM ÖZELLİĞİNE SAHİP BAFRA IRKI KOYUNLAR Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı işletmede yetiştirdikleri et ve süt verimi çok olan damızlık amaçlı yerli Bafra ırkı koyunların çoklu doğum özelliğine sahip olduğuna değinen Altıparmak, “Genellikle ikiz, üçüz, dördüz, beşiz ve hatta altızlar da doğuyor. Çok hızlı çoğalabiliyorlar. Bu yıl 3 bin 500 koyuna koç kattık. Önümüzdeki şubat ayında doğumlar başlayacak. 6 bin 500’den fazla kuzunun doğmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. Bu haber de ilginizi çekebilir: Amasya'da hortum meydana geldi

Amasyalıların sarı altını: Cennet hurması Haber

Amasyalıların sarı altını: Cennet hurması

Amasya’nın Ziyaret beldesinde 10 yıl öncesine kadar çok az sayıda bulunan cennet hurması ağaçlarının sayısı masrafsız tarımı ve maddi değerinin etkisiyle giderek çoğaldı. Ekonomiye katkısı ile rengi dolayısıyla ‘Sarı altın’ olarak adlandırılan vitamin deposu meyve bu yıl bin tondan fazla üretildiği beldeyi hurmayı diyarına dönüştürdü. Dalında alıcı bulan meyvenin kurusu evlerin balkonlarına ve çatı katına asılıyor. Hasadına başlanan cennet hurması dalında 12 TL, kurutulduğunda ise 150 TL’yi aşan fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdü. Üretimi 10 yıl içinde 100 tondan bin tona yükseldi. Şehrin meyve hangarı Ziyaret beldesinde günün ilk ışıklarıyla bahçelerin yolunu üreticiler gün boyu topladıkları hurmaları özenle seçiyor. Kabuğu soyulan meyveler ise kurutmalık için askılara asılıyor. Dalında kilosu 8 TL ile 12 TL arasında, kurusu ise 150 TL’yi bulan fiyatla satılıyor. “Alıcılar üreticilerimizin ayağına kadar geliyor” Beldelerinde 15 yıl öncesine kadar yetiştiriciliğinin az yapıldığı cennet hurmasının son yıllarda devletin de desteğiyle dikiminin giderek arttığını belirten Ziyaret Belediye Başkanı Mehmet Uyanık, “10 yıl öncesine kadar yaygın değildi. Fidan dikimi ve rekoltesi her geçen yıl arttı. 10 yıl önce 100 ton hasat edilirken bu yıl bin tondan fazla rekolte bekliyoruz. Alıcılar üreticilerimizin ayağına kadar geliyor” dedi. Başkan Uyanık, mikroklima özelliğiyle dikkat çeken yörede yetişen diğer meyve çeşitlerine göre ilaçlaması ve zirai mücadelesinin bulunmamasının çiftçilerin bu meyveye yönelmesinde etkisinin olduğunu söyledi. “Burası hurma diyarı olacak” Küçükleri 8 TL’den, irileri ise 12 TL’den alıcı bulan meyveyi toplam 10 dönümlük arazisinde yetiştiren İsmet Çevik (81), “Başka meyveler bu kadar karlı olamaz. Çünkü ilaçlama masrafı ve işçiliği yok. Gittikçe de ekilecek. Burası hurma diyarı olacak. Kazancı elmadan daha iyi. Tam sarı altın. O paraya altın al. Yeniden kazandırsın” diye konuştu. 5 dönümlük arazisinde 300’e yakın sayıda cennet hurması ağacının bulunduğunu anlatan Serdar Çakar (41) ise “Bu yıl kiraz ve hurma sezonu güzel geçti. Allah bereket versin. Cennet hurması bizim için sarı altın oldu” şeklinde konuştu. Teraslarda kurutup satacaklar Kurutup satmak için iki evinin çatı kısmına iplerle bu meyveden asan 34 yaşındaki Onur Aşlamacıoğlu da, “İki evimin de terası dolu. Dört tarafından rüzgar, güneş alan yerlerde kuruyor. Kurusu daha kıymetli. İnşallah kurusunun kilosunu 150 TL, 160 TL’den satacağız” ifadelerini kullandı. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sigaraya bir zam daha geldi!

Amasya Merzifon Kaymakamlığı nerede? Amasya Merzifon Kaymakamlığı iletişim bilgileri Haber

Amasya Merzifon Kaymakamlığı nerede? Amasya Merzifon Kaymakamlığı iletişim bilgileri

Amasya Merzifon Kaymakamlığı, Amasya’nın Merzifon ilçesinde yer alıyor. İşte Amasya Merzifon Kaymakamlığı iletişim bilgileri… T.C. Merzifon Kaymakamlığı iletişim bilgileri Amasya Merzifon Kaymakamlığı Adresi: Sofular Mahallesi Atatürk Bulvarı Hükümet Konağı No:10/A, Merzifon E-Posta: kaymakamlik@merzifon.gov.tr Merzifon Kaymakamlığı’nın İletişim Numarası: 0 (358) 513 10 14 Faks: 0 (358) 513 53 65 İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü Adres: Sofular Mahallesi Atatürk Caddesi No:14, Merzifon E-Posta: kaymakamlik@merzifon.gov.tr Telefon: 0 (358) 513 53 65 Faks: 0 (358) 513 53 65                                         İlçe Hukuk İşleri Şefliği Adres: Sofular Mahallesi Atatürk Caddesi No:14, Merzifon E-Posta: kaymakamlik@merzifon.gov.tr Telefon: 0 (358) 513 53 65 Faks: 0 (358) 513 53 65 İlçe Bilgi İşlem Şefliği Adres: Sofular Mahallesi Atatürk Caddesi No:14, Merzifon E-Posta: kaymakamlik@merzifon.gov.tr Telefon: 0 (358) 513 53 65 Faks: 0 (358) 513 53 65 İdare ve Denetim Şefliği Adres: Sofular Mahallesi Atatürk Caddesi No:14, Merzifon E-Posta: kaymakamlik@merzifon.gov.tr Telefon: 0 (358) 513 53 65 Faks: 0 (358) 513 53 65                                         İlçe Sivil Toplumla İlişkiler Şefliği Adres: Sofular Mahallesi Atatürk Caddesi No:14, Merzifon E-Posta: kaymakamlik@merzifon.gov.tr Telefon: 0 (358) 514 13 03 Faks: 0 (358) 514 13 03 BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Amasya Valiliği nerede? Amasya Valiliği adresi ve iletişim bilgileri

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.