TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aliağa’da kirlilik bir veba gibi: Sıra Helvacı ve Bozköy’de!

Ağır sanayinin hüküm sürdüğü Aliağa’daki hava kirliliğinin Helvacı ve Bozköy’ü tehdit ettiğini belirten Dr. Soysal, çocuklarda bilişsel gelişim açısından gelişme geriliğinin yaşandığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2023 05:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Aliağa’da kirlilik bir veba gibi:  Sıra Helvacı  ve Bozköy’de!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA – ÖZEL HABER

27 Eylül 2021 tarihinde yayımlanan ‘Bu köyde ölenlerin yüzde 98’i kanser!’ başlıklı haberimiz ile Aliağa’nın Horozgediği Köyü’nde ağır sanayinin oluşturduğu hava kirliliğinden kaynaklı sorunları gündeme getirmiştik. Aradan geçen yıllara rağmen hastalıkların son bulmasına yönelik bir çözüm üretilmiyor aksine sorunlar bir veba gibi Aliağa’nın başka bölgelerine de sıçrıyor. Nefes kadar yakın bir çevre sorunu olan hava kirliliğinin ağır sonuçlarına bu kez Aliağa’da bulunan Helvacı ve Bozköy’de rastlıyoruz. Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu Sekreteri ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Soysal, “Özellikle havası daha kirli olan Aliağa’nın Helvacı, Bozköy gibi bölgelerinde, havası daha temiz olan Yeni Şakran’a göre çocuklarda bilişsel gelişim açısından gelişme geriliği tespit ettik” diyerek vahim tabloyu gözler önüne serdi. Öte yandan, İzmir’in hava kirliliğini yazın rüzgarlar yoluyla Aliağa’nın, kışın ise evlerde ısınma amaçlı olarak kullanılan kömür gibi fosil yakıtların arttırdığını vurgulayan Dr. Soysal, “Aliağa’da artık yeni bir endüstriyel tesise kesinlikle izin verilmemesi gerekir” çağrısında bulundu.

TEMİZ HAVA SOLUYAN YERİ YOK

Petrokimya, demir çelik, termik santral, gübre sanayi, gemi söküm tesislerinin yer aldığı ilçenin kent genelinde hava kirliliğine yol açtığını belirten Soysal, “Aliağa’daki endüstriyel bölge ve bunun da meteorolojik olaylar nedeniyle yani kuzey-güney aksında hakim rüzgarların olması nedeniyle Karşıyaka ve Bayraklı bölgesini etkileme sorunu var. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’na göre yılda 50-55 gün özellikle Bayraklı bölgesinde bizim ulusal kriterimiz olan PM10 (partikül madde) seviyesini geçtiğini görüyoruz. Ama İzmir geneline baktığımızda Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre İzmir’in temiz hava soluyan yeri yok” diye konuştu.

HELVACI VE BOZKÖY RİSKLİ BÖLGELER

PM 2,5 kirliliğinden dolayı ortaya çıkan hastalıkların sadece solunum yolu hastalıkları ve kalp damar sistemi hastalıklarından ibaret olmadığını da kaydeden Soysal, “Nörolojik hastalıklar, kadın doğum hastalıkları, erken doğumlar, düşük doğum ağırlığı ile ilişkilendiriliyor. Ayrıca çocuklarda bilişsel gelişimin PM 2,5 seviyesi nedeniyle durakladığına dair çok sayıda yayın var. Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı olarak yaptığımız çalışmada da özellikle havası daha kirli olan Aliağa’nın Helvacı, Bozköy gibi bölgelerinde havası daha temiz olan Yeni Şakran’a göre çocuklarda bilişsel gelişim açısından gelişme geriliği tespit ettik” şeklinde konuştu.

REHABİLİTE EDİLMESİ GEREKİYOR

İzmir’in hava kirliliğini yazın rüzgarlar yoluyla Aliağa’nın, kışın ise evlerde ısınma amaçlı olarak kullanılan kömür gibi fosil yakıtların arttırdığına değinen Soysal, “Birincisi kent içindeki yüksek yoğunluklu yaşam alanlarını ortadan kaldırmamız lazım. Kenti çevresine doğru yaymamız lazım ve kentsel ısınmada fosil yakıtlar, başta kömür olmak üzere süratle bir tarafa bırakmamız lazım. İkincisiyse Aliağa’da artık yeni bir endüstriyel tesise kesinlikle izin verilmemesi gerekir. Mevcutların ise elden geldiğince şu andaki teknolojinin bize verdiği imkanlar doğrultusunda herhangi bir alt yapı masrafından kaçmadan rehabilite edilmesi gerekiyor” dedi.

ÖLÜMÜ BELİRSİZLEŞTİRMEK!

Aliağa’da çevre sorunlarına dair ciddi mücadeleler veren DİSK Emekliler Sendikası Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe ise “Var olan kirliliği sadece bu köy değil, Aliağa da yaşıyor. Kanserden dolayı hasta olanlar Tepecik’e, Bozyaka’ya, Ege Üniversitesine yönlendiriliyorlar ve orada vefat ediyorlar. Ölüm raporları orada yazıldığı için de bu kişilerin Aliağa’daki kirlilik nedeniyle hayatını kaybettiği anlaşılmıyor. Bu raporlar ile gelip Aliağa’ya gömülüyorlar. Ölümü belirsizleştirerek ölüm oranlarının çok az olduğunu göstermeye çalışıyorlar. Fakat Aliağa mezarlıklarının kanser hastalarıyla dolu olduğunu hepimiz biliyoruz. Köy ve sanayi dip dibe! Buradan yetkililere sesleniyorum. Eğer birazcık insani yapılarınız varsa, bir gelin, bir şeylere de ‘dur’ demeyi öğrenin. Para kazanmanın ötesinde insanca yaşayabilecek bir ortam sağlayın. Bu kadar mı hırslısınız, bu kadar mı para düşkünüsünüz, bu kadar mı hainsiniz?” çıkışında bulundu.

27 Eylül 2021 tarihinde yayımlanan ‘Bu köyde ölenlerin yüzde 98’i kanser!’ başlıklı haberimize ise buradan ulaşabilirsiniz:

https://www.ilksesgazetesi.com/bu-koyde-olenlerin-10da-8i-kanser

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.