TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yoğun talep borsayı zorlamaya başladı

Son zamanlarda borsaya artan ilgiyi değerlendiren Finans Uzmanı Nural, “Değişen ekonomik koşullar karşısında vatandaşın parasını korumak için borsaya giriyor fakat bu durum borsayı zorlamaya başladı” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2023 05:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yoğun talep borsayı zorlamaya başladı

Son günlerde halka arzlarla birlikte gündemde olan borsaya ilgi gün geçtikçe artıyor. Genci, yaşlısı değişen ekonomik koşullardan etkilenmek ve parasını katlamak için borsaya yatırım yapmaya devam ediyor. Borsanın getirileri gibi tabii ki de yüksek riskleri de mevcut. Borsa; dünya ekonomisinde yaşanan dalgalanmalar, faiz, enflasyon, finanslar ve yönetim risklerinin yanı sıra son olarak Ortadoğu’da yaşanan savaş gibi birçok çeşitli nedenden etkilenebilir. Vatandaşın borsaya ilgisinin artış sebeplerinin yüksek enflasyona karşı kendisine bir kalkan oluşturabileceği düşüncesinde olmasından kaynaklandığını belirten Finans Uzmanı yazar Irmak Nural, özellikle İstanbul borsasının yaşanan bu yoğunluktan dolayı zorlandığını vurguladı. Öte yandan, borsaya yatırım yapmak için kredi çekme yoluna giden vatandaşlarda uyarılarda bulunan Nural, “Borsa endeksi şu anda çok tehlikeli noktada. Kredi faizlerinin bu kadar yüksek olduğunu düşünürsek bu vatandaş için tabiri caize intihar olur. Kredi çekip kesinlikle borsaya girilmemeli” diye konuştu.

borsa 22

HALKA ARZLAR İLGİYİ ARTTIRDI

Borsaya artan ilginin değişen ekonomik koşullar karşısında vatandaşın parasını korumak istediğinden ve şirketlerin artan faiz oranları karşısında faizsiz finansman sağlamak için halka arzlara yönelmesinden kaynaklı olduğunu ifade eden Nural, “İçerisinde bulunduğumuz süreçte borsanın çok hızlı para kazandıracak yatırım aracı olarak görülüyor olması borsaya olan talebi artırdı. Son 1 yıldır borsaya olan ilginin ciddi anlamda arttığını gözlemledik. Bu ilginin aslında artmış olan halka arzlarla da desteklenmekte. Bunu da son 10 yılda yapılan halka arzların 1 yıl içinde gerçekleşmesiyle gördük. Bu durum borsaya yeni yatırımcıların katılmasını sağladı. Neden borsaya bu kadar çok ilgi oldu diye düşünürsek eğer bunu iki taraflı olarak ele almamız gerekir. Halka arzların yapılma sebebini şirketler açısından bakacak olursak yükselen faiz ortamında faizsiz bir finansman kaynağına ulaşma imkanına buldukları için halka arzları yapma eğilimleri çoğaldı. Vatandaşın borsaya ilgisinin artış sebeplerine bakacak olursak da yüksek enflasyona karşı borsanın kendisine bir kalkan oluşturabileceği düşüncesinde olmasıdır. Tabii ki bu çok doğru bir şey değil. Çünkü Borsa bizlere olumlu fırsatlar sunarken hem de olumsuz riskleri de içerisinde barındırıyor” diye belirtti.

borsa 3

YIL SONUNA DOĞRU DİKKAT

Borsada yaşanan bu ilgiyle bugüne kadar neredeyse hiç düşmeden sürekli bir artış içinde olduğunu fakat bununla birlikte belli başlı riskleri de beraberinde getirdiğini ifade eden Nural, “Borsada artan talep sonucunda borsanın biraz zorlanmaya başladığını söylemek mümkün. Bu yüzden borsa yatırımcılarının özellikle yıl sonunda doğru çok dikkatli olmasını öneriyorum. Birkaç günlük süreçte satışların gelebileceğini düşünüyorum. Bununla birlikte Ortadoğu’da yaşanan bir savaş var. Borsa bu tür gelişmelerden etkilenir. Savaş çığlıklarının olduğu bir ortamda da borsanın sağlıklı ve uzun süreli bir yükseliş yaşaması beklenemez. Bilinçli borsa yatırımcılarının çekimser olacağını, karı varsa realize edeceğini bu yüzden de yeni borsa yatırımcılarını bir süre kenarda durup bekleyerek durumu analiz etmeleri daha sağlıklı olacaktır” ifadelerini kullandı. 

borsaaaa

KREDİ ÇEKİP BORSAYA GİRMEK İNTİHAR OLUR

Kısa yoldan para kazanmayı hayal ederek kredi çekip borsaya yatırım yapan vatandaşlara da uyarılarda bulunan Nural, “Borsa endeksi şu anda çok tehlikeli noktada. Kredi faizlerinin bu kadar yüksek olduğunu düşünürsek bu vatandaş için tabiri caize intihar olur. Kredi çekip kesinlikle borsaya girilmemeli. Hatta yapılabiliyorsa kontrol edilip yasaklanması gerekir. Borsaya girmek istiyorsanız elinizde fazla veya uzun vadede kullanmayacağınız bir paranız varsa bunu yatırmalısınız. Bunu yaparken de uzun vadeli yatırımlar yapmanız gerekir. Bugün yatırdım biraz zarar veya kar ettim hemen çıkayım diyerek borsaya yatırım yapılmaz. Çünkü kısa vadeli al- satlarla bir yere varılmıyor. Şu anda alınan bir borsa hissesinden kar edebilmek için bile en az 5 yıl beklemek gerekiyor. Kredi çekip hisse alıp biraz kar ettikten sonra ben çekileyim demek çılgınlıktan başka bir şey değil” dedi.

FİNANSAL OKURYAZARLIK ÖNEMLİ

Bir borsa yatırımcısının kesinlikle finansal okuryazarlığını geliştirmesi gerektiğini dile getiren Nural, “Borsada herhangi bir hisse senedi almadan, yatırım yapmadan önce mutlaka ve mutlaka finansal okuryazarlık hakkında bir bilgi sahibi olması ve borsa ile ilgili yatırım öncesi bilinmesi gereken temel kavramlarında bilinmesi gerekiyor. Aksi halde birçok olumsuz durum veya büyük miktarlarda para kayıpları söz konusu olabiliyor. Uzun vadeli yatırım yapacak kişilerin ise belli hisse senetlerini araştırıp, gerekirse uzmanlara danışarak pozisyon almaları gerekir. İki gün sonra tahtası kapanacak veya çok spekülatif bir hisse senedine yatırım yapmamalıdırlar. Özellikle şirketlerin finansal durumu, yönetim yapısı gibi birtakım durumları raporlamaları, bu anlamda dikkatlice okunması ve buna ilişkin bir değerlendirmeyle karar verilmesi gerekiyor. Finansal okuryazarlık o kadar önemli ki bunu elde ettiğiniz zaman zaten çoğu yerde doğru karar veriyorsunuz” şeklinde konuştu.

YATIRIMCI ‘VİOP’ PİYASASINDAN Bİ HABER

Konuşmasının sonunda Türkiye’de ki çoğu yatırımcının iyi bir araştırma yapmadığı için kendini güvenceye alacağı birçok konuda bilgi sahibi olmadığını söyleyen Nural, yatırımcıların özellikle Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasaları’nı (VİOP) hiç bilmediğini ifade etti. Yatırımcısı korumak için VİOP’un önemli bir enstrüman olduğunu belirten Nural, “VİOP İstanbul Borsası şemsiyesi altında özel bir piyasa ve Takasbank güvencesiyle tamamen kurumsal ve yatırımcısına birçok güvence sağlayan bir piyasa. Neredeyse 20 yıldır var olan bir piyasa fakat vatandaşlarımızı bunu bilmiyor. VİOP piyasaları fiyat risklerinden korunmak için çok önemli bir araç. VİOP piyasaları bir borsa yatırımcısının kendi hisse senedini yıllar boyunca tutarak ama büyük düşüşlerde zarar etmeyeceği bir enstrüman sunuyor. Bunu bir sigorta enstrümanı olarak değil, bir spekülasyon aracı olarak hem sunuluyor hem de bu şekilde işlem yapılıyor. VİOP piyasası tamda Volatilite (oynak) dönemlerde bir stabilite sağlamak için kullanılan bir piyasadır” dedi.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: SPK 2 şirketin daha halka arzını onayladı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.