TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#borsa

borsa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, borsa haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Borsada gün yükselişle bitti Haber

Borsada gün yükselişle bitti

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 185,58 puan artarak günü tamamladı ve toplam işlem hacmi 139,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 4,99, holding endeksi ise yüzde 1,84 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında iletişim yüzde 6,93 kazançla en yüksek artışı yaşarken, tekstil deri endeksi yüzde 3,40 düşüşle en çok gerileyen oldu. Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dünkü toplantısında, beklentilerin üzerindeki enflasyon verilerine rağmen yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi yapabileceği tahminini korumasıyla pozitif bir seyir izlenirken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararının etkisiyle BIST 100 endeksinde yükselişler hız kazandı. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı. Karar metninde yer alan, "Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir." ifadesi dikkat çekti. Analistler, bu kararın, merkez bankasının piyasayı gerektiğinde bir hafta vadeli repo ihale faizinin 300 baz puan üzerinden fonlayarak ek sıkılaştırma yapabileceği anlamına geldiğini belirtti. Karar öncesinde gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlendiği hatırlatıldı. Yarın yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Japonya'da enflasyon ve Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi takip edilecek. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.200 seviyesinin direnç, 9.000 ve 8.900 puanın destek konumunda olduğunu vurguladı.

Borsada 10 yıllık mart performansı karışık ilerledi Haber

Borsada 10 yıllık mart performansı karışık ilerledi

Son 10 yılın mart aylarında BIST 100 endeksinin performansı incelendiğinde, yükseliş gösteren 4 ayın ortalaması yüzde 9,44 olarak hesaplanırken, düşüş yaşanan 6 ayın ortalaması yüzde 7,75 oldu. BIST 100 endeksi, son 10 yıl içinde en iyi mart performansını 2022'de yüzde 14,8'lik bir değer kazancıyla sergilerken, en kötü performansını ise 2020'de yüzde 15,4'lük bir gerilemeyle gösterdi. İlgili dönemlerde ana endeksler incelendiğinde, teknoloji, hizmet ve mali endekslerin BIST 100 endeksine benzer şekilde 4'er kez yükseldiği, sınai endeksinin ise 5 defa artış kaydettiği görüldü. Bu dönemlerde, mali, sınai, hizmet ve teknoloji endeksleri en iyi performanslarını BIST 100 endeksi ile uyumlu olarak 2022'de sergiledi. Mart 2022'de mali endeksin yüzde 15,56 ve hizmet endeksinin yüzde 16,28 değer kazancıyla BIST 100 endeksinin üzerinde getiri sağlaması göze çarparken, sınai endeksi aynı dönemde yüzde 12,32 ve teknoloji endeksi yüzde 10,01 yükseldi. Ana endeksler, en kötü performanslarını hizmet endeksi hariç, BIST 100 endeksiyle benzerlik göstererek 2020'de gerçekleştirdi. Hizmetler endeksi, en düşük mart performansını yüzde 11,94 azalışla 2019'da kaydetti. Mart 2020'de mali endeksin yüzde 16,32 ve sınai endeksinin yüzde 18,92 düşüşle BIST 100 endeksinden daha fazla gerilemesi dikkati çekti; bu dönemde teknoloji endeksi de yüzde 14,19 değer kaybetti. Son 5 yılın mart ayları incelendiğinde, inşaat endeksinin her yıl BIST 100 endeksine göre daha iyi bir performans sergilediği görüldü. Borsa İstanbul'da, mart aylarında, 71 hisse senedinin son 5 yılın en az 4'ünde BIST 100 endeksine göre daha güçlü performans gösterdiği ortaya çıktı. Sektör endeksleri arasında, halka arzın yüzde 10,5, ticaretin yüzde 8,6, finansal kiralama faktoringin yüzde 4 ve bilişimin yüzde 2,4 ile son 5 yılın en az 4'ünde BIST 100 endeksine göre daha fazla ortalama getiri sağladığı belirlendi. İnşaat endeksinin ise son 5 yılın tamamında BIST 100 endeksine göre ortalama yüzde 7,7 daha iyi bir performans gösterdiği görüldü. Son 5 yılda BIST 100 endeksine göre her yılın mart ayında daha iyi getiri sağlayan hisseler arasında Prizma Press'in performansı öne çıkarken, onu İnfo Yatırım, Ersu Meyve ve Gıda, Pınar Et ve Un Sanayi ile Merko Gıda takip etti. Mart aylarında, son 5 yılın en az 4'ünde BIST 100 endeksine göre daha iyi performans gösteren hisselere detaylı bakıldığında, Doğuş Gayrimenkul'ün yüzde 38, Güler Yatırım Holding'in yüzde 23,4, Dagi Yatırım Holding'in yüzde 22,9, Prizma Press'in yüzde 20,3 ve Formet Metal ve Cam Sanayi'nin yüzde 19,4 ile yatırımcısına endeks üzeri getiri sağladığı belirlendi.

Borsada devre kesici! Eğer devre kesici varsa dikkat... Haber

Borsada devre kesici! Eğer devre kesici varsa dikkat...

Devre kesici Borsa İstanbul'da yatırım yapan kişilere uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde yatırımcıların belirli aralıkları aşan fiyat değişimlerinden olumsuz etkilenmemesi sağlanır. Bu uygulama sayesinde piyasa kısa süreliğine durur. Duran bu süreçte yatırımcıların piyasayı gözlenmesine de olanak sağlanır. Panik satışlar, spekülatif ataklar ya da anormal dalgalanmalarında önüne geçilmiş olur. Peki, borsada devre kesici ne anlama gelir? Devre kesici nedir? Devre kesici kaç aşamadan oluşur? Borsada devre kesici ne anlama gelir? Devre kesici nedir? Devre kesici, Borsa İstanbul'da yatırım yapan yatırımcılar İçin uygulanır. Devre kesici, piyasada gerçekleşen aşırı dalgalanmaları önlemek içinde kullanılır. Hisse Senedi piyasaları, endeksler ya da belli bir hisse senedinin kısa bir süre içerisinde çok yükselmesi ya da çok düşmesi durumunda devreye giren bir sistemdir. Bu sistemin bir diğer amacı ise, piyasadaki bazı durumları kontrol altında tutmaktır. Ve bu şekilde de yatırımcılara düşünmek için zaman tanınmaktadır. Devre kesici işlemi devreye girdiği andan itibaren hisse senedi ya da diğer işlemler geçici olarak durdurulur. Durdurma süresi ise net olarak belli olmamaktadır. Bu süre piyasa koşulları ya da uygulanan kurallara göre belirlenir. Devre kesici, yatırımcının panik yapmasını engeller, bilgi akışı sağlar ve dengeli bir piyasa ortamı oluşturur. Devre kesici kaç aşamadan oluşur? Devre kesici, yatırımcıya yardımcı olmak ve yatırımcının piyasayı daha iyi gözlemlemesi için Borsa İstanbul tarafından uygulanan Bir sistemdir. Bu sistem sayesinde yatırımcı piyasayı daha iyi analiz ederek yatırımlarını gerçekleştirmektedir. Devre kesici yöntemi 3 aşamadan oluşur. İlk aşamada, bir endeks belirlenen seviyeden düşerse, piyasa durdurulur. Bu süre içerisinde işlem yapılması da engellenmiş Olur. İkinci aşamada, piyasa Açıldığında ve tekrar bir düşme gerçekleştiğinde piyasalar ikinci kez durdurulur. Üçüncü aşamada ise, açılan piyasa üçüncü kez yüzde düşüş seviyesine ulaşırsa piyasa gün sonuna kadar durdurulabilir.

Borsa günün ilk yarısında rekor seviyelerde Haber

Borsa günün ilk yarısında rekor seviyelerde

BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 9.306,34 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 34,51 puan ve yüzde 0,37 değer kazancıyla 9.276,66 seviyesine geriledi. Toplam işlem hacmi 67,2 milyar lira olarak kaydedildi. Bankacılık endeksi yüzde 0,1 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,49 ile metal ana sanayi olurken, en fazla kaybettiren ise yüzde 1,22 ile finansal kiralama faktoring sektörü oldu. Analistler, küresel pay piyasalarının, teknoloji şirketleri öncülüğünde haftanın son işlem gününe pozitif bir seyirle başladığını ifade ediyorlar. Bugünün odak noktasının ABD'nin üretici enflasyonu verileri olduğunu belirtiyorlar. Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu'nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyonu düşürürken sıra dışı bir şey yapmayacağız, konvansiyonel para politikaları uygulanacak, para politikalarının sıkılaştırılması işe yarayacak. Yılın ikinci yarısında enflasyon kayda değer oranda düşmüş olacak." şeklinde konuştu. Öğleden sonra, yurt içinde konut fiyat endeksi verileri, yurt dışında ise ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile birlikte konut başlangıçları, inşaat izinleri ve Michigan Tüketici Güven Endeksi verilerinin takip edileceği ifade ediliyor. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.500 seviyelerinin direnç, 9.200 ve 9.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirtiyorlar.

Borsada gün yükselişle başladı Haber

Borsada gün yükselişle başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa kıyasla 32,32 puan ve %0,35 değer kazanarak 9.274,48 puana yükseldi. Bankacılık endeksi %0,24, holding endeksi ise %0,30 artış gösterdi. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran ise %0,96 ile bilişim sektörü oldu. Dün, Borsa İstanbul'da alıcılı bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi günü %1,87'lik bir artışla 9.242,15 puandan tamamladı, bu da kapanış rekorunu yeniden belirledi. Endeks, gün içinde en yüksek seviyesini 9.282,89 puana çıkardı. Analistler, küresel pay piyasalarının teknoloji şirketleri öncülüğünde haftanın son işlem gününe pozitif bir başlangıç yaptığını belirtirken, bugünün odak noktasının ABD'nin üretici enflasyonu verileri olduğunu ifade etti. Ayrıca dün, Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu'nun gala yemeği, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi. Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih, 2030 vizyonu çerçevesinde yatırımların artırılması için önemli adımlar atacaklarını belirterek, "Uluslararası şirketlerle yaklaşık 1 trilyon 800 milyar dolarlık yatırım fırsatlarından bahsediyoruz. Umuyorum ki Türk firmaları bu yatırım alanlarından en çok istifade eden firmalar olur." dedi. Analistler, bugün yurt içinde yoğun veri gündeminin yanı sıra ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), inşaat izinleri ve Michigan tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.500 seviyelerinin direnç, 9.200 ve 9.000 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu belirtti.

Küresel piyasalarda pozitif seyir hakim Haber

Küresel piyasalarda pozitif seyir hakim

Hafta boyunca, ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın piyasa değeri dünkü Google'ın ana şirketi Alphabet'in değerini geride bırakması ve ABD'li bilgi teknolojileri şirketi Super Micro Computer'ın değerlemelerinin revize edilmesiyle hisse fiyatının son 5 işlem gününde yüzde 40'tan fazla değer kazanması gibi gelişmeler piyasaların odak noktası oldu. Ayrıca, yapay zeka şirketlerinin yeni özellikler tanıtmaya devam etmesi, yatırımcıların teknoloji şirketlerine olan ilgisini artırmaya yardımcı oluyor. ABD'li teknoloji devi Microsoft'un Almanya'ya, çoğunlukla yapay zeka alanında olmak üzere 3,2 milyar avroluk yatırım yapmayı planladığı belirtilirken, San Francisco merkezli teknoloji şirketi OpenAI, metin komutlarıyla gerçekçi ve yaratıcı sahneler oluşturabilen yapay zeka modeli Sora'yı tanıttı. Bu hafta ABD'de enflasyonun beklentileri aşmasının ardından, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine geç başlayabileceği yönünde fiyatlamalar güç kazandı. Ülkede dün açıklanan perakende satış verileri, enflasyonun gelecek dönemde hız kaybedebileceğine yönelik tahminleri destekledi. ABD'de perakende satışlar ocakta yüzde 0,8 azalışla beklentilerin altında kalarak, geçen yıl mart ayından bu yana en sert aylık düşüşünü kaydetti. Analistler, bu verinin ekonomik aktivitedeki canlılığın azaldığına işaret edebileceğini belirtiyorlar ve Fed'in para politikası seyrine ilişkin daha fazla ipucu için daha fazla verinin değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca, ABD'de dün açıklanan sanayi üretimi ocakta aylık bazda artış öngörülerin aksine yüzde 0,1 gerilerken, Fed New York şubesinin açıkladığı imalat endeksi de şubatta eksi 2,4 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen imalat sektöründe daralma yaşandığını gösterdi. Ancak, Philadelphia Fed İmalat Endeksi şubatta 5,2'ye çıkarak sektörde 5 aylık daralmanın ardından genişleme sinyali verdi. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı ise 10 Şubat ile biten haftada 212 bine gerileyerek beklentilerin altında gerçekleşti. Analistler, ülkede açıklanan verilerin karışık sinyaller verdiğini belirterek, bugün açıklanacak olan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin Fed'in önümüzdeki dönemde atacağı adımlara ilişkin sinyaller verebileceğine dikkat çekti. Öte yandan, Fed bankaların ciddi resesyonda bile hanehalklarına ve işletmelere borç verebilmelerini sağlamaya yardımcı olacak 2024 stres testi senaryolarını yayımladı. Bankadan yapılan açıklamada, bu yıl 32 bankanın stres testine tabi tutulacağının bilgisi verilerek, bu bankaların ticari ve konut amaçlı gayrimenkul piyasalarının yanı sıra kurumsal borç piyasalarında artan stresle ciddi bir küresel resesyona karşı test edileceği belirtildi. Bu yılki senaryoda, ABD'de işsizlik oranının 6,5 puan artışla yüzde 10'luk zirveye ulaştığı ifade edilirken, bu artışa ciddi piyasa oynaklığı, şirket tahvili marjlarında genişleme, konut fiyatlarında yüzde 36 ve ticari gayrimenkul fiyatlarında yüzde 40 düşüş dahil varlık fiyatlarında "çöküş"ün eşlik ettiği belirtildi. Söz konusu gelişmelerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,26'da bulunurken, dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 104,4 seviyesinde seyrediyor. Dün, altının ons fiyatı yüzde 0,7 artışla günü 2 bin 4 dolardan tamamlarken, şu anda önceki kapanışının hemen altında alıcı buluyor. Brent petrolün varil fiyatı ise dün yüzde 1,5 değer kazancıyla 82,4 dolardan günü tamamladı ve bugün önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 82,2 dolardan işlem görüyor. New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,30, S&P 500 endeksi yüzde 0,58 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,91 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de alış ağırlıklı bir seyirle başladı. Avrupa borsalarında da dün pozitif bir seyir izlendi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi'nde enflasyonun hedefe doğru gerilediğini belirtti; ancak yüzde 2'lik hedefin yakalanmasından emin olmak için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avro Bölgesi'nde satın alma gücünün zayıflaması ve yüksek faiz oranlarının kredileri azaltmasıyla bu yılki ekonomik büyüme beklentisini yüzde 1,2'den yüzde 0,8'e indirdi. AB, üye ülkelerde yenilenebilir hidrojen tedarikini artırmaya yönelik altyapı projelerine 6,9 milyar avroluk kamu desteği verilmesine onay verirken, Ukrayna ekonomisinin savaşla geçen iki yılın ardından toparlanabilmesi için 486 milyar dolara ihtiyaç duyduğu bildirildi. Bu rapor, Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu ve Ukrayna hükümeti tarafından hazırlandı. İngiliz ekonomisi ise geçen yıl ekim-aralık döneminde yüzde 0,3 ile beklentinin üzerinde küçülerek son iki çeyrektir daralarak teknik resesyona girdi. Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,60, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,86 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,17 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de pozitif bir seyirle başladı. Asya'da ise pay piyasalarında pozitif bir seyir gözlemleniyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi, 34 yılın zirvesine yakın seyretmesiyle dikkat çekiyor. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, iş gücü piyasasındaki sıkı duruşun devam ettiğini belirterek, şirketlerin artan maliyetlerinin fiyat artışlarına yansıyabileceğini ifade etti. Reel ücretlerin kademeli olarak pozitife dönmesini beklediklerini aktaran Ueda, "Ücretlerin 2025 mali yıl için enflasyon tahminimiz olan yüzde 1,8'den biraz daha fazla artmasını öngörüyoruz." dedi. Çin piyasalarında bugün de yeni yıl tatili nedeniyle işlem gerçekleşmedi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,4 artış kaydetti. Yurt içinde dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,87 değer kazancıyla 9.242,15 puandan tamamlayarak kapanış rekoru kırdı. Endeks, gördüğü en yüksek seviyeyi 9.282,89 puana taşıdı. Dolar/TL, dün dalgalı bir seyir izleyerek günü yüzde 0,1 azalışla 30,7178'den tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,8130 seviyesinden işlem görüyor. Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu'nun gala yemeği İstanbul'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih, 2030 vizyonu çerçevesinde yatırımlar gerçekleştirebilmek için ciddi adımlar atacaklarını belirterek, "Uluslararası şirketlerle yaklaşık 1 trilyon 800 milyar dolarlık yatırım fırsatlarından bahsediyoruz. Umuyorum ki Türk firmaları bu yatırım alanlarından en çok istifade eden firmalar olur." dedi. Analistler, bugün yurt içinde yoğun veri gündemi, yurt dışında ise ABD'de ÜFE, inşaat izinleri ve Michigan tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.500 seviyelerinin direnç, 9.200 ve 9.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirtti. Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle: 10.00 Türkiye, şubat ayı TCMB'nin piyasa katılımcıları anketi 10.00 Türkiye, ocak ayı konut satış istatistikleri 10.00 Türkiye, aralık ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu 16.30 ABD, ocak ayı ÜFE ile inşaat izinleri 18.00 ABD, şubat ayı Michigan üniversitesi tüketici güven endeksi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.