TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yusuf Çağırtekin ile Yerel Seçim Analizi - Foça

Yazının Giriş Tarihi: 24.02.2024 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2024 11:50

Sıradaki durağımız Foça. İzmir’in estetik görünüş açısından en güzel ilçelerinden biri olan Foça; hem tarihi zenginlikleriyle hem de eşsiz doğasıyla dikkat çekiyor. Her ziyaretimde oldukça keyif aldığım Foça’nın yerel yönetimler açısından ise pek de şansının olmadığını düşünüyorum. Böyle bir ilçenin daha fazla gelişmesi gerekirdi; bunun yolunun da Hazine’den alacağı yatırımın yükselmesiyle gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Fakat ne yazık ki ne merkezi hükümetin Foça ve diğer ilçelerdeki beldelere gönderdiği pay yüksek ne de buralarda şu ana kadar hizmet veren yerel yönetimlerin hizmet yapmaya niyeti var!

Bergama örneğinde verdiğim gibi Foça’nın tarihi zenginlikleri çok fazla ve burada yapacağınız çalışmalarla ve uluslararası tanıtım faaliyetleriyle ilçeyi bambaşka noktalara taşıyabilirsiniz. Elbette bunun zorlukları var ama yerel yönetimler de bu zorlukları aşmak için var.

Gelelim siyasi görünüme. CHP; sahil bölgelerinde kadın aday çıkarma eğiliminde oldu bu dönem ve Foça’da mevcut belediye başkanı Fatih Gürbüz’ün yerine sivil toplum örgütleri ve iş dünyasında aktif bir rol üstlenen Saniye Bora Fıçı’yı aday gösterdi. Cumhur İttifakı ise Fıçı’nın karşısına yine iş dünyasından biri olan MHP’li Taner Acar’ı aday gösterdi. Adaylar sahada çalışmalarını sürdürüyor.

2019 Yerel Seçim Sonuçları

Foça’da yapılan son yerel seçimde CHP’nin adayı Fatih Gürbüz oyların     yüzde 56,22’sini (11 bin 409) alarak belediye başkanı seçilmişti. MHP’nin adayı Serdar Mersin ise oyların yüzde 42,09’unu (8 bin 543) alarak Foça’da ikinci olmuştu. Saadet Partisi oyların yüzde 0,77’sini (157), Vatan Partisi oyların 0,61’ini (123), BTP oyların yüzde 0,31’ini (63) almıştı.

Belediye meclis üyesi seçimlerinde ise ön plana çıkan partiler ve oy oranları ise şu şekilde olmuştu:

CHP yüzde 53,10 (10 bin 791 oy), MHP yüzde 39,85 (8 bin 97 oy) HDP yüzde 3,09 (628 oy), BBP yüzde 1,98 (402 oy).

Foça’da 14 Mayıs 2023 Genel Seçim Sonuçları

Ülkemizde gerçekleştirilen son seçimler olma özelliği taşıyan 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde Foça’da Millet İttifakı (CHP-İYİ Parti) oyların yüzde 58,38’ini, Cumhur İttifakı (AK Parti-MHP) oyların yüzde 23,51’ini, Emek ve Özgürlük İttifakı (Yeşil Sol-TİP) oyların yüzde 11,94’ünü, Ata İttifakı (Zafer Partisi-Adalet Partisi) ise oyların yüzde 3,53’ünü almıştı.

Öne çıkan partiler ve oy oranları ise şu şekildeydi: CHP yüzde 47,44, AK Parti yüzde 16,88, İYİ Parti yüzde 10,94, TİP yüzde 6,78, MHP yüzde 5,63.

31 Mart’ta Foça’da Kurulacak Sandık Sayısı ve Oy Kullanacak Kişi Sayısı

Yaklaşık 40 bin nüfusu olan ilçede kurulacak 80 sanıkta, 27 bin 728 kişi oy kullanacak.

Yarış Hangi Başkan Adayları Arasında Geçecek? 

31 Mart’ta yapılacak seçimde ön plana çıkacak adaylar CHP’nin adayı Saniye Bora Fıçı ve Cumhur İttifakı’nın adayı Taner Acar olacak.

Seçim Değerlendirmesi

Foça’da Taner Acar ve Saniye Bora Fıçı’nın ön plana çıkacağı bir seçim olacak fakat iki adayın kuracağı ittifaklar geleceğini belirleyecek.

CHP’nin adayı Saniye Bora Fıçı; seçimin doğal favorisi. İlçedeki DEM Partililerin desteği, İYİ Parti seçmeninin ve TİP’in desteği ile seçimi kazanacağını düşünüyorum.

Cumhur İttifakı son seçimde ilçede hiç de fana sayılmayacak bir oy oranı yakaladı. Seçimi kazanması için Millet İttifakı’ndan ayrılan İYİ Parti seçmenini kendisine çekmesi gerekiyor. Cumhur İttifakı’nın bu seçimi alabilmesi için ancak; CHP’deki kararsız seçmenler, İYİ Parti desteğinden gelecek oylar ve Taner Acar’ın saha performansı ile seçimi kazanma şansı olur.

DİPNOT: Foça’nın bilinçli bir seçmeni olduğunu düşününce Saniye Bora Fıçı’nın sahada karşılaşacağı muhtemel riskler var. Belediyenin verdiği Ekoköy projesine yönelik halkın gösterdiği tepkileri ve altyapı yetersizlikleri ile ilgili gelebilecek eleştirileri iyi yönetmesi gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.