TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yusuf Çağırtekin ile İzmir'de Seçim Analizi- Ödemiş

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2024 08:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.03.2024 08:27

İzmir’in güneydoğu tarafında yer alan Ödemiş ilçesi bugünkü analiz durağımız olacak. İzmir merkeze 110 kilometre uzaklıkta bulunan Ödemiş’in nüfus yoğunluğu ise diğer uzak ilçelerden daha fazla. Son elde edindiğim bilgiye göre yaklaşık 133 bine yakın bir nüfus ilçede ikamet ediyor.

Yerel siyasetin ara ara hareketli olduğu ilçede 2019’daki yerel seçimi kazanan CHP’li Mehmet Eriş, belediye başkanlığı görevini yürütüyor. İlçenin seçmen kitlesi ağırlıklı olarak sosyal demokrat görünebilir ama AK Parti’nin de zaman zaman yerel yönetimi kazandığı oldu. Bu dönem de CHP ve AK Parti arasında ciddi bir çekişmenin olacağını öngörebiliyoruz. Şimdi son yerel seçimdeki oy oranlarına göz gezdirelim.

2019 Yerel Seçim Sonuçları

Ödemiş’te ittifakların da desteğiyle gidilen 2019’daki seçimde CHP’li Mehmet Eriş, oyların yüzde 52,93’ünü (45 bin 783 oy) alıp belediye başkanı seçilmişti. Eriş’i, AK Partili Münir Büzmez aldığı yüzde 44,59 (38 bin 570 oy) ile takip etmişti. DP ise oyların yüzde 1,06’sını (915 oy) almıştı.

Belediye meclis seçimlerindeki sonuç ise şu şekilde olmuştu: CHP yüzde 51,74 (44 bin 533 oy), AK Parti yüzde 44,85 (38 bin 600 oy), DP yüzde 1,28 (bin 99 oy), Saadet Partisi yüzde 0,73 (627 oy), DSP yüzde 0,62 (534 oy), HDP yüzde 0,45 (385 oy), Vatan Partisi yüzde 0,22 (190 oy) ve TKP yüzde 0,12 (104 oy).

Bu sonuçların ardından Ödemiş belediye meclisinde; 13 CHP’li meclis üyesi, 11 AK Partili meclis üyesi, 4 MHP’li meclis üyesi ve 3 İYİ Partili meclis üyesi yer almıştı.

Ödemiş’te 14 Mayıs 2023 Genel Seçim Sonuçları

Ülkemizde gerçekleştirilen son seçim olma özelliği taşıyan geçen sene ki seçimlere bakarak; 2019 yılından bu yana seçmen davranış eğilimlerinde herhangi bir değişim olup olmadığını saptayacağız şimdi de. İlk olarak ittifakların oy dağılımına göz gezdirelim: Millet İttifakı yüzde 47,51 oy oranı, Cumhur İttifakı yüzde 42,97 oy oranı, Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 3,94 oy oranı, Ata İttifakı yüzde 2,47 oy oranı yakalamıştı.

İlçede ön plana çıkan siyasi partiler ve oy oranları ise şu şekilde olmuştu: CHP yüzde 37,08, AK Parti yüzde 34,72, İYİ Parti yüzde 10,43, MHP yüzde 6,56, TİP yüzde 2,51. Her ne kadar genel seçim de olsa bu sonuçların seçim sonuçlarını okuma noktasında oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.

31 Mart’ta Ödemiş’te Kurulacak Sandık Sayısı ve Oy Kullanacak Seçmen Sayısı

İlçede kurulacak 338 sandıkta 104 binden fazla seçmenin oy kullanması bekleniyor.

Yarış Hangi Başkan Adayları Arasında Geçer?

CHP’nin adayı Mustafa Turan, AK Parti’nin adayı Ali Hadim ve İYİ Parti’nin adayı Güven Kılıç’ın arasında geçecek bir seçim yarışı olacağını düşünüyorum.

Seçim Değerlendirmesi

CHP Ödemiş’te oldukça aktif bir başkan adayı belirledi bu dönem. Hem yerel siyasette hem de sosyal hayatta aktif, son olarak partisinin ilçe başkanlığı görevini yürütmüş olan Mustafa Turan, bu dönem partisinin ilçesinde yeniden iktidar olma savaşını veriyor. Siyasi kampanyasına göz gezdirdiğimde; İzmir’de en beğendiğim siyasi kampanya yürüten belediye başkan adaylarından bir tanesi kendisi. Çünkü hem kapsamlı ve bütünleyici (toplumun her kesimine ulaşan) hem de neşeli ve bir o kadar enerjik bir siyasi kampanya olduğunu gözlemledim. Fakat seçmendeki karşılığını henüz ölçmedim. Sadece birkaç düzensiz ankette birinci olduğu kulağıma çalındı ama bunların güvenilirliği de tartışılır.

Cumhur İttifakı Ödemiş’te Ali Hadim’i aday gösterdi. Hadim, ilçede tanınan ve uzun yıllar hayvancılık işi ile meşgul olmuş, Partisinin Ödemiş’te kuruluş aşamasından bu yana var olan, İlçe Başkanlığı görevini de yürütmüş ve halkın tanıdığı isimlerden bir tanesi. Kendisi geride bıraktığımız günlerde bir sağlık problemi yaşadı fakat çok ara vermeden sahalara geri döndü. Bu vesileyle kendisine de geçmiş olsun dileklerimizi iletmiş olalım.

İYİ Parti’nin adayı ise; ilçe başkanlığından istifa ederek belediye başkan adayı olduğunu öğrendiğimiz Güven Kılıç oldu.

Cumhur İttifakı’nın bu seçime ittifak halinde giriyor olması büyük bir avantaj. Bu yüzden zorlu bir seçim yarışı olacaktır. Fakat ilçede ikamet eden vatandaşların ideolojik duruşu ve Mustafa Turan’ın başarılı bulduğum seçim kampanyası ile kendisini bir adım önde görüyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.