TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yusuf Çağırtekin ile İzmir'de Seçim Analizi- Konak

Yazının Giriş Tarihi: 05.03.2024 09:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2024 11:34

Bugün İzmir’in merkez ilçesi Konak’ı ele alacağız. Konak’ta iki farklı yapısıyla dikkat çekiyor. Bir taraftan İzmir’in siluetini şekillendiren, nispeten daha lüks sayılabilecek sahil tarafı ve çevresi, diğer taraftan ise dönüşüm sıkıntılarıyla uğraşan, sahil tarafından bakıldığında kentin görünüşüne yakışmayan görüntünün olduğu arka mahalleler… İlçede CHP ağırlıklı bir seçmen kitlesi bulunurken; belediye başkanlığı görevini, CHP’li Abdül Batur yürütmektedir. Sayın Batur, kentin deprem güvenliği ve kentsel dönüşüm konusunda gerçekten çok çabaladı ama gerek odalar gerekse sivil toplum kuruluşlarının itirazları nedeniyle sorunlarla karşılaştı. Fakat kentte yaptığı çalışmaları oldukça yetersiz kaldı.

Bugün Konak, birçok problemle boğuşuyor ve bu da ilçedeki seçmen tarafından hiç de hoş karşılanmıyor. CHP Genel Merkezi de bu durumu tespit etti ki Batur’a aday adayı olduğu Büyükşehir Belediye Başkanlığı veya Konak’a geri atanma konusunda herhangi bir görev tebliğ etmedi ve Batur yeni dönemde olmayacak. Abdül Batur’un yerine Mimar Nilüfer Çınarlı Mutlu’yu aday gösterildi. Mutu’nun en büyük rakipleri ise; etkili bir siyasi kampanya ile Konak’ta etkili işlere imza attığını gözlemlediğimiz AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve İYİ Parti adayı Huriye Serter olacak.  Tam bu noktada dilerseniz 2019’da gerçekleştirilen yerel seçim sonuçlarına bakalım.

2019 Yerel Seçim Sonuçları

Konak’ta 2019’da ittifaklarla gidilen yerel seçim sonuçlarına bakıldığında; Millet İttifakı’nın da (CHP-İYİ Parti) desteğiyle CHP’nin adayı Abdül Batur oyların yüzde 63,21’ini (135 bin 577 oy), AK Parti’nin adayı Melek Eroğlu ise oyların yüzde 33,50’sini (71 bin 847 oy) aldı. Saadet Partisi ise yüzde 1,13 2 bin 421 oy) aldı.       

Konak Belediyesi meclis üyesi seçimlerinde ise ön plana çıkan partiler ve oy oranları şu şekilde oldu: CHP yüzde 58,25 (124 bin 719 oy), AK Parti yüzde 33,12 (70 bin 903 oy) HDP yüzde 5,05 (10 bin 804 oy), Saadet Partisi yüzde 1,19 (2 bin 556 oy). Bu sonuçların ardından Konak belediye meclisinde; 25 CHP’li meclis üyesi, 8 AK Partili meclis üyesi, 2 MHP’li meclis üyesi ve 2 de bağımsız meclis üyesi yer almıştı.

Konak’ta 14 Mayıs 2023 Genel Seçim Sonuçları

Ülkemizde gerçekleştirilen son seçim olma özelliği taşıyan geçen seneki seçimlerde ittifaklarda; Millet İttifakı yüzde 57,67 Cumhur İttifakı yüzde 27,32 Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 10,25 ve Ata İttifakı yüzde 1,95 oy almıştı.

14 Mayıs’ta ilçede ön plana çıkan partiler ve oy oranları ise şu şekildeydi: CHP yüzde 46,03, AK Parti yüzde 23,12, İYİ Parti yüzde 11,64, Yeşil Sol yüzde 10,25, MHP yüzde 3,20.

31 Mart’ta Konak’ta Kurulacak Seçmen Sandık Sayısı ve Oy Kullanacak Seçmen Sayısı

İlçede kurulacak 768 sandıkta 266 binden fazla seçmenin oy kullanması bekleniyor.

Yarış Hangi Adaylar Arasında Geçer?

Genel olarak CHP’nin adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu, AK Parti’nin adayı Ceyda Bölünmez Çankırı ve İYİ Parti’nin adayı Huriye Serter arasında geçecek bir yarış olması bekleniyor.

Seçim Değerlendirmesi

Konak, İzmir’in merkez ilçesi ve burada belediye başkanlığı kent için büyük önem arz ediyor. Haliyle başkan olacak kişilerdeki nitelik oldukça önemli. Bu konuda genel olarak siyasi partilerin de aynı titizliği gösterdiğini görebiliyoruz.

CHP, Konak’a mimar Nilüfer Çınarlı Mutlu’yu aday gösterdi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, geçtiğimiz günlerde Konak ziyaretinde Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun aday adaylığı vizyonunu, projelerini parti olarak çok beğendiklerini ve sımsıkı arkasında olduklarını söyledi. Nilüfer Çınarlı Mutlu açısından bu desteğin önemli olduğunu düşünüyorum çünkü hedefine daha emin adımlarla yürüme noktasında bazen bu tür desteklere ihtiyaç var. Seçim ziyaretlerini sürdürüyor.

AK Parti ise gerçekten vizyon sahibi bir aday atadı Konak’a. İzmir milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Konak’ın sorunlarına ilçe başkanı Mehmet Sait Başdaş’ın da destekleriyle haddinden fazla hakim.

Sorunlara hakimiyeti, çözüm önerileri ve pozitif ortamlarda geçen halk gezileri ile çok başarılı bir seçim kampanyası geçiriyor. Buradaki samimiyet de halka geçiyor. Konak ziyaretlerimde kendisi hakkında özellikle esnaf kanadında yoğun bir destek sağladığını tespit ettim.

Bu desteğin de varlığıyla Konak’ta AK Parti’nin oylarında büyük bir yükseliş olacağını ön görüyorum. Çankırı’nın en büyük avantajı ise CHP’li seçmenleri de ikna etmesi. Mevcut belediyeden umudu kalmayan birçok seçmenin Ceyda Bölünmez Çankırı tarafından ikna edilmiş durumda olduğunu bilmeniz gerekiyor. Buna da Konak gezilerimde çokça şahit olduğumu ifade etmem gerekir.

Fakat son genel seçim ve yerel seçimde gözlemledik ki CHP ve İYİ Parti arasındaki makas çok açık ve bu durum Mutlu’yu bir adım öne çıkararak favori olarak gösteriyor. 

İYİ Parti her ne kadar tek taraflı seçime girmiş olsa da Ceyda Bölünmez Çankırı’nın seçim kampanyası her ne kadar çok başarılı olsa da Konak’ta AK Parti’nin seçimi alması için yeterli olacak mı? Sonucu hep birlikte göreceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.