İslam inancında çocukların bir farkı veya üstünlüğü var mı?

Yazının Giriş Tarihi: 02.07.2024 09:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 09:05

İslam dininde çocuklar arasında kız ve erkek ayırımı yapmak, birini diğerinden üstün tutmak uygun değildir. Çünkü kız evlâdı da, erkek evlâdı da insana veren Allah’tır. Kulun burada hiçbir rolü ve iradesi yoktur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de: “Göklerin ve yerin mülk ve tasarrufu Allah’ındır. O, dilediğini yaratır. Kimi dilerse, ona kızlar bağışlar, kimi dilerse ona erkekler lütfeder. Yahut (çocukları) erkekler-dişiler olmak üzere çift verir. Kimi de dilerse, onu kısır bırakır. Muhakkak ki, O âlimdir, her şeyi bilir. Kadirdir, her şeye gücü yeter.” (Şûrâ, 42/49.) buyurulmaktadır. Dolayısıyla hiç bir müslüman, çocuğunun erkek olmasıyla övülemeyeceği gibi, kız olmasıyla da yerinemez. Çünkü önemli olan, çocuğun “kız veya erkek” olması değil, “hayırlı bir evlat” olmasıdır. İslamiyet’ten önce Arabistan’da yaygın olan kız çocuklarını diri diri gömme âdeti, İslamiyet’le tamamen ortadan kaldırılmıştır. Allah Kur’an-ı Kerim’de buna dikkat çekmiş kız evlâdının öldürülmesini şiddetle yasaklamıştır.

Salât-u selam nedir?

Salât ve selam kelimelerinden oluşan “salât-u selam” terkibi, Hz. Peygamber için okunan ve Allah’ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Kur’an-ı Kerim’de, “Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salât ediyorlar. (O hâlde) ey iman etmiş olanlar, siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle selam verin.” (Ahzab, 33/56) buyurulmaktadır.Hz. Peygambere, Allah’ın salât etmesi rahmet, meleklerin salât etmesi şanının yüceltilmesini dilemeleri; müminlerin salât etmesi ise dua etmeleri anlamına gelmektedir. Hz. Peygambere en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selam getirilir.Sahabeler sana nasıl salat getirelim diye sorduğunda Sevgili Peygamberimiz onlara cevaben şöyle demiştir: “Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine, İbrahim ve onun ailesi üzerine salât ettiğin gibi salât et! Şüphe yok ki, sen çokça hamdedilen ve şanı yüce olansın. Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine, İbrahim ve ailesine bereket ihsan ettiğin gibi bereket ihsan eyle! Şüphesiz ki, sen çokça hamdedilen ve şanı yüce olansın. (Buhârî, Enbiya,10)

Bütün ilahi kitapların adı Kur’an-ı Kerim’de geçiyor mu?

Allah, Kur’an-ı Kerim’de üç büyük ve hak kitap dediğimiz Tevrat, İncil ve Zebur’u zikretmiştir. Geri kalan ilahi kitapları ise topluca zikretmektedir. Nitekim bu hususta Kur’an-ı Kerim’de farklı ayetlerde mealen şöyle buyurulmaktadır: “Allah... O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. Diridir ve kayyûmdur. O sana kitabı hak ile ondan öncekileri doğrulayıcı olarak indirdi. Tevrat ve İncil’i de indirdi. Bundan önce insanlara (birer) yol gösterici olarak.” (Al-i İmran, 3/2-4) “Davud’a da Zebur’u verdik.” (en-Nisa, 4/163) “Yoksa ona Musa’nın ve ahdine bağlı İbrahim’in sahifelerinde olan (şu hükümler) haber verilmedi mi?” (en-Necm, 53/37) “Andolsun ki biz peygamberlerimizi apaçık delillerle gönderdik. Onlarla birlikte insanlar adaleti ayakta tutsunlar diye kitabı ve mizanı indirdik.” (el-Hadid, 57/25).

Günün Ayeti

Kim kötü bir şeyde aracılık yaparsa, ona o kötülükten bir hisse vardı

Nisa, 4/85.

Günün Hadisi

“Sabah namazının iki rek`at sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır.”

Müslim, “Müsâfirîn”, 96.

Günün Sözü

“Güven ruh gibidir, terkettiği bedene asla geri dönmez.”

Shakespeare

Günün Duası

Allah’ım bugün yüzümüzden tebessümü, dilimizden tatlı ve hayırlı cümleleri eksik etme.

Bunları biliyor muyuz?

Tefsir nedir?

Kur’an-ı Kerim’i derinlemesine ve detaylı bir şekilde usûlüne göre açıklamak ve yorumlamak demektir.

Günün Nüktesi

Evlerimizin Sınırı...

Küfe’li biri, bir gün Hz Ali’ye gelir ve yeni satın aldığı evin akdini (tapusunu) daha bereketli olur inancıyla eli ile yazmasını ister. Hz. Ali kâğıt kalem ister, kâğıt kalem gelir ve Hz. Ali akdi şöyle yazar:

Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla, Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a mahsustur. Salât ve selâm Rasulullaha ve âli’ne ve ashabına olsun.

Bütün bunlardan sonra derim ki: Bir ölü bir ölü’den bir ev satın almıştır. Bu ev günahkârlar mahallesinde, gafiller sokağında bulunmaktadır, evin dört cephesi ve dört hududu vardır.

Bir tarafı ölüme, bir tarafı kabre, bir tarafı sırat köprüsüne, dördüncü tarafı da ya cennete ya da cehennem’e bakıyor.

Bunu duyan yeni ev sahibi Hz. Aliye şöyle dedi:

Bu yeni aldığım ev ‘in komşuları ve hududu bunlarsa, şahit ol ya Ali bu evi ben fakirlere vakfediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.