TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Varis hastalığına birebir deva: Murt meyvesi nedir? Murt meyvesi faydaları neler?

Akdeniz'in şifalı armağanı ve mayhoş tadıyla merak uyandıran murt meyvesi nedir? Varis hastalığına iyi gelen murt meyvesi faydaları neler…

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2024 14:57
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2024 14:57
Kaynak: HABER MERKEZİ
Varis hastalığına birebir deva: Murt meyvesi nedir? Murt meyvesi faydaları neler?

Birçok kişinin yaşadığı varis sorunlarına karşı doğal bir çözüm… Murt meyvesi düzenli tüketildiğinde vücutta varis oluşumunu engellemektedir. İşte, damar hastalıklarına karşı mucizevi etkiler sağlayan bu murt meyvesi nedir ve murt meyvesinin faydaları nelerdir? Tüm detaylar haberimizde bulunmaktadır...

murt meyvesi

MURT MEYVESİ NEDİR, NEREDE YETİŞİR?

Murt meyvesi, Türkiye'nin Akdeniz iklimine sahip bölgelerinde yetişen Myrtus Communis L. adlı bir bitki türüdür. En iyi gelişimini Çukurova bölgesinde sağlayan bu ağaç veya çalı formundaki bitki, genellikle dağlık alanlar ve yol kenarlarında rastlanan bir bitkidir. Aynı zamanda "Mersin" olarak da adlandırılan murt meyvesi, halk arasında "Hambeles" olarak da bilinir.

Gövde ve dal yapısı çalı formuna benzeyen murt meyvesi, 5 metreye kadar uzayabilen bir yapıya sahiptir. Bu bitki, Akdeniz bölgesi dışında Ege ve Marmara'da da gözlemlenebilir. Rengi genellikle sarı ile beyaz tonları arasında değişir ve iç kısmı incir çekirdeğini hatırlatır. Murt meyvesinin kırmızı ve siyah tonlarda olan türleri de bulunmaktadır, beyaz tonlu olanları genellikle Akdeniz ikliminin etkili olduğu bölgelerde yaygındır, siyah renkli olanları ise Antalya ve çevresinde doğal olarak yetişir.

Siyah murt meyveleri genellikle aralık - şubat ayları arasında karşımıza çıkar. Bu küçük meyve, hafif tatlı bir aroma içerir ve zamanla renk değiştirdikçe tatlılık oranı artar. Hambeles veya Mersin bitkisi, kış aylarında yaprak dökmemesi ve kurak iklimlere dayanıklılığı ile bilinir, bu özelliklerinden dolayı Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmeye uygun değildir.

murt meyvesi

MURT MEYVESİ FAYDALARI NELER?

Murt meyvesinin sağlık yararları saymakla bitmiyor. Cilt bakımından saç sağlığına, enfeksiyon önlemeden soğuk algınlığına, vücuda sağladığı minerallerden vitaminlere kadar her türden fayda tek bir meyvede bulunuyor. Murt meyvesinin faydaları şu şekildedir:

  • Antiseptik özellikleri sayesinde vücuttaki mikropları etkili bir şekilde yok eder, enfeksiyonlu hücrelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Doğal bir balgam söktürücüdür ve boğazdaki balgamı temizlemek için meyvenin yapraklarından elde edilen su kullanılabilir.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, damarların tıkanmasını önler.
  • Varis sorunlarını minimuma indirger.
  • Mide hastalıklarına iyi gelir, ayrıca bulantı ve kusma gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.
  • Sindirim sistemine destek sağlayarak iştah açıcı özellik gösterir.
  • İltihapları hızla iyileştirir ve akciğer iltihaplanmasından egzemaya kadar birçok rahatsızlığı tedavi eder.
  • Yaprakları çay şeklinde demlenerek cilde uygulandığında akne, sivilce ve lekelerden arındırır; saçlara uygulandığında ise doğal ve gür saçlar elde edilmesini sağlar.
  • Soğuk kış günlerinde ve her mevsimde karşılaşılan üst solunum yolu rahatsızlıklarında iyileşmeyi hızlandırır ve bağışıklığı güçlendirir.
  • A vitamini bakımından zengin olup, göz yorgunluklarına iyi gelirken görme problemlerine karşı olumlu etkiler sağlar.
  • Kolesterol ve şeker sorunlarının çözümünde kullanılabilir, her ikisinin dengelenmesine destek olur.

murt meyvesi

MURT MEYVESİ NASIL KULLANILIR?

Murt meyvesinin kullanımı taze tüketilmesi her zaman tercih edilen bir seçenek olsa da murt meyvesinin kurutulmuş formunu büyük kuru yemişçilerde ve aktarlarda bulmak mümkündür.

Murt, kendine has bir kokuya sahip meşhur bir meyvedir. Meyvesi kurutularak öğütüldükten sonra çay olarak tüketilebilir. Aynı zamanda salatalarda kullanılabilir veya reçel ve marmelat yapımında da kullanılan bir malzemedir. Buruk ve mayhoş bir tada sahiptir. Ağızda ilginç bir tat bıraksa da olgunlaşmış bir murt, oldukça lezzetli bir deneyim sunar.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.