TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tekneleri bağladı balık fiyatları arttı

Denizlerde yaşanan olumsuz hava şartlarıyla mücadele eden balıkçılar, sert esen rüzgar karşısında teknelerini bağlamak zorunda kalırken, bu durum tezgahlarda balık fiyatlarına ciddi şekilde yansıyor

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2023 08:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tekneleri bağladı balık fiyatları arttı

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde havalar yaz mevsimini aratmasa da denizlerde durum farklı. Özellikle sert esen rüzgarlar denizlerde olumsuz hava koşullarına sebebiyet verirken, balıkçılara da zor anlar yaşatıyor. Bu durumun balık avcılığını durma noktasına getirdiğini belirten İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, “Sonuç olarak piyasada balık fiyatları ciddi şekilde arttı. 100 TL olan istavrit 700 TL’ye, 200-250 TL’den satılan kolyoz ise bin TL’ye yükseldi” dedi.

BÜTÜN YÜK EGE DENİZİ’NDE

Olumsuz hava koşulları sebebiyle Marmara ve Karadeniz’deki kayıkların Ege Denizi’ne geldiğini belirten Çakan, Ege Denizi’nin şu anda tüm Türkiye’yi beslediğini söyledi. Çakan, “Havalar sıcak gidiyor ama denizde havalar çok esiyor. Bir haftadan beri balıkçı motorlarımızın hepsi bağlı. Balık olmadığı için de fiyatlar da çok yüksek. Karada çok hissedilmese de denizlerimizde kış şartlarını yaşıyoruz. Bu saatten sonra balık işi zor. Sektör yılbaşına kadar çok iyi gidiyordu. Yılbaşından sonra da havadan dolayı tekneler denize çıkmıyor. 100 TL olan istavrit bugün 700 TL’ye kadar çıktı. Kolyoz 200-250 TL iken bugün bin TL oldu. Fiyatlar inanılmaz yükseldi. Havalar bundan sonra böyle devam edecek. Vatandaşın bu dönemde ucuz balık yeme şansı yok. Karadeniz ve Marmara’da balık yok. Bütün yük sadece Ege Denizi’ne bindi. Ege Denizi, şu anda Türkiye’yi besliyor. Artan fırtına ve olumsuz hava şartları sebebiyle Karadeniz ve Marmara kayıkları da Ege’ye geldi. Bu durumda hem yükümüz hem de sorumluluğumuz arttı” ifadelerine yer verdi.

MALİYETLER ARTTI

Hava şartlarının yanında artan maliyetlere de dikkat çeken Çakan, “Olumsuz hava şartlarına artan maliyetler de eklendi. Dolayısıyla balıkçılar zor duruma düştü. Zaten yeteri kadar da balık yok. Balık olmadığı için de fiyatlar yükseliyor. Teknemizi demirledik. Olumsuz hava şartlarında deniz açılamıyoruz. Hem hava şartları hem de artan maliyetler balıkçıyı zor duruma düşürdü. Fırtına nedeniyle denize açılamıyoruz. Denize açılamayacağız, limana demirledik. Av serbest ancak adeta av yasağında gibiyiz. Bütün arkadaşlarımız aynı durumda. Balıkçıların çoğu bu nedenle denize çıkamıyor. Bu havalar balıkçılar için oldukça tehlikeli. Kimse personelinin canını tehlikeye atmak istemez. Bu durum fiyatlara da yansıdı” dedi.

BALIK AZ, FİYAT YÜKSEK

İzmir’in balıkçı sokağı olarak da bilinen Havra Sokağı’ndaki balık tezgahları da denizlerde yaşanan olumsuz hava şartlarından nasibini almış. Balıkçı teknelerin denize açılmaması sebebiyle tezgahlara az balık geldiğini belirten sokak esnafı, yılbaşına göre fiyatların 2-3 kat arttığına dikkat çekti. Uzun yıllardır Havra Sokağı’nda balık satan bir esnaf, “Normalde havalar düzgün olsaydı bu tezgahlar dolup taşardı. Yine balığımız var çok şükür ama az olduğu için fiyatlar yükseldi. Bu da bizim satışlarımızı olumsuz etkiledi” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.