TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 6 Kasım

Tarihler 6 Kasım’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2023 18:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 6 Kasım

Türkiye ve dünyada 6 Kasım tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

6 KASIM TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Emma Stone

EMMA STONE

Tam adı Emily Jean "Emma" Stone olan oyuncu 6 Kasım 1988 yılında dünyaya gelmiştir. Stone, Akademi ödüllü Amerikalı bir oyuncudur. 2010 yılında Adı Çıkmış filmiyle tanınmaya başladı ve genç yaşta ilk Altın Küre ve BAFTA adaylığını elde etti. 2014 yılında oynadığı Birdman filmiyle uluslararası alanda başarı sağladı ve ilk Oscar adaylığını elde etti. 2016 yılında oynadığı Aşıklar Şehri filmiyle En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar, Altın Küre, SAG, Volpi Kupası gibi birçok ödül kazandı. 2017 yılında dünyanın en çok kazanan kadın oyuncusu oldu ve aynı yıl Time dergisinin Dünyanın En Etkili 100 Kişisi listesinde yer almıştır. Scottsdale, Arizona'da doğan ve büyüyen Stone, oyunculuk hayatına 2000 yılında çocukken oynadığı Söğütlükte Rüzgâr adlı tiyatro yapımı ile başladı. Gençliğinde annesiyle birlikte Los Angeles'a taşındı ve televizyon hayatına 2005 yılında oynadığı The New Partridge Family adlı TV filmi ile başlamıştır. Küçük televizyon rollerinden sonra 2007 yılında Çok Fena filmiyle sinema hayatına başladı ve Genç Hollywood Ödülü kazanmıştır.

2010 yılında ilk başrolü Adı Çıkmış filminde oynadı ve ilk Altın Küre adaylığını elde etmiştir. 2011 yılında Çılgın Aptal Aşk ve Duyguların Rengi filmleriyle çıkışını sürdürmüştür. 2014 yılında Birdman filminde oynadı ve ilk Akademi adaylığını elde etti. 2016 yılında Aşıklar Şehri filmiyle Akademi, Altın Küre ve BAFTA ödüllerini kazanmıştır.

6 KASIM TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Timur Selçuk

TİMUR SELÇUK

Timur Selçuk 2 Temmuz 1945 yılında İstanbul’da doğmuştur. - 6 Kasım 2020 yılında hayata veda etmiştir. Türk piyanist, orkestratör, orkestra şefi ve besteci olarak tanınmaktadır. Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk ve tiyatro sanatçısı Şehime Erton'un oğludur. Beş yaşında piyano çalmaya başlamış, yedi yaşında ilk konserini vermiştir. Galatasaray Lisesi mezunudur. Aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuvarı Piyano Bölümüne de devam etmiştir. Paris'teki École Normale de Musique de Paris'te bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra 1975'te Türkiye'ye dönmüştür. "Ayrılanlar İçin", "Sen Nerdesin", "Beyaz Güvercin" ya da "İspanyol Meyhanesi" gibi parçaları bu döneminin şarkılarıdır. Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli, Attilâ İlhan ve Nâzım Hikmet'in şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirmiş, 1976'da İstanbul Oda Orkestrası'nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi'ni kurmuştur. Ankara Sanat Tiyatrosu'nda 10 yıl çalışmış, Bilgesu Erenus'un "Nereye Payidar" oyunu için besteler yapmış, Uğur Mumcu'nun Sakıncalı Piyade'sinin müziklerini yapmış, ayrıca "804 İşçi", "Ferhat ile Şirin", "Şeyh Bedrettin Destanı", "Tak-Tik", "Küçük Adam Ne Oldu Sana", "Rumuz Goncagül" ve "Galilei-Galileo" adlı oyunların müziklerini yapmıştır. "Sarıpınar 1914", "Üç İstanbul", "Cahide", "Hakkari'de Bir Mevsim" gibi filmlerin müziklerini bestelemiştir. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Timur Selçuk son büyük konserini Nükhet Duru ile birlikte 27 Ağustos 2014 tarihinde Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda vermiştir. 6 Kasım 2020 tarihinde 75 yaşında uykusunda kalp krizi geçirerek öldü. Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi

Bu haber de ilginizi çekebilir: Hayata bakış açınızı değiştirecek 10 film

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.