TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Siyasi hayatın önemli isimlerinden biri olan Selahattin Demirtaş kimdir?

Selahattin Demirtaş kimdir? Selahattin Demirtaş’ın hayatı. Selahattin Demirtaş kökeni nedir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2024 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2024 12:53
Kaynak: HABER MERKEZİ
Siyasi hayatın önemli isimlerinden biri olan Selahattin Demirtaş kimdir?

Siyasi hayatın önemli isimlerinden biri olan ve 2016 yılından bu yana tutuklu olarak cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş kimdir? Gençlik dönemlerinden bu yana siyasetle iç içe bir yaşam kuran Selahattin Demirtaş’ın hayatı hakkında merak edilen bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Selahattin Demirtaş kimdir?

10 Nisan 1973 tarihinde Elazığ’ın Palu isimli ilçesinde dünyaya gelen Selahattin Demirtaş, Zaza kökenli bir aileden gelmektedir. Ailesi Selahattin Demirtaş küçük yaştayken Elazığ’dan Diyarbakır’a taşındı. Genç yaşta babası Tahir Demirtaş’a ait olan tesisatçı dükkanında çalışan Selahattin Demirtaş, üniversite dönemine kadar olan tüm eğitim hayatını Diyarbakır’da geçirdi. 1990 yılında liseyi bitiren Selahattin Demirtaş, 1991 yılında üniversite eğitimi için İzmir’e gitti. Burada Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü’nü kazandı. 1993 yılında yeniden üniversite sınavına giren Selahattin Demirtaş, bu defa Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı.

Selahattin Demirtaş kaç yaşında?

1973 yılında dünyaya gelen Selahattin Demirtaş, 50 yaşındadır.

Selahattin Demirtaş nereli?

Selahattin Demirtaş, Elazığlıdır.

Selahattin Demirtaş kökeni nedir?

Selahattin Demirtaş’ın ailesinin kökeni Zaza’dır.

Selahattin Demirtaş’ın siyasi kariyeri nasıl başladı?

Selahattin Demirtaş üniversiteden mezun olduktan sonra, Diyarbakır’a döndü. 2000 yılında Osman Baydemir’in İnsan Hakları Derneği (İHD) başkanı olması sebebiyle İHD Diyarbakır yönetim kadrosuna girdi. 2004 yılında Osman Baydemir belediye başkanı oldu. Bunun akabinde Selahattin Demirtaş, İHD Diyarbakır Şube Başkanı oldu. Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Partisi’nde (DTP) 34 yaşındayken grup başkanvekili oldu. İlerleyen süreçte Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BTP) katıldı. 1 Şubat 2010 tarihinde BTP’nin genel başkanı oldu. 2011 yılında Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku tarafından desteklenen bağımsız aday olarak Hakkari’den milletvekili oldu. Selahattin Demirtaş 2012 yılında Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) geçiş yaptı. 22 Haziran 2014 tarihinde Figen Yüksekdağ ile birlikte partinin eş genel başkanı oldu. 2015 yılı haziran ayında HDP tarafından İstanbul milletvekili adayı olarak gösterildi. 2014’te ilk defa referandum yoluyla gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimine katıldı. Bu seçimde yüzde 9.76 oy aldı. 2018 yılında da cumhurbaşkanlığı seçimine katıldı. Bu seçimde de yüzde 8.40 oy aldı. Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklandı. 2018 yılına kadar Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanlığı görevini sürdüren ve bu zamana kadar pek çok siyasi faaliyette bulunan Selahattin Demirtaş’ın parti üyeliği 6 Şubat 2020 tarihinde düşürüldü.  

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.