TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Siyaset bilimci Tosun’dan ‘İnce’ yorumu ve İzmir uyarısı

Prof. Dr. Tanju Tosun, seçim yarışında son düzlüğe girilirken söylemleriyle dikkat çeken Muharrem İnce’nin oy potansiyeli hakkında değerlendirmelerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2023 13:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Siyaset bilimci Tosun’dan ‘İnce’ yorumu ve İzmir uyarısı

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER

“Yüzyılın seçimi” olarak tanımlanan 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimine 1 hafta kaldı. Seçime sayılı günler kala cumhurbaşkanı adaylarının seçim çalışmaları hızlanırken siyasi arenada da tansiyon yükseliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 4 aday her gün mitinglerde ve sahada söyledikleri sözlerle gündem olurken seçim sürecinin en çok dikkat çeken isimlerinden biri de Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce oldu.

İnce, gerek aday olmasıyla gerekse muhalefete yönelttiği eleştirileriyle dikkat çekerken geçtiğimiz haftalarda partisinde başlayan istifalarla birlikte gözlerin döndüğü isim haline geldi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisinin ve parlamento seçiminde partisinin alacağı oy merak konusu olurken Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, gelinen son noktayı değerlendirdi. Tosun, İnce’nin bir süre önceki performansını yakalaması durumunda İzmir’de Kılıçdaroğlu’nun oylarını etkileyebileceğini söyledi.

tanjutosun (ft)

EĞER SEÇİM 2. TURA KALIRSA…

İnce’nin son dönemlerdeki sert çıkışlarının bugüne kadar topladığı olumlu intibayı azaltma riski olduğuna dikkat çeken Tosun, ‘kişisel hesaplaşma’ göndermesi yaparak “İnce, Türkiye siyasetinde yakın dönem CHP geleneğiyle özdeşleşmiş, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı yapılmış bir siyasetçi. Parti içindeki görüş ayrılıkları nedeniyle Memleket Partisi’ni kurup Türkiye siyasetinde etkin olmaya çalışıyor. Güvenilir kamuoyu araştırmalarına göre sınırlı da olsa cumhurbaşkanı adayı olarak bir seçmen desteğine sahip görünüyor. Özellikle genç, ilk kez oy kullanacak olan, mevcut partilere ve liderlerine tepki duyan, değişim beklentisi içinde olan seçmen kitlesiyle bir bağ kurmaya çalışıyor. Bu bağı da CHP dahil mevcut partilerin ideolojik kimliklerinden farklı, üçüncü bir yolda konumlanma hedefiyle kurmak istiyor. Zaman zaman özellikle CHP’li profesyonel siyasetçi, parti yöneticilerine yönelttiği sert eleştiriler inşa etmeye çalıştığı yeni çizginin bir kişisel hesaplaşmayla yola çıkan siyasetçi olduğu izlenimi vermekte. Özellikle gençlerle kurmuş olduğu olumlu diyalog, hatta sempati, son günlerdeki agresif söylemi nedeniyle toplum nezdinde anlamını yitirmeye yol açıyor. Ayrıca, cumhurbaşkanı adayı olarak kendisinin oy gücü yüksek olmasa da, Millet İttifakı adayının birinci turda seçilmesini engelleme potansiyeline sahip olduğu için, kendisine yönelik tepki de artmaya başladı. Seçim İnce’nin alacağı oy nedeniyle 2.tura kalırsa, bu tepkinin artması muhtemeldir” dedi.

ince1 (ft)

KILIÇDAROĞLU’NA GELECEK DESTEĞİ AZALTABİLİR

İnce’nin oy potansiyelinin yüksek olmadığına dikkat çeken Tosun, ‘hız kesme’ konusunun altını çizerek “Birkaç hafta öncesine kadar yapılan araştırma ölçümlerine göre İnce ve Memleket Partisi beklenenin üzerinde bir seçmen desteğine sahip görünüyordu. Fakat, agresif söylemleri, rakip olarak iktidarı değil, CHP’yi hedef alması nedeniyle İnce ve partiye karşı bir antipati oluşmaya başladı gibi. Bunu, araştırmalarda parti ve İnce’nin kısa sürede oy kaybını dikkate aldığımızda görüyoruz. Belirttiğim bu dinamikler ışığında İzmir’de örgütlerden istifa yaşanıp yaşanmayacağı partide siyaset yapanların partinin ve genel başkanlarının gidişatına ilişkin değerlendirmeleri sonucunda görülecektir. İnce ve Memleket partisi son günlerde kendisine ve partiye karşı oluşmaya başlayan antipatiyi sempatiye dönüştürüp, 1 ay önceki oy gücüne ulaşırsa, Cumhurbaşkanlığı seçiminde İnce hız kesici (spoiler effect) etki yaparak İzmir’de Kılıçdaroğlu’na gelecek desteği bir miktar azaltabilir. Milletvekili dağılımında da öncelikli olarak Memleket Partisi'ne yönelik seçmen desteği geçmişte CHP’ye oy vermiş, ayrıca ilk kez oy kullanacak olmakla birlikte 2. parti tercihi öncelikle CHP olan seçmenlerden geldiği için, CHP’nin çıkaracağı vekil sayısını etkileyebilirdi. Fakat, bugün itibarıyla İnce ve Memleket Partisi’ne yönelik ilgi ve popülaritenin hızla zayıflıyor olması, böyle bir etkinin yaşanmama ihtimalinin de yüksek olduğunu düşündürtüyor” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.