TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Örnekköy tartışmaları ‘muhataplığa’ evrildi: Mecliste ‘kırgınlık’ atışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısına CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’a yönelik “Muhatabım değil” sözlerine ilişkin yaşanan tartışma damgasını vurdu

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2023 16:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Örnekköy tartışmaları ‘muhataplığa’ evrildi: Mecliste ‘kırgınlık’ atışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise Örnekköy Kentsel Dönüşüm projesine ilişkin tartışmalarla başlayıp CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’a yönelik “muhataplık” konusuna evrilen tartışmalar oldu. 

SOYER: REKOR KATILIM GERÇEKLEŞTİ

Oturumun başında konuşan Başkan Soyer, 92. İzmir Enternasyonal Fuarı’na ilişkin görüşlerini belirterek “1-10 Eylül tarihleri arasında İzmir Enternasyonal Fuarı, 92. kez kapılarını açtı. Sanıyorum ki rekor bir katılımla gerçekleşti. İzmirliler fuarımıza çok büyük bir coşkuyla ve mutlulukla katıldılar. Aynı şekilde İzmir’imizin kurtuluşunun 101. yılı olan 9 Eylül’ü de gün boyu büyük bir coşkuyla kutlandı. Bütün kutlamalara teveccüh gösteren tüm İzmirlilere teşekkür ediyorum” dedi.

Örnekköy tartışmaları11 (3)

BOZTEPE: SEVİYEYİ HİÇBİR ZAMAN BU KADAR DÜŞÜRMEMİŞTİK

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Örnekköy tartışmaları üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’a yönelik “muhatabım değil” diyen CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun sözlerine tepki gösterdi. 

Aslanoğlu, bir yayında Örnekköy kentsel dönüşüm projesi üzerinden Hızal’ın iddiaları sorulduğunda “Özgür Bey gündeme gelmek isteyen bir arkadaş. Ocak ayında ben göreve geldiğimden bu yana her ay aynı konuyu tekrar söylüyor ve ben de anlatıyorum. Bu konuda basına çok fazla demeç vermiyorum çünkü, birincisi Özgür Hızal benim muhatabım değil. Benim muhatabım Sayın Bilal Saygılı'dır” ifadelerini kullanmıştı.

Aslanoğlu’nun sözlerini ‘seviyesiz’ olarak nitelendiren Boztepe, “Geçenlerde CHP İl Başkanı Sayın Aslanoğlu, grup Başkanvekilimiz Özgür Hızal ve beni hedef alarak bazı açıklamalar yapmış. ‘Özgür Hızal benim muhatabım değil.’ demiş. Kendisi AK Parti Grup Başkanvekili yani grup başkanımız olan İl Başkanımız Bilal Saygılı’nın temsilcisi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Sayın Hızal’ı muhatap alıyor. Ama kendisi almıyor. Kaldı ki kendisinin il başkanı olmasında katkımız büyük. Kendisini tanıttık ve ünlü ettik. Benimle ilgili de ‘İlgi çekmek’ istiyor demiş. Kendisi daha kooperatifçiliğin ne olduğunu bilmiyorken ben biliyordum. Bu arkadaş, hızını alamayıp bir toplantıda kendi milletvekillerini ve bazı belediye başkanlarını eleştirmiş. Şimdi hiçbir zaman kendisiyle ilgili ‘Yolsuzluk yaptı’ demedik. Çok yüksek maliyetlere neden oluyor dedik. Ayrıca Sayın Aslanoğlu bunları söyleyince… Kendisi siyaseten 2009 yılında şu anda AK Parti üyesi olan Savcı Sayan’ın elinden tutarak siyaset yaptığını biliyoruz. Kendisi çelik çomak oynarken ben bu kentin sorunlarıyla ilgilenip çözüm bulmak istiyordum. Sayın Özgür Hızal söyledi. Biz kendisini şirket devirleri işlerini biliyoruz. CHP İl Başkanı il başkanlığı yapsın. Burada kendisini temsil eden grup başkanvekili var. Biz kendisini tabii ki de muhatap alacağız. Bugüne kadar hepimizin kızgınlıkları ve kırgınlıkları olmuştur ama seviyeyi hiçbir zaman bu kadar düşürmemiştik. Sayın Hızal’ı İzBB Başkanı muhatap alıyor ama kendisi almıyor” dedi. 

Örnekköy tartışmaları11 (4)

HIZAL: ASLANOĞLU’NUN MUHATABI BU MECLİSTİR

Boztepe’nin ardından Aslanoğlu’nun sözlerine bir tepki de konun öznesi olan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’dan geldi. Hızal, kooperatif ve dönüşüm konusunda muhatabın meclis olduğunu altını çizerek şunları söyledi; “Ben 4,5 yıla yakındır burada meclis üyeliği yapıyorum. Burada yaptığım her konuşma İzmir ve İzmirlilere dair olmuştur. Bizim asli görevimiz İzmir ve İzmirlilerdir. Anlamayan ve anlamak istemeyenler için bir kez daha söyleyeceğim. Bugün bu çatı altında olan tüm meclis üyeleri İzmirlilerin verdiği oylarla buraya geldik. Bize verilen görev muhalefet görevi. Yani bizim asli görevimiz İzmirlilerin hakkını ve hukukunu gözetip korumaktır. Dolayısıyla İzmirlilerin, Örnekköylü’lerin, Uzundereli’lerin İzBB’ye güvenerek devrettikleri arşlarının haklarını korumak bizim görevimizdir. Biz orada yapılan işlemlerle ilgili bir şeyleri ortaya koyduğumuzda birileri çıkıp ‘siz benim muhatabım değilsiniz’ diyemez. Bu lükse sahip değildir. Biz bu kararı verirken orada İzmirlilere ait o arsada dönüşüm yapılsın diye verdiğiniz o arazide, Şenol Aslanoğlu ve arkadaşları kooperatifçilik oynasınlar diye vermiyor. Kentsel dönüşüm yapılsın diye verdik. AK Parti’nin İl Başkanı Sayın Bilal Saygılı, Şenol Aslanoğlu’nun siyasi olarak muhatabıdır. Ama Şenol Aslanoğlu olarak o kooperatifte yaptıklarının muhatabı 7 kişilik kooperatif üyeleri ya da iş pasladığı arkadaşları ya da bir il başkanı değildir. Şenol Aslanoğlu’nun muhatabı bu meclistir. Elbette ki biz bunun hesabını soracağız. Ama çıkıp süslü laflarla günü kurtaramazlar. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki bir yapı kooperatifinin kendine ait mülkü yoksa orada inşaat yapamaz. Tekrar soruyorum. Kimin malını kime satıyorsunuz? İzmirlilerin malını birilerine satarak caka satamazsınız. Ya da ortada burada çıkıp ‘İzBB bu işi beceremedi. Biz çıkıp bir grup insan kahramanlık yapıyoruz’ diyemezsiniz. Kendisi bizi muhatap kabul etsin ya da etmesin biz bu konuyu konuşmaya devam edeceğiz. Sayın Başkan size de eleştirim olacak. Siz bu kentin büyükşehir belediye başkanısınız. Siz, kentsel dönüşüm konusunda yeterince başarılı olmadığınız için ‘İzBB  bu işi başaramadı’ dedirterek Şenol Aslanoğlu gibileri kahraman yapıyorsunuz. Birilerinin de rantsal gelir elde etmelerini sağlıyorsunuz. Hiç kimse 150 yıllık İzBB’nin onurunu ayaklar altına alamaz. Bunun müsebbibi sizsiniz. Biz, İzmirlilerin oylarıyla göreve geldik. Birileri gibi havuz başında atanarak değil.”

AYDIN: EĞER KIRILDIKLARI MUHATAP ALINMAKSA…

AK Parti kanadından elen eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Gönül isterdi ki yapılan eleştirilerin akla ve nizama uygunluğu olsun. CHP fertleri olarak insanları yaptıklarıyla tartıştık. Yaşlarıyla değil. Hiçbirimiz ‘sen daha çelik çomak oynarken biz bunları yapıyorduk” demedik. Elbette ki deneyim önemlidir. Ama bir kimsenin söylediklerini değersiz kılmak için yaşını başını gündeme getirmek kimseye yakışmaz. Ayrıca haddi de değildir. Arkadaşların muhatap görüp görülmeme mevzusuna canı sıkılmış anlaşılan. Siyasette bir hiyerarşi vardır. Ekstrem durumlar olmadıkça herke mevkiidaşıyla muhatap olur. Kendilerinin İl Başkanımıza yatıkları eleştirileri mecliste onun vekili olarak defayetle yanıtladım. Dolayısıyla kimsenin onları muhatap almaması söz konusu değil. Ama görüne o ki şahsen muhatap alınmak istiyorlar. ama kimse kursa bakamasınlar kimsenin siyasi pozisyonu için kimse siyasi pozisyonunu bozmaz. Bir karar versinler. Bir meclis üyesine göre burada bir yolsuzluk yok ama grup başkanvekillerine göre ‘rant yolsuzluğu’ var. Bu tartışmada üzüldükleri ve kırıldıkları muhatap alınmaksa kendilerini burada defalarca kez muhatap aldık. Kimse bir kahraman yaratmaya çalışmıyor. Bütün engellemelerinize karşı burada iş yapmaya çakışıyoruz. İnsanları sağlıklı konutlarla buluşturmaya alışıyoruz. ‘Lüks otel başında atanarak gelmedik’ dedi. Kendi il başkanları da atanarak geldi. Beni illa il başkanı muhatap alsın demek abesle iştigaldir” ifadelerini kullandı.

Örnekköy tartışmaları11 (2)

SOYER: ŞENOL ASLANOĞLU BİZİM ÇOK KIYMETLİMİZDİR

Son olarak konuşan Başkan Soyer, Aslanoğlu’nun ve kooperatif modelinin arkasında durarak “Şenol Aslanoğlu İzmir’in çok önemli ticaret erbabıdır. Aynı zamanda İzmir gibi bir şehrin CHP İl Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Dolayısıyla onun itibarını burada zedeleyecek hiçbir şeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Kendisini başımızın üstünde yeri vardır. Kendisi bizim çok kıymetlimizdir. Her daim onun hakkını hukukunu savunmaya devam ederiz. Kurduğumuz kentsel dönüşüm modeli, ülkeye örnek olarak bir modeldir. Kurduğumuz sistem bir müteahhitle belediye ya da kamu arasındaki bir hukuki ilişkiden çok daha gülü bir ilişkiler silsilesidir. Kooperatif üyeleri hem kooperatif yönetimi hem de üyelerine karşı sorumludur. Ayrıca kooperatif üyeleri belediyenin şirketine karşı sorumludur. Belediyenin şirketi de Büyükşehir'e sorumludur. Bu sorumluluk silsilesi çok daha şeffaf, açık, hiçbir şaibeyi içinde barındıramayacak bir hukuki ilişkidir. Dahası rantı ortadan kaldırdı. Rant nasıl oluyor herkes çok iyi biliyor. Ama bir belediye şirketiyle kentsel dönüşüm yapmaya başladığınız zaman oradaki metrekare birim fiyatı konusunda hiç kimsenin hareket edeceği bir alan yoktur. Bizim fiyatlarımızın ülke genlindeki fiyatlarla arasında yüzde 50’ye yakın bir fark var. Örnek alınacak bir kentsel dönüşüm modelini ortaya koyduk” dedi.

İLLER BANKASI KREDİSİ GÜNDEMDE

Oturumda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları için gerekli durumlarda kullanması amacıyla İller Bankası’ndan faiz hariç 300 milyon lira gayri nakdi kredi kullanması önergesi gündeme geldi.

Kredinin alınması ve kullanılması için Başkan Soyer’e tam yetki verilmesini öngören gündem maddesi “acil” kaydıyla Plan-Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Önerge, gündeme “Yatırım ve kamulaştırma harcamalarında kullanılmak üzere İller Bankası A.Ş’den 300.000.000,00-TL'ye kadar (faiz hariç) gayri nakdi kredi kullanılmasına,  krediden kaynaklanacak anapara, faiz, denetim giderleri, komisyon, vergi, resim, harç, ücret vs. ödemelerin,  İller Bankası A.Ş tarafından teminat olarak alınacak Belediyemiz gelirlerinden ve İller Bankası A.Ş ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca dağıtılan yasal paylarımızın mevzuattan kaynaklanan herhangi bir kesinti oranına bağlı kalmaksızın tamamından (%40'ın dışında ve %100'üne kadar) karşılanması, kredi teminatına konu gelirlerden krediye ilişkin ödemelerin karşılanamaması halinde, bu krediyle elde edilen tesis, inşaat ve her nevi gayrimenkul ile araç, gereç ve malzemenin, İller Bankası A.Ş tarafından talep edildiği takdirde aynı şartlarda ve talep tarihinde İller Bankası A.Ş adına ipotek veya rehin edilmesi, İller Bankası A.Ş tarafından Belediyemize kullandırılacak krediye ilişkin olarak her türlü sözleşmeyi ve evrakı imzalamaya ve kredi ile ilgili devam eden işlemleri yürütmeye, Belediyemiz mülkiyetindeki her türlü gayri menkulü İller Bankası A.Ş’ye ipotek vermeye, Belediyemizin her türlü gelir, hak ve alacaklarını İller Bankası A.Ş’ye terhin ve temlik etmeye, Belediyemize ait her türlü ticari işletmeyi İller Bankası A.Ş’ye rehin vermeye, İller Bankası A.Ş’nin mevcut mevzuatı ve bunda meydana gelebilecek her türlü değişiklik çerçevesinde, 5393 sayılı Belediye Kanununun 68. maddesinde yer alan koşulların yerine getirilmesi kaydıyla krediye konu işle ilgili her türlü işlemi yapmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer'in yetkilendirilmesi hususlarının görüşülmesi” ifadeleriyle yer aldı.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: AK Parti İzmir’de düğüm çözülüyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.