TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koray Aydın'ın ‘kurultay iptal’ iddialarına Dervişoğlu’ndan yanıt

27 Nisan’da yapılacak Olağanüstü Genel Kurultay hazırlıklarının devam ettiği İYİ Parti’de genel başkan adaylarından olan İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Adayı Koray Aydın’ın kurultayın iptal edilmeye çalışıldığına ilişkin iddialarına yanıt verdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2024 13:36
Kaynak: HABER MERKEZİ
Koray Aydın'ın ‘kurultay iptal’ iddialarına Dervişoğlu’ndan yanıt

31 Mart yerel seçimlerinde alınan yenilginin ardından İYİ Parti’de başlayan tartışmalar ve iç hesaplaşmalarla birlikte Olağanüstü Kurultay hazırlıkları devam ediyor.

Kurultay kararının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, kurultayda aday olmayacağını duyururken parti içerisinden art arda adaylık açıklamaları gelmişti.

Kurultayda aday olacağını duyuran isimlerden biri de İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu olurken Dervişoğlu bugün parti genel merkezinde genel başkanlığa adaylığına ilişkin açıklamalar yaptı.

Seçim dönemine yönelik özeleştiri yapan Dervişoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Meral Akşener İYİ Parti’nin başında kalmalı” ifadelerini yorumlarken İYİ Parti Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Adayı Koray Aydın’ın kurultayın iptal edilmeye çalışıldığına ilişkin iddialarına yanıt verdi.

İKTİDAR OLMAYA VE MEMLEKET YÖNETMEYE TALİBİZ

Seçim sonrası iktidar hedeflerinde sapma olmadığını belirten Dervişoğlu, “Bizler, Sayın Akşener’in siyasi önderliğinde İYİ Parti’yi kuran, iktidarın iktidar olmaya, muhalefetin de muhalefette kalmaya alıştığı bir dönemde Türk milletine bir alternatifi ortaya koyan bir siyasi hareketin temsilcileriyiz. Kurduğumuz sadece bir siyasi parti değil. Yıllar boyunca iki kutup arasına sıkışmış milletimiz için bir alternatiftir. Bizler bu alternatifi baskı ve imkansızlıklar içinde bu milletin insanlarının alın teri ve emeğiyle yücelttik. O nedenle İYİ Parti’yi kuranlar Türk milliyetçilerinin memleketi yönetme kaderini terk edemezler. Etmemiz de mümkün değildir. İYİ Parti, salonlarda, kongre merkezlerinde ve düşünce kuruluşlarında inşa edilmiş ya da rant ve sermaye gruplarınca dizayn edilmiş bir siyasi parti değildir. Bu partiyi kuran ve bu siyasi hareketi oluşturan Türk Milletinin ta kendisidir. Bu partiyi millet kurdu, biz sadece tabelasını astık. Bu parti Türk Milletinin ve demokrasisinin kaderini tek adamın hevesine terk etmeme üzerine kurulmuştur. Bu parti her seçimin nüfus sayımı gibi yapıldığı memlekette, Türk milletinin seçeneksiz bırakıldığı bir ortamda Türk Milletine seçenek olmak için kurulmuştur. Bu parti, birilerinin arka bahçesi ya da oyun sahası değildir. Bir mücadelenin eseridir. Bizler bu partinin kurucu iradesiyiz. Herkes iyi bilsin ki iktidar olmaya ve memleket yönetmeye talibiz” dedi.

RADİKALLEŞECEĞİNE DAİR SÖYLENTİLERİ REDDEDİYORUZ

Olağanüstü kurultay kararıyla birlikte partiye ilişkin iddialara da üstü kapalı değinen Dervişoğlu, “Kurulduğu günden itibaren televizyon ve sosyal medyada partimize konum ve ideolojiji yakıştırmaya çalışanlar iyi bilsinler ki İYİ Parti’nin siyasi pozisyonu gayet açıktır. Milliyetçiyiz, demokratız ve kalkınmacıyız. Biz milliyetçiyiz. Çünkü, nihai hedefimiz Türk illeti ve Cumhuriyetinin vatlığın ve birliğini ilelebet muhafaza etmektir. Biz demokratız. Çünkü, güvenlik ve refahın ötesinde medeni bir memleketin vatandaşlarının ihtiyaç duyduğu temel hak ve hürriyetleri savunuyoruz. Özgürlükçü ve demokratik bir memleket tasavvur ediyoruz. Adaletle yönetilen ve hukukun üstünlüğünü savunan bir Türkiye arzu ediyoruz.  İYİ Parti’de kurultay süreciyle birlikte partimizin merkezden kopacağı ya da belli bir grubun içine girerek radikalleşeceğine dair söylentileri reddediyoruz. Bunlar, art niyetli çevrelerin mesnetsiz tezgahlarıdır. İYİ Parti merkezin ta kendisidir. İYİ Parti’nin temsil ettiği merkez, Türkiye’nin ortak aklıdır. İYİ Parti Türkiye’nin sağ duyusudur. Bu sebeple partimiz medyada her çıkışında çıkıp her siyasi hareketimize son kullanma tarihi belirlemeye çalışanların hevesini kursağında bırakacak” diye konuştu.

KEŞKE SİZ GEÇEN YÜZYILDA KAYSAYDINIZ

Mevcut iktidara da ekonomi ve ‘milliyetçilik’ üzerinden eleştiride bulunan Dervişoğlu “Türkiye’yi uzun yıllardır içinde bulunduğu ekonomik çöküşe sürükleyen ucube tek adam rejimi ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi… Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir kişinin aklına, ideallerine ve hecesine asla terk edilemez. Türk milletinin iradesi tek adamdan büyüktür. TBMM’nin iş ve eylemlerine, milletvekillerinden daha fazla dahil olan bir Cumhurbaşkanı, yargıçlardan daha çok yargı dağıtmaya çalışan bir cumhurbaşkanı, millet hukukun üstünlüğü dedikçe üstünlerin hukukunu esas alan bir sistem Türkiye’ye, demokrasiye ve adalet anlayışına asla bir şey kazandıramaz. Tek adam rejimi ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi artık Türk milleti için atılması gereken bir yük ve sona ermesi gereken bir kabul haline gelmiştir. AKP hükümetleri evlatlarımıza kaliteli bir eğitim ve parlak ve gelecek vermek yerine cehaleti örgütlemekle meşguldür. Hakça paylaşak yerine yoksulluğu ve fukaralığı yönetmekle meşguldür. AKP yönetiminde milletimiz sosyal yardımlara muhtaç edilmiştir. Resmi verilere göre 20 milyon vatandaşımızın sosyal yardımlarla geçindiği, 16 milyon vatandaşın elektrik faturalarını bile ödeyemediği bir dönemde siz hangi Türkiye yüzyılından bahsediyorsunuz diye sormak lazım. Ek adam rejiminde Merkez bankası verilerine göre Türk lirasının yüzde 600 değer kaybettiği bir ülkede yaşıyoruz. Bu hükümet söylenecek tek bir şey var. Keşke siz geçen yüzyılda kaysaydınız” ifadelerini kullandı.

PARTİMİZİN DURDUĞU TARAF, SİZ ANLAMASANIZ BİLE GAYET AÇIKTIR

‘Taraf’ vurgusu yapan Dervişoğlu, “İçinden geçtiğimiz süreç İYİ Parti’ye çok büyük bir sorumluluk yüklemektedir. Bu sorumlulukla birlikte bizler milletimize insan onuruna yakışır bir hayatı, evlatların umutlarını yurt dışında değil kendi topraklarında aradığı bir Türkiye’yi inşa etmek zorundayız. Türk milletinin geleceğini şekillendirmeye muktedir bir siyasi kadroyuz. Biz sadece iktidarın alternatifi değiliz. Milletimizi kutuplaşmaya ve taraf olmaya iten sistemin alternatifiyiz. AKP’nin aksine biz devleti siyasi partilerin değil, Türk milletinin uhdesinde bir varlık olarak değerlendiriyoruz. Sabah akşam basında bize ideolojik konum ve taraf isaf etmeye çalışanlar… Partimizin durduğu taraf, siz anlamasanız bile gayet açıktır. Biz tarafız. Biz Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinin tarafındayız. Güçler ayrılığı ilkesinden, bürokraside liyakatten yanayız. Tek adam rejimine, nepotizme, torpile, yargının siyasallaşmasına, antidemokratik uygulamalara yoksuzluğa, yasaklara ve kayırmacılığa karşıyız. Tüm bunları içinde bulunduran AKP hükümetine karşıyız” dedi.

GENÇ KADROLARI PARTİMİZİN İTİCİ KUVVETİ HALİNE GETİRMEK ZORUNDAYIZ

Parti içi özeleştiri de yapan Dervişoğlu, “2024 yılı sadece Türkiye için değil, tüm dünya için bir seçim yıldır. 2024 yılı Türkiye ve dünyada siyasi parametlerin değiştiği bir yıl olacaktır. Uluslararası politik ve ekonomik sistem bir dönüşüm ve değişim içindeyken elbette biz İYİ Parti olarak yeni şartların getirdiği yeni biz vizyonla eskinin devamı değil yeninin başlangıcı. Biz çağın gerçekleri ve gerekliliklerine uyarak yenileşmek, genç ve liyakatli kadroları partimizin itici kuvveti haline getirmek zorundayız. 31 Mart 2024 seçim sonuçları ve bu sonuçlar çerçevesinde 22 yıl sonra AKP’nin ikinci parti ve 47 yıl sonra CHP’nin birinci parti olması Türkiye’deki değişim dalgasının bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.

KİMSE BİZE İSTİKAMET BELİRLEYEMEZ

MHP Lideri Bahçeli’nin Akşener’e ilişkin sözlerine de rest çeken Dervişoğlu, şunları söyledi; “27 Nisan kurultayında üst kurul delegelerimizin teveccühü ve takdiriyle İYİ Parti genel başkanı olduğum takdirde yeni oluşturacağımız kadrolarla birlikte partimizin içinde bulunduğu siyasi şartların muhakemesini yapacağız. Hem partimiz hem de ülkemiz için en doğru stratejiyi beleyerek iktidar için ilk günden çalışacağız. Sayın Merak Akşener, 27 Nisan 2024 olarak belirlediği   Olağanüstü kurultay kararı sadece İYİ Parti’nin uhdesindedir ve sadece İYİ Parti’nin kurumsal kimliğini bağlar. Başka siyasi partilerin ve aktörlerin İYİ Parti’nin olağanüstü kurultayına müdahil olma girişimleri siyasi etik ve nezakete uygun olmadığı gibi İYİ Parti’nin cesur mensupları tarafından da kabul edilebilir değildir. İYİ Parti’ye hiç kimse istikamet çizemez. Siyasi ikbalini partimizin dışındaki siyaset merkezlerden gelecek kuvvete bağlayanlar iyi bilsinler ki bu çatı altında Yİ Parti’nin kendi iradesinin üzerinde bir irade yoktur. Bu doğrultuda kurultayımızda İYİ Parti’mize istikamet belirleyecek tek bir irade vardır. O da üst kurul delegelerimizindir. Ben inanıyorum ki partimizin ki o ya da bu siyasi partinin, iktidarın ya da muhalefetin uydusu haline getirmeye çalışanlara karşı en güzel cevabı 27 Nisan akşamında İYİ Parti’nin kendisi verecektir. Birbirimize hesaplaşmak yerine ülkemize ve partimize yön verecek bakış açılarını geliştirmeliyiz. Bu kurultay yeni yaraların açılmasına değil, mevcut yaraların iyileştirilmesine vesile olmalıdır. Tüm partili arkadaşlarıma söz veriyorum. Yaralarımızı birbirimize sarılarak iyileştireceğiz.”

VERDİĞİM SÖZLERİN ARKASINDA OLMAKLA TANINIRIM

Olası genel başkanlığına ilişkin ‘birleştirme’ sözü veren Dervişoğlu, “Bu kurultay tarihi bir eşikte gerçekleştiriyoruz. Bunun bilincinde olmalı ve öyle davranmalıyız. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı doldu. Bu yüzyılın son çeyreğini ne yazık ki cumhuriyetin anlam, değer ve kazanımlarını içselleştirememiş bir zihniyetin yönetiminde geçirdik. O nedenle bu tarihi andı kendimize ve dünyaya iyi anlatamadık.  Eksiğimizi de fazlamıza da yeterince tartışmadık, konuşamadık, değerlendiremedik. Yapacak çok işimiz ve üstlenecek çok sorumluluğumuz var. Ben değerli adaylarımız kurultay sürecindeki çalışmaları için başarılar diliyorum. Delege arkadaşımıza sesleniyorum Gönüllerimiz bir. İradelerini sandığa yansıtmak üzere mutlaka kurultay salonunda bulunsunlar. Önümüzde önemli bir süreç var Hükümetin birtakım işbirlikleri yapacak Anayasa değişikliğini gündeme getirme getirme çalışmalarına şahit oluyoruz. İYİ Parti tek adam rejimini tahkim edecek hiçbir çalışmaya destek vermeyecektir.  Bu olağanüstü bir kongre süreci. Bu sürecin adım gibi eminim ki İYİ Parti’nin siyasi terbiyesi ve ahlakına uygun yürütülecektir. Adaylarımızın kişiliği de buna kefildir. Hiçbiri sıradan insanlar değildir. B partiyi birlikte kurduğumuz, ortak ter akıttığımız insanlardır. Bu partinin bu olağanüstü süreçten çıkıp 1 yıl içerisinde olağan kurultay çalışmaları başlayacaktır. Kurultayımızda seçilecek genel başkan partimizi olağan kurultaya hazırlayacak yeni bir yol haritası belirlemekle mesuldür. İYİ Parti gemisini sağlim bir limana götürmeye de talimim, dava arkadaşlarımı kucaklamaya, onları da birbiriyle kucaklaştırıp onların siyasetin önünü açmaya da talibim. Ben Müsavat Dervişoğlu’yum. Verdiğim sözlerin arkasında olmakla tanınırım. Herkes iyi bilsin. Dava arkadaşlarımın kararlılıklarıyla İYİ Parti’yi kurda kuşa yem ettirmeyeceğiz” dedi.

GÖNLÜ BENDEN YANAYSA…

Dervişoğlu açıklamasında ayrıca Akşener’in kendisini desteklediği iddialarına da “İYİ Parti’yi biz birlikte kurduk. İYİ Partinin kuruluş harcındaki en fazla emek Sayın Meral Akşener’indir. Onun o harcı teriyle suladığına da şahit insanlarız. Sayın Genel Başkanımızın gönlü benden yanaysa ben bundan gurur ve onur duyarım” yanıtını verdi.

KORAY AYDIN'IN İPTAL İDDİASI

İYİ Parti Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Adayı Koray Aydın’ın kurultayın iptal edilmeye çalıştığı iddialarına da değinen Dervişoğlu, “Bir sosyal medya kaosu yaşıyoruz. Orada çıkan haberlerle de yeni yeni tartışma zemini oluşuyor Koray Bey’in açıklamasını okudum. Kendisi kurultay kararının ardından böyle bir müdahalenin uygun olmayacağı kanaatini ifade etti. Ben de diğer arkadaşlarımız gibi partimizin olağanüstü kongre sürecine girmeden olağan kongreye sürecine Sayın Meral Akşener tarafından hazırlanması yadındaydım. Milletvekili arkadaşlarımızın bir kısmının da kararı bu yönde. Ama İl seçim kuruluna bildirilmiş bir kongre kararı söz konudur. Adaylarımız da yola çıkmıştır.  Dolayısıyla bu saatten sonra kongrenin ertelenmesi ve iptal edilmesiyle ilgili gayretleri ziyadesiyle iyi niyetli olarak görmekle beraber bu saatten sonra şartları uygun görmüyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.