TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kongrede ’liste krizi’! Sandalyeler havada uçtu, yumruklar konuştu: Aslanoğlu ve Soyer salondan çıkarıldı

CHP İzmir İl Kongresi’nde çarşaf blok liste krizi kavgaya döndü. Yumrukların konuştuğu kongrede sandalyeler havada uçuşurken Soyer ve Aslanoğlu, polis eşliğinde güçlükle salondan çıkarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2023 10:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kongrede ’liste krizi’! Sandalyeler havada uçtu, yumruklar konuştu: Aslanoğlu ve Soyer salondan çıkarıldı

Genel seçimler sonrasında CHP’de verilen kurultay kararı sonrasında kongre süreci başlarken bugün 38. CHP İzmir İl Kongresi’nde sandıklar kuruldu.

Fuar İzmir’de gerçekleştirilen kongreye mevcut İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun yanı sıra; CHP Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Malatya Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Veliağbaba, CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  CHP İzmir milletvekilleri, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Aydın milletvekilleri Bülent Tezcan ve Hüseyin Yıldız, , ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, il delegeleri, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı, Demokrat Parti İzmir İl Başkanı Ozan Demirbaş ve Memleket Partisi İzmir İl Başkanı Cüneyt Oğuz katıldı.

Kongreye ayrıca dün genel başkanlığa adaylığını CHP Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ile CHP Genel Başkan adayı CHP Parti Meclisi eski üyesi Örsan Öymen de katıldı.

Divan Başkanlığını Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre’nin yaptığı ve 617 delegenin oy kullanacağı kongrede, blok liste ve çarşaf liste tartışması tansiyonu yükseltti.

WhatsApp Image 2023-09-16 at 13.14.14

Kongrenin blok liste yöntemiyle yapılması önergesinin verilmesinin ardından salondan yuhalama sesleri yükselmeye başladı. Divan Başkanı Emre lehte ve aleyhte söz vereceğini söylemesine rağmen salonda arbede çıktı.

YUMRUKLAR KONUŞTU

Liste krizinde iki grup arasında kavga çıktı. 152 delegenin blok liste için öneri vermesi sonrası çarşaf liste savunucuları kongrede gerginlik çıkardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin koruma ekibinin protesto edenleri kürsüden uzak tutması için müdahale etmesi sonrası gerginlik kavgaya dönüşürken, yumruklar konuştu. Gençlerin yumruk yumruğa girdiği kongrede, tüm uyarılara rağmen kavga büyürken blok liste ve çarşaf liste taraftarı gençler birbirine girdi.

WhatsApp Image 2023-09-16 at 13.14.15

Divan başkanının uyarıları kavgayı yatıştırmada yetersiz kalırken CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat araya girdi. Ancak Polat’ın müdahalesi de işe yaramadı.

Çıkan kavga Şenol Aslanoğlu’na yönelirken Aslanoğlu ve Soyer, polis eşliğinde güçlükle salondan çıkarıldı.

WhatsApp Image 2023-09-16 at 13.33.34

MERDİVENLERDE DE DEVAM ETTİ

Gerginlik Soyer ve Aslanoğlu’nun salondan çıkarılmasının ardından götürüldükleri odaya çıkan merdivenler de de devam etti. CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan’ın üyeleri sakinleştirmeye çalışması fayda etmezken polis grubu zorlukla yatıştırmaya çalıştı.

SOYER: KONGREMİZ TARİHİ ÖNEM ARZ EDİYOR

Arbedenin sonrasında konuşma yapan Başkan Soyer, “Bundan 101 yıl önce bir şehrin kaderiyle bir milletin kaderi kesişti. 9 Eylül 1922 bu topraklarda artık egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olacağını duyurdu. Bu zaferden sonra İktisat Kongresiyle İzmir, kurtuluştan kuruluşa giden yolun kenti oldu. Partimiz, 9 Eylül’ün birinci yılında 1923’te CHP kuruldu. İzmir’le CHP arasında köklü bir benzerlik vardır. İkisi de başlangıcı temsil eder. Bu nedenle 38. İzmir İl Kongresi bu nedenle tarihi bir önem arz ediyor” dedi.

WhatsApp Image 2023-09-16 at 14.40.33

“CUMHURİYETİ YOK SAYMAK ONU İTİBARSIZLAŞTIRMAYA ÇALIŞMAK…”

CHP’de değişimin şart olduğunu savunan Soyer, şunları söyledi; “Bundan yaklaşık 3 ay önce yeni siyaset belgesi İzmir duruşu hakkında bir belgeyi kamuoyuyla paylaşmıştım. ‘İzmir, CHP’nin açık ara en çok oy aldığı şehirdir’ demiştim. İzmir daima hayattan yanadır ve özgürlüklerin yanında olmuştur. Kendisi gibi olmayanlarla barışık kültürüyle İzmir, otoriter sistemin ülkemizdeki panzehridir. İzmir ayrıca ilklerin şehridir. CHP’nin tarihi de yeniliğin ve dönüşümün de partisidir. Bu dönüşüm kişilerin değişmesiyle olmamıştır. Bu parti hiçbir zaman kendini değiştirmek için yola çıkmamıştır. Değişim önce Türkiye için düşünülür, partimiz de buna göre kendini konumlandırır. Çünkü bizim amacımız bir şey olmak değil ülkemiz için bir şey yapmaktır. Dolayısıyla kalıcı bir değişim için yeni yüzyıla bakmak zorundayız. Bu da ancak ortak akıl ve ortak vicdanla olur. Benim aklım seninkinden üstün ya da benim yolum seninkinden doğru diyerek istediğimiz yer ulaşamayız. CHP’nin eksikleri ve kusurları olduğundan, değişikliğe ihtiyacı olduğundan şüphemiz yok. Dünyadaki gelişmelere uyacak bir ortak akla ihtiyacı vardır. Önümüzdeki kurultay bunun için bir zemindir. Cumhuriyeti yok saymak onu itibarsızlaştırmaya çalışmak bize bu toprakları miras bırakan atalarımıza ihanettir. Artık muhalefet partilerinin karşısında sadece bir iktidar partisi değil bir parti devlet anlayışı vardır. CHP'li belediyeler yaşatılanlar bu düzenin sonucudur. Ancak biliyoruz ki bu haksızlığa adaletsizliği hiçbir makyaj tutmaz, boya saklayamaz. Bizim dünyamızda ayrımcılık kutuplaştırma olmaz, olamaz. CHP buna asla müsaade etmez.  İzmir güçlü sesin yükseldiği, yükseleceği tek yerdir. Bu tarihi salonda buluşan sizler… Hepimizin ortak gayretini ülkeyi iyi noktalara getirmek olduğunu çok iyi biliyorum. Birbirimize ne kadar bağlıysa o kadar güçlüyüz. Bunu bildikleri için bizi bölmeye çalışan odaklar var daima olacak. Ben bu salonun bu oyunlara gelmeyeceğini çok iyi biliyorum. İzmir’de çok başarılı ilkere birlikte imza atacağımızı şimdiden biliyorum. İzmir’de CHP ayakta durduğu sürece  onlar amaçlarına ulaşamayacaktır.”

WhatsApp Image 2023-09-16 at 14.38.02

GÜLTEKİN: KİŞİSEL HAKLARIN GÖZETİLDİĞİ BİR LİSTE DEĞİLDİR

Blok liste lehine söz alan Bayraklı İlçe Başkanı Didem Gültekin, “CHP’de seçimin nasıl yapılacağına partinin delegeleri karar verir, salonda kavga edenler değil. Blok liste üzerine birkaç şey söylemek istiyorum. Blok liste, seçilecek listenin homojen olmasını sağlar. Adaletli bir temsiliyeti sağlar. Delege sayısı çok olanların, delege sayısı az olan arkadaşlarımın hakkını korumaktır. Blok liste kişisel hakların gözetildiği bir liste değildir. CHP’de kimsenin adaylık hakkı elinden alınmaz. Ben blok liste lehinde söz aldım. Çarşaf listeye karşı değilim. Çarşaf listeye bazı arkadaşların adı yazılmış ama ben o arkadaşları seçimlerde alanlarda ter dökerken görmedim” dedi.

WhatsApp Image 2023-09-16 at 14.38.01 (1)

“BİZE ANTİDEMOKRATİK DEMEK…”

‘Blok liste antidemokratiktir’ söylemlerine de yanıt veren Gültekin, ilçe başkanlarının blok listeyle seçildiğine dikkat çekerek, “Günlerdir kamuoyunda bazı söylentiler var. Blok liste antidemokratiktir gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Hepimiz ilçe kongrelerimizi blok listeyle yaptık. Ben, ilçe başkanlarımız antidemokratik şekilde seçildi sözünü kabul etmiyoruz. Delegelerin hepsi antidemokratik mi seçildik? Hepimiz blok listeyle geldik. Kendi kişisel ikbali ve var olma çabası için ilçe başkanlarımıza ve bizlerle birlikte yola çıkmış il delegelerimize ‘antidemokratik’ demek bize yapılacak en büyük hakarettir. Bir kadın olarak az önce yapılan saldırıyı da kınıyorum. Gereğini de bu örgütün yapacağına sonuna kadar inanıyorum” diye konuştu.

WhatsApp Image 2023-09-16 at 14.38.01

SOYLU: NEDEN BENİM SİYASET YAPMA HAKKIMI ELİMDEN ALIYORSUNUZ?

CHP İzmir İl disiplin kurlu eski Başkanı Birol Soylu, “CHP İl kongreleri her zaman çarşaf listeyle yapılmıştır. Bugün ne değişti? Sayın Tunç Soyer’i tenzih ediyorum. Ama kendisi bilmeden yanlışlıkların içine sürükleniyor. 15 gündür ilçe başkanlıkları inim inim inliyor. Blok liste diye. Az önce konuşan arkadaşımız bana ‘Birol abi baskı var, ne yapalım’ demişti. Kimse bizi baskılarla yıldıramaz. Çarşaf liste herkese siyaset yapma hakkı verir. Ben o şekilde yaptım. Neden benim siyaset yapma hakkımı elimden alıyorsunuz? Neden delegenin özgür iradesine ipotek koyuyorsunuz? Yiğitseniz çıkın yiyeceğiniz çizikleri hesaplamadan delegenin kantarına çıkın” ifadelerini kullandı.

BİZİM PARTİNİN EKSİĞİ NE?

Birlik olma çağrısı yapan Soylu, “Bizim birlik olmaya ihtiyacımız var. Az önceki görüntüler hiç hoş değildi. Bizim partinin eksiği ne? Salonun bir tarafı diğer tarafını sevmiyor. Ama hepimiz CHP’nin üyesiyiz. Neyin kavgası bu? Bizim kavgamız emek ve özgürlük kavgasıdır. Ben bütün yoldaşlarımı birleşmeye davet ediyorum. Kavga bize yakışmaz” dedi.

Soylu’nun konuşmasının ardından salondan ‘Blok değil, çarşaf liste’ sesleri yükseldi.

ÇAM: BLOK LİSTEYE OY VERMİŞ DELEGELER OLARAK TARİHE GEÇMEYİN

Lehte ve aleyhte konuşmaların ardından söz alan CHP İzmir eski Milletvekili Musa Çam da “çarşaf liste olmalı” diyerek şunları söyledi; “Herkes aklından geçeni hürce ifade etmeli ama az önceki gibi kavga etmeyi yakıştırmıyorum. İki il başkanı adayımız var. Onlardan birini seçeceksiniz. Oy verirken sizin elinize hazır birer liste tutuşturulacak. Siz özgürce il yönetim kurulu üyelerini, kurultay delegelerini seçmeyeceksiniz Sadece size verilen listeyi sandığa atacaksınız. Biz, yönetim kurulu üyelerini ve kurultay delegelerini kendi özgür irademizle seçmeliyiz. Bu demokratik değil. CHP’ye yakışan bir tutum değil. Dün biz toplantı yaptık. Çarşaf liste ve önseçim dedik. Siz bunu yok sayamazsınız. Tüzüğümüz çarşaf listeyle yapılsın diyor. Böyle bir aşamada bizim kalkıp blok listeden yana oy kullanmamız olmaz. Sizler, blok listeye oy vermiş delegeler olarak tarihe geçmeyin.”

OYLAMADA ‘BLOK’ ÇIKTI

Konuşmaların ardından kongrenin hangi liste usulüyle yapılacağına ilişkin oylama yapıldı. Yapılan oylamanın sonucunda ‘blok listeyle’ yapılmasına karar verildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.