TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğan’dan ‘istifa’ raporu: ‘Dezenformasyon’ yapanlara yargı resti

İY Parti İzmir’de gündem istifa depremi olurken İl Başkanı Ülkü Doğan, istifalara ilişkin detaylı bilgi vererek rakamları paylaştı. Doğan ayrıca, istifalara ilişkin parti içerisinde ve dışında ‘dezenformasyon’ yaratanlara yargı resti çekti.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 11:48
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Doğan’dan ‘istifa’ raporu: ‘Dezenformasyon’ yapanlara yargı resti

Yerel seçimde alınan ağır yenilginin ardından olağanüstü kurultayını gerçekleştiren İYİ Parti’nin İzmir teşkilatında kurultay sonrası başlayan istifa depremi devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta art arda birçok ilçeden gelen istifaların ardından İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan, düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstifalara ilişkin detaylı bilgi veren Doğan, kamuoyuna yansıyan haberlerin ‘dezenformasyon’ yarattığını belirtirken kurultay sonrasındaki toplam istifa sayısını açıkladı.

Doğan ayrıca, parti içerisinde olan ya da istifa eden isimlerden istifalara ilişkin yanıltıcı bilgi verenlere karşı da hukuki sürecin başlatılacağını söyledi.

YENİDEN GÜÇLENEREK YOLA KOYULALIM

Kurultay’da İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu’nun ilk grup toplantısında yaptığı konuşmada, küskünlere ilişkin söylediği “Sadece kapılarımızı değil gönüllerimiz ve kollarımızı da ardına kadar açtık gelin beraber yaralarımızı saralım, küskünlükleri sonlandıralım. Mavi Gök’ü çadır, Güneş’i Bayrak eyleyelim” sözlerini hatırlatan Doğan, “7 yıllık partimizin geçmişinde çok büyük emeği, alın teri olan; bir dönem yollarımız ayrılsa da gönüllerimiz bir olan İyilerin yeniden ailemize katılması küskünlükleri sonlandıracak ve mücadele azmimizi de güçlendirecektir. Sayın Genel başkanımızın tüm Türkiye’ye yapmış olduğu çağrıyı bir kez de ben İl başkanı sıfatı ile siz basın mensuplarımız aracılığı ile yinelemek isterim. İyi partimiz içinde büyük mücadeleler vermiş, farklı nedenlerle yollarını ayırmış ancak bir dönem yolları ayrılmış kıymetli yol arkadaşlarımız; İYİ Parti dün olduğu gibi bugünde sizindir. Hepimiz bu çatıyı çeşitli çilelerle ve emekle kurduk. Alnımızın terini akıttığımız, ailemizden çok vakit ayırdığımız, çocuğumuz gibi büyüttüğümüz partimiz yeniden aramıza katılmanız ile güçlenecektir. Gelin mücadelemize her zaman olduğundan daha güçlü bir şekilde birlikte devam edelim. Ülkemizin, gençlerimizin, çocuklarımızın geleceği için yeniden güçlenerek yola koyulalım. Birlikte başaracağımız çok iyi şeyler var” dedi.

TÜRK SİYASETİNDE ALIŞTIĞIMIZ DAVRANIŞLARIN AKSİNE

Kurultaya değinen Doğan, ‘seçim sorumluluğu alma’ mesajı vererek, “İYİ Parti Genel İdare Kurulu tarafından 31 Mart 2024 yerel seçimlerine “hür ve müstakil” girme kararı alınmasının ardından Kurucu Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener ‘Milletimiz bu kararımıza teveccüh ederse gereğini yapacak, adaylarımız seçilecek. Aksi takdirde tüm sorumluluk karşınızda duran kişiye aittir.’ açıklamasında bulunmuş ve Türk siyasetinde alıştığımız davranışların aksine sorumluluğu alarak partimizi olağanüstü kurultaya götürmüştür. 27 Nisan’da gerçekleşen ve şahsi kanaatimce kaybedenin olmadığı kurultayımız, büyük bir demokrasi şöleni havasında gerçekleşirken delegelerimiz iradelerini sandıkta göstermiştir. Türk Siyasetinin yanı sıra İzmir siyasetinde izi ve emeği olan bir İzmir milletvekilinin ilk kez genel başkanlık görevini üstlenmesi ile şehrimiz ve teşkilatımız için de ayrı bir gurur vesilesi olmuştur. Elbette bizler de bu sorumluluğumuzun bilinci ile hem şehrimizde hem de Tüm Türkiye’de İYİ Parti'yi iktidara taşımak için var gücümüz ile çalışacağız” diye konuştu.

BÜYÜK BİR KISMI YALANDAN İBARETTİR

Kurultay sonrasında İzmir’de başlayan ‘istifa depremine’ de değinen Doğan, ‘spekülasyon’ göndermesi yaparak “Bilindiği üzere kongremiz sonrasında ve kongremiz ne kadar demokratik olgunlukta gerçekleştiyse bir o kadar bu olgunluğa yakışmayan şekilde kamuoyunu yanlış yönlendirerek bilgi kirliliğine neden olan spekülasyonlar üretilmeye başlanmıştır. Sözün hemen başında belirtmek isterim ki belli kişilerce servis edilen bu bilgilerin büyük bir kısmı yalandan ibarettir. Ve kara propaganda ile partimize zarar veren kişilerle ilgili yasal süreçler de başlatılacaktır. Öncelikle 5. Olağanüstü Kurultayımızın yapıldığı 27 Nisan tarihinden itibaren partimizden binlerce kişinin istifa ettiği, istifaların durdurulamadığı yahut partinin eriyip bittiği iddiaları basınımıza servis edilmeye çalışılmıştır. Teşkilatımızda iddia edilen sayılarda istifaların söz konusu olmadığının altını çizerek; bunun normal bir sürecin parçası olduğunu, istifalarla ilgili değerlendirmeyi yalnızca kurultaya bağlı olarak yapmanın doğru olmayacağını, partimizin yerel seçimlerde arzu ettiği başarıyı elde edememiş olmasının ve İzmir’in ülke genelinden bağımsız dinamiklere bağlı siyasi konjonktürünün de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtmek isterim. Siyasi parti kademelerinde görev alan ve siyaseti takip eden herkesin bileceği üzere her gün istifalar yaşanacağı gibi yeni üye kayıtları da olmaktadır. Bu itibar ile partimizin kurultay sonrasındaki süre içerisinde istifa eden üye sayısı makul kabul edilebilecek bir sayıdır ki bunların tamamının Kurultay bağlantılı olmadığı da izahtan varestedir. Keza bu dönemde yeni üye kayıtlarımız da hızlanmıştır. Dolayısı ile binlerce kişinin istifa ettiğini ileri sürenler müfteridir. Bazı ilçelerimizde yüzlerce kişinin istifa ettiği ileri sürülmüş hatta pek çok ilçemizin istifa ettiği haberleri yayılmaya çalışılmıştır. Kongre sonuçları nedeni ile istifa ettiğini açıklayan sadece 2 ilçemiz vardır. Bunun dışında hiçbir ilçe başkanımız görevini bu nedenle bırakmamıştır. Yeni seçilen Genel Başkanımızın ve yeni oluşabilecek teşkilatların önünün açılması için verilen istifaları dahi kongreye bağlamaya çalışarak kendi kötü niyetlerine malzememe yaratmaya çalışanları kınıyorum” ifadelerini kullandı.

KAMUOYU ÖNÜNDE MANİPÜLE EDİLMESİNİ DOĞRU BULMUYORUM

İstifalar üzerinden üye sayısı manipülasyonu yapıldığı ifade eden Doğan, şunları söyledi; “Kamuoyunun günlerdir İYİ Parti üye sayısı üzerinden manipüle edilmesini, bir takım gerçek olmayan istifa sayıları ile dezenformasyon yaratılmasını ve partimizin üye sayıları üzerinden tartışma yaratılmasını doğru bulmuyorum ancak bu sayıları veren de üzerinde tepinen de biz değiliz. Zira bizler tek üye yapmak için yazın sıcağında kışın ayazında beklemiş ve bekleyen insanlarız. Bir istifa da olsa bin istifa olsa da olsa bizim için aynı derece önemli ve üzücüdür. Elbette her bir üyemiz hele hele ki İlçe Başkanlığı gibi zorlu bir görevi ifa etmiş partililerimiz bizler için çok kıymetlidir. İstifalarını üzüntü ile karşılamak ile birlikte kararlarına saygı duyuyor kendilerine bugüne kadar ki hizmetleri için teşekkür ediyor ve bundan sonraki yaşantılarında başarılar diliyorum. Önemli olanın böyle zamanlarda yaşanan olumsuzlukları demokrasiye yaraşır bir olgunluk ve saygı çerçevesi içinde halledebilmek olduğunu düşünerek; İYİ Parti’mizin kurulduğu günden bu yana yaşanmış tüm zorlukları birlikte üstlendiğimiz, bugüne kadar emek vermiş ancak bazı nedenlerden dolayı istifa etme gereksinimi hissetmiş arkadaşlarımızın da kararlarına saygı duyuyor ve kendilerine başarılar diliyorum. Konuşmamın başında belirttiğim gibi istifa eden her bir arkadaşımıza kapımız her zaman açık olacaktır yeter ki partimize karşı eleştiri sınırlarını aşan, hakaret ifadeleri kullanmamış ve bin bir emekle büyüttüğümüz partimize zarar verecek tutum ve davranışlar içine girmemiş olsun. Bu kişiler, partimize zarar verenler, bu partiye fedakarca emek veren her bir partilimin emeğini hiçe sayanlar karşısında il başkanı olarak bizzat beni bulacaklardır.”

HUKUK ÖNÜNDE HESAPLAŞACAĞIZ

İsim vermeden bazı partililerin ‘parti aleyhine çalıştığını’ belirten Doğan, gözdağı vererek “Yerel seçim süreci boyunca bir yandan partimiz için çalışıp görünürken diğer yandan ama el altından ama aleni olarak başka partileri destekleyen, partimiz aleyhine açıklamalar yapan, istifalar organize eden, seçimin hemen ardından Kurucu Genel Başkanımızı Türk siyasetinden sileceklerini hicap duymadan üçüncü kişilerle paylaşan, Kurucu Genel Başkanımızın istifası ve Olağanüstü Kurultayımızın ardından dahi seçilen Genel Başkanımız Sayın Müsavat Dervişoğlu hakkında siyasi ahlaka uymayan söylem ve yorumlarda bulunan, gerek henüz istifa etmemiş olmasına rağmen gerekse partimizden istifa etmiş olduğu halde partimizden başkaca istifaları örgütleyen, kamuoyu nezdinde partimizi ve parti yönetimlerimizi manipülatif açıklamalarla tahrik ve taciz edenlerin bu gayri ahlaki ve anti demokratik tutumları karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayacağımızın ve bu kimselerle hukuk önünde de hesaplaşacağımızın da bilinmesini isterim” dedi.

KURULTAY SONRASINDA İSTİFA SAYIMIZ 400 CİVARINDA

Partiden yapılan toplam istifa sayısına ilişkin soruyu da yanıtlayan Doğan, ’parti mahremiyeti’ vurgusu yaparak “Bu sayılar partilerin kendi içerisinde kendilerine ait gizli kayıtlardır. Bunun dışında bu sayıların telaffuz edilmesini doğru bulmuyorum. Sanki 300 istifa oldu denince biz onlara üzülmüyormuşuz, ‘giderlerse giderler’ diyormuşuz gibi bir anlam çıkıyor. Bir yandan da bu bilgiler bizim mahrem bilgilerimiz. Ben bu konuda bir sayı vermeyeceğim. Aksi takdirde bu oyunu yaratmaya çalışanlar emellerine ulaşmış olacaklardır. Ben il kongremize kadar il başkan yardımcısı olarak görev yapmıştım. Bizim üye sayımız o dönemde 30 bin civarındaydı. Ben 11 Ocak tarihinde görece geldiğimde bu sayı ciddi oranda düşmüştü. Tabii bunu tek bir neden bağlayamayız. Ancak daha önce bir yerde söylediğim için şu bilgiyi verebilirim. Şu an itibariyle bizim kurultay sonrasında istifa sayımız 400 civarında. 20 binin üzerinde üyesi olan bir parti için… Bizim için her bir üyemizin istifası önemlidir. Ama istifalar nedeniyle İYİ Parti bitti yaygarasının oluşturacak bir oranda istifa yok. Kurultay sonrasında partimize 198 yeni üye kaydı yapıldı” ifadelerini kullandı.

8-10 İLÇENİN İSTİFA ETTİĞİ HABERLERİ YALAN

Birçok ilçeden gelen istifa haberinin gerçeği yansıtmadığının altını çizen Doğan, mevcut duruma ilişkin bilgi vererek “İlçeler konusu… Açıklamaların kurultay sonuçları nedeniyle partimizde istedikleri ortamın oluşmadığını belirterek istida eden Gaziemir ve Bornova. Onun dışında yapılan istifalarda kurultaya ilişkin bir şey söylenmedi. Belki bir ilçemizde yönetimin düşmüş olma ihtimali var. Yedeklerden gelenlerin de çalışmasının yapılması gerekiyor. Bayraklı ilçemizde yönetimin düşmüş olması ihtimali var. Onun dışında kamuoyuna yine yanlış bilgi olarak lanse edilen birkaç ilçemiz daha var. Menderes ve Tire. Zaten öncesi seçim sonrasına kadar görevi sürdüreceklerini sonrasında istifa etmek istediklerini belirtmişlerdi. Bunlar siyasi nezaket için partimizin güçlenmesi adına yeni geleceklerin yolunu açacak istifalardı. Menderes, Tire ve Aliağa’da olan istifalar bunlar. Bu istifalar bizim ilçe başkanlarımızla birlikte görüşerek istişare ederek verdiğimiz bir karar. 8-10 ilçenin istifa ettiği haberleri yalan. Aliağa ilçemiz dışında ilçe başkanımız görevine devam etmektedir zaten” diye konuştu.

SONUÇLARDAN DERSLER ÇIKARARAK YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

Seçim sonrası süreç için özeleştiri yapan Doğan, ‘siyasi etik’ vurgusu yaparak “Türkiye demokrasisinde çok ender görülen bir tutumla karşılaştı. Siyasi etiğe çok uyan bir tutum içerisindeydik seçim sonrasında. Türkiye’de AK Parti’yle girdiği yarışların hemen hepsinden mağlup çıkan siyasi liderlerin istifa etmeden aynı sözlerle devam ettiğinin şahidiyiz hepimiz. Dolayısıyla ben bu sürecin doğru yönetildiğini ve yürütüldüğünü düşünüyorum. Biz bir karar aldık. O karar neticesinde bir seçime girdik. Umduğumuz sonucu alamadık doğru. Ama sandık sonuçları hepimizin başının üstünde. Bizler de bu sonuçlardan dersler çıkararak yolumuza devam edeceğiz. Bir kurultay geçirdik. Bundan sonraki süreçte göreceğiz. Sayın Müsavat Dervişoğlu çok deneyimli bir isim. Partimizin çok daha iyi yerlere geleceğinden eminim” dedi.

SİYASİ TECRÜBESİNE UYGUN BİR SİYASİ TAVIR İÇERİSİNDE OLMASINI BEKLERDİM

İstifa furyasında istifa eden isimlerden olan İYİ Parti İzmir Kurucu İl Başkanı Yıldırım Ulupınar’ın istifasına da değinen Doğan, şunları söyledi; “Ben isimler üzerinden siyaset yapmayı doğru bulmuyorum. Bir partinin siyasi yapısını düşündüğümüzde bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Yıldırım Ulupınar bizim kurucu il başkanımız. Biz ne zaman kongre yapsak beklentisine uygun bir sonuç çıkmadığında istifa ediyor. Hatırlarsanız 2018’de de istifa etmişti. Çok tecrübeli bir siyasetçi. Ben kendisinin siyasi tecrübesine uygun bir siyasi tavır içerisinde olmasını beklerdim. Bizler İYİ Parti’yi kişiler üzerinden dizayn etmiyoruz. Amacımız ülkemizin ve memleketimizin sesi olmak.”

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.