TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Depremzedelere yeni ‘bilirkişi’ endişesi... Özkan’dan rahatlatan mesaj

Emsal artışı kararının yargıya taşınmasının ve ‘yürütmeyi durdurma’ kararı sürecinin ardından depremzede, bir bilirkişi raporu endişesiyle daha karşı karşıya kaldı

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2023 10:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Depremzedelere yeni ‘bilirkişi’ endişesi... Özkan’dan rahatlatan mesaj

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER

30 Ekim 2020 depreminin ardından İzmirli depremzedelerin yeniden evlerine kavuşabilmeleri için ‘emsal artışı’ gündeme gelmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden kabul edilmesi ve öncesinde Kent paydaşları arasında gerilime neden olan ve sadece Bayraklı’da geçerli olan emsal artışı kararı TMMOB tarafından yargıya taşınmıştı.

Geçtiğimiz aylarda 5. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporları doğrultusunda emsal artışı için “yürütmeyi durdurma” kararı verirken karar, hem Bayraklı Belediyesi hem de depremzedeler tarafından üst mahkemeye taşınmıştı. İtirazları inceleyen Danıştay ise 5. İdare Mahkemesi’nin verdiği “yürütmeyi durdurma” kararının reddine karar vererek depremzedelere rahat bir nefes aldırmıştı.

YENİ RAPOR BİLMECESİ

Danıştay kararının ardından inşaat çalışmalarını durduran depremzedeler yeniden evlerinin inşaları için gerekli çalışmalara başlarken, mahkemenin yeniden bilirkişi raporu istediği ortaya çıktı.

Davada emsal artışına karşı çıkılmasının gerekçelerinden biri olan “nüfus yoğunluğu artışı” konusuna değinilen mahkeme yazısında, “… Uyuşmazlığın, dava konusu plan notunun geçerli olduğu alanda öngörülen inşaat alanı artışına dayalı ilave nüfusun ihtiyacı olan sosyal ve teknik altyapı alanlarını yetersiz olduğu iddiasından kaynaklandığı da dikkate alınarak, davalı idarece itiraz dilekçesinde öne sürülen somut veriye dayalı teknik açıklamaların, dosyasındaki diğer bilgi ve belgelerle birlikte değerlendirilerek, plan notu değişikliğinin kapsadığı alanda öngörülen inşaat alanı artışının en üst seviyede gerçekleşmesi halinde bölge nüfusunu ne ölçüde etkileneceğinin, şayet artış olacaksa bu artışın yürürlükteki imar planı kararı ile tanımlanan sosyal ve teknik altyapı alan standartlarında bir azalmaya yol açıp açmayacağını sayısal ve teknik verilerle ortaya konularak ek rapor istenilmesine” ifadelerine yer verildi.

Yeniden bilirkişi raporu istenmesi depremzedeler üstünde tedirginliğe neden olurken konuya ilişkin İLKSES’e konuşan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan, raporun standart prosedürün bir parçası olduğunu ifade ederken endişelenecek bir durum olmadığının altını çizdi.

ENDİŞEMİZ YOK

Mahkemenin nihai kararının depremzedenin lehine olacağına inandığını belirten Özkan, “Üst mahkeme, mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının iptalini istemişti fakat emsal artışı davası hala devam ediyor. Mahkeme de o yüzden bir bilirkişi raporu istedi. Depremzede vatandaşlarımız, yürütmeyi durdurma kararıyla durdukları inşaatlarına yeniden başladılar, inşaatlar devam ediyor. Mahkeme de zaten inşaatlar durdurmayın, mahkeme sürerken yapın demiş oldu. Bizim dava sonucuna ilişkin bir çekincemiz ya da endişemiz yok. Mahkemenin nihai kararının da depremzedelerin lehine olacağını düşünüyoruz” dedi.

NÜFUSUN ARTMASI DEĞİL AZALMASI SÖZ KONUSU

Mahkeme yazısında yer verilen nüfus yoğunluğuna ilişkin ifadelerin yanlış yorumlanmaması gerektiğini belirten Özkan, “Yok hayır rantçı olarak görmek ya da ifadeyi rantçı olarak yorumlamak bence yanlış olur. Zaten bizim inşaat alanımız düştü. Nüfusun artması değil aksine az olması durumu var” diye konuştu.

TMMOB’YE REVİZYON ÇAĞRISI

Bölgede yapılacak tüm işlemlerde tüm tarafların uzlaşacağı formüller üzerine çalıştıklarını ifade eden Özkan, plan revizyonu için TMMOB’yle masaya oturmak istediklerini belirterek şunları söyledi; “Biz şu anda plan revizyonu üzerine çalışıyoruz ve plan revizyonu yapılsın istiyoruz. Bu revizyon da TMMOB tarafından yapılsın istiyoruz. Plan revizyonuyla ilgili TMMOB ile görüşmeye çalışıyoruz. Kendileri plan revizyonuyla yapın diyorlardı. Biz de plan revizyonu yapılsın bunun da masrafını belediye karşılasın işçiliğini de TMMOB üstlensin, onların istediği gibi olsun istiyoruz. Masrafın belediye tarafından sağlanması için belediye başkanlarıyla anlaştık. Ani plan revizyonuyla ilgili belediye başkanlarıyla anlaştık, TMMOB ile görüşmek için de randevu talep ettik, dönüş bekliyoruz.”
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.