TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Arslan: Yerel seçimlerde oyunun da boyunun da ölçüsünü alır

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Ednan Arslan, yerel seçimler ve İYİ Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale’nin çıkışlarına ilişkin iddialı konuşarak, “Belediye başkanı olamayacağı için vekilliği devam edecek. Herkes oyunun ölçüsünü de boyunun ölçüsünü de alır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2023 10:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: GURBET YAVUKLU
CHP’li Arslan: Yerel seçimlerde oyunun da boyunun da ölçüsünü alır

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Ednan Arslan, İLKSESTV ekranlarında yayınlanan İzmir Masası programında Vedat Araz’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kent ve ülke siyasetine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arslan, 14-28 Mayıs seçimlerine ilişkin özeleştiride bulunurken CHP içerisinde seçimler sonrasında başlayan ‘değişim’ sesleri ve kurultay sürecine ilişkin açıklamalar yaptı.

Yerel seçimler konusunda da yorumlar yapan Arslan, İYİ Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale’nin çıkışları ve adaylığına ilişkin iddialı konuştu.

KONGRELER DE KAVGALAR DA SALONDA KALDI

16 Eylül’de İzmir İl Kongresi'yle sonlanan kongre sürecini değerlendiren Arslan, “Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra hızlı bir şekilde kongrelerimiz başladı. CHP, üyelerinin önüne sandık koyabilen bir parti. Mahalle delege seçimlerinden kurultayına kadar çok sesli ve demokrasiye yakışır yapılır. Bunun sonucunda da görüyoruz ki kurultayımızda da iki adayımız olacak. Bu da demokrasiye gösterdiğimiz inanç. İzmir’de de kongre sürecimiz hızlı bir şekilde ilerledi. Hem ilçelerde hem de ilde başkanlar ve yönetim kurulları seçildi. Biz çok sesli bir partiyiz. Diğer partiler de kongre yapıyorlar ama hiç duyulmuyor. Tek adaylı, yapılıp geçiyor. Partisine sormayan bir yapı var. Ama sol bir parti olarak bizim bu konuda farkımız var. Ancak kongrelerimiz ve salonlardaki tartışmalar geride kaldı. Bundan sonra hep birlikte partimizi iktidar yapmak için çalışacağız. İlçe başkanlığı zor bir görevdir. İlçe başkanı pazara giden, sokaktaki insanlara ulaşan kişidir. Ben tüm arkadaşlarımızın ilçe başkanlarımıza yardım etmesi gerektiğini düşünüyorum. Önümüzde yerel seçimler var. Birçok şey yapılacak. Biz ilçe başkanıyla bir temsilci seçiyoruz. Onlara destek olmak tüm hepimizin görevi. Böyle yaparsak başarılı olacağız” dedi.

GÜNDEMİMİZ EKONOMİ VE SEÇİM

1 Ekim’de TBMM’nin açılmasıyla başlayacak yasama yılında CHP’nin öncelikli gündemini de açıklayan Arslan, “Ülkenin o kadar derin sıkıntıları var ki… Öncelikle ekonomi. Biz seçim öncesinde ne söylediysek hepsi tek tek ortaya çıktı. ‘NAS var’ dediler, ‘faiz yükseltilmez’ dediler. Ama geldiğimiz noktada yüzde 30’ları bulan faizler, borç batağı içinde çırpınan vatandaşlarımız, geçinemeyen emekli, işsizlikle boğuşan gençler… Ülkesini terk eden eğitimli vatandaşlarımız… Bu bir ülke için en büyük tehlike. Yurt dışına çıkmak bir çözüm değil, ülkede kalarak mücadele etmek çözüm. Meclis 1 Ekim’de açılıyor ama bir tatil yok. Biz sürekli sahadayız. Çok ciddi ekonomik kriz var. İnsanlar evine ekmek götürmekte zorlanıyorlar. Günlerdir emekliye zam gelecek mi gelmeyecek mi, nasıl olacak diye tartışıyoruz. Mazot 40 lirayı geçti, çiftçi, esnaf, servisçi zor durumda. Biliyoruz ki önümüzdeki günlerde iktidar elektrik ve doğalgaza da zam yapacak. Biz iktidarı uyarıyoruz. Türkiye’de elektrikte piyasa takas fiyatları düştü. Elektriğe zam yapmalarının bir gerekçesi yok. Ben EPDK’yı da uyarıyorum. Şirketlerin değil dar gelirli vatandaşların yanında olsunlar. Kira konusunda da birtakım tedbirlerin alınması gerekiyor. Artık dar gelirlinin dayanacak gücü kalmadı. Bir an önce doğru ekonomik politikalarla vatandaşı rahatlatmak gerekiyor. Gündemimizin birinci maddesi ekonomi ve geçim” diye konuştu.

OY VEREN DE VERMEYEN DE BİN PİŞMAN

Genel seçimler sonrası sokakta hakim havanın ‘pişmanlık’ olduğunu belirten Arslan “Oy veren de vermeyen de herkes bin pişman. Pazarda pazarcı satamıyor, vatanda alamıyor. Biz kiloyla almaya alışık bir millettik ama artık taneyle alınıyor. Karpuz bile dilimle satılıyor. Çocuklarımız ete, süte, yumurtaya bile ulaşamıyor. Dünyanın en bereketli topraklarında bu ülkenin çocukları ete, süte, meyve ve sebzeye ulaşamıyor. AKP’ye oy veren vatandaşlar ellerini vicdanına koysunlar artık. O çocuklar onların çocukları. Çocuklarda bodurluk, iyi beslenmeyen çocuklarda öğrenme zorlukları başladı. Bir öğün yemek verme işi 2026’ya ötelendi. Ortada bir yanlış var ve vatandaşımız ilk seçimde sandıkta bu yanlışın nasıl düzeltileceğini göstermek zorunda” ifadelerini kullandı.

İTTİFAK PARTİLERİ EKSİK DAVRANDI

Genel seçimlere yönelik özeleştiri de yapan Arslan, ittifak partilerine eleştiri yönlendirerek şunları söyledi; “Oy vermeyen 27 milyonun niye oy vermediğini anlamak lazım. Burada kabahat seçmenin değil siyasetçinindir. Kendimizi daha iyi anlatmalıyız. Biz seçim döneminde birçok iftiraya maruz kaldık. Ama biz o iftiraların gerçek olmadığını, halkın oylarını manipüle etmeye yönelik işler olduğunu yeterince anlatamadığımızı düşünüyorum. Ama bundan sonraki süreçte yılgınlığa gerek yok. Neticede önümüzde yerel seçimler var. Halkımız bize muhalefet görevi verdi. Biz bu görevle iktidarı sıkıştırıp doğruların yapılmasın sağlayacağız. İttifakta bizim ikna edemeyeceğimiz ama onların ikna edebileceği kesimler de vardı. Ama büyük ihtimalle onlar da orada eksik davrandılar. Ben sahada bazı yerlerde gözlemledim de. CHP tüm varlığıyla sahadaydı ama ittifak ortaklarından çok destek gördüğümüzü sanmıyorum.”

İZMİR’E NE YAPILIYORSA ÖZ KAYNAKLARLA YAPILIYOR

Artık 2024 yerel seçimlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Arslan, iddialı konuşarak “Biz büyükşehir artı 30 ilçeyi alacak güce sahibiz. CHP’nin İzmir’deki kadroları bunu başarabilecek güçtedir. Yeter ki samimiyetle vatandaşımıza ulaşıp belediye başkanlarımızın yaptığı çalışmaları anlatalım. Bizim elimizde anketler de var. Belediye başkanlarımızla ilgili ciddi sorunlar yok. Herkes biliyor ki başkanlarımız zor bir dönemde belediye başkanlığı yaptı. Pandemi, ekonomik kriz… Belediye başkanlarımız İller Bankası kredisine ulaşamıyor. Belediyeler Birliği’nden bizim belediye başkanlarımıza ne gelmiş? Bisiklet. Oransal verilmeli. Siz gelirin yüzde 97’sini AKP’li belediyelere kalan yüzde 3’ünü diğer belediyelere verirseniz olmaz. Biz bunlarla uğraşıyoruz. Biz İzmir’e ne yapılıyorsa İzmir’in öz kaynaklarıyla yapıyoruz. İzmirlinin bize emanet ettiği bütçeyle yapıyoruz ve İzmir için kullanıyoruz” dedi.

HERKES OYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ DE BOYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ DE ALIR

Geçtiğimiz hafta resmi olarak adaylığı açıklanan ve son dönemlerdeki sert çıkışlarıyla dikkat çeken İYİ Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale’ye ilişkin de konuşan Arslan, şunları söyledi; “İYİ Parti’nin adayı hayırlı olsun ama kendisi biraz acemi. Çok hızlı girmeye çalıştı bu işe. Daha bu kente yeni milletvekili seçildi. Tamam İzmir’den gelip vekil seçildiniz ama bir anda sivri sivri açıklamalar yapmaya gerek yok. Zaten İzmir’de neyin yapılıp neyin yapılmadığın takip eden bilinçli bir seçmen kitlesi var. O yüzden bu seçmen kitlesine uygun açıklamalar yapmak lazım. Ama arkadaşımız iddialı ve seçileceğinden hiçbir şüphesi yok anlaşılan o ki aklına her geleni söylemeye başlamış. Ama şunu söylemek lazım. Biz kendisiyle birkaç ay önce birlikte seçimler için çalıştık. Bizim seçenimizden oy istediler. İşin bu kadar kısa sürede oradan buraya evrilmesini anlayamadım. Ama İzmirli oyunu verir. Herkes oyunun ölçüsünü de boyunun ölçüsünü de alır. Biz İzmir’de kazanacağız. Kendisi de milletvekilliği görevinde İzmir’i daha iyi tanımış olur. Çünkü belediye başkanı olamayacağı için vekilliği devam edecek. İzmir’i daha iyi tanımış olur. İzmir’in sorunları sıkıntılarına ilişkin daha iyi bilgisi olur.”

İZMİR’DE İTTİFAKA İHTİYACIMIZ YOK

Yerel seçimlerde ittifak olur mu sorusunu da yanıtlayan Arslan, İzmir için net konuşarak “İttifak seçim döneminde belli olur. Daha seçim süreci başlamadı. Biz İzmir’de ister ittifak olsun ister olmasın biz bu seçimi kazanacağız. Yerel seçimlerde ittifaka kapalıyız diyemeyiz. Yarın da yapabiliriz. Ama İzmir özelinden değerlendirdiğimizde ittifaka ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum. Biz İzmir’de yolumuza ittifaksız devam ederiz. Ben bunu Sayın Genel Başkanımıza da söyleyeceğim. Ama diğer kentlerde ittifak yapılırsa yapılır yapılmazsa yapılmaz. O ilin yapısına bağlı. Hatta bazen genel merkeze gerek kalmadan ilçeler kendi aralarında ittifak yapıyorlar. Mesela ben birçok yerde ‘Biz niye aday çıkarıyoruz, aday çıkarsak da önemli değil. Size oy vereceğiz. Sizin yerel yöneticilik anlayışınızdan memnunuz’ diyen İYİ Partililer var” ifadelerini kullandı.

GENEL BAŞKANI DEĞİŞTİRİP DİĞER MEKANİZMALARI AYNI TUTTUĞUNUZDA…

Son olarak 4-5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan CHP Kurultayı için ‘değişim’ mesajı veren Arslan, şunları söyledi; “Biz çok sesli bir partiyiz. Bizde herkes tüzüğün öngördüğü yüzde 5 delege imzasını alan her arkadaşımız aday olabiliyor. Bu da bizi demokrasiyi asıl özümsediğimizin göstergesi. Diğer partilerde genel başkan salona gelmeden bellidir. Bizde genel başkanımız, grup başkanımız, bunun yanında ailesi, partide önemli görevlerde bulunmuş bir arkadaşımız adaylıklarını açıkladı. Bizim genel başkanımız genel kurulda sandıkta belli oluyor. Karar verecek olan delegedir. Delege ne eylerse güzel eyler. Kurultayımız 4-5 Kasım’da yapılacak. Genel başkanımız çok mutlu ve umutlu. Adaylara genel merkezde alan açtı. Adaylıklarını bir otel lobisinde değil genel merkezde açıklıyorlar. Çalışmaları için alan sağlanıyor. Bu demokrasi adına çok önemli bir şey. Biz bu süreçte konuşup tartışacağız ama o kurultay salonundan tek vücut çıkacağız. CHP’de değişim yaşayarak olan bir şey. Bizdeki değişim sadece genel bakan değişikliği değil. Genel başkanı değiştirip diğer mekanizmaları aynı tuttuğunuzda bir şey değişmez. O yüzden bizim özellikle cumhurbaşkanı seçimde yapılan hatalardan ders çıkararak daha doğru bir yapılanmaya gitmemiz lazım. Zaten kurultaydan sonra tüzük kurultayını topluyor genel başkanımız. Biz bir yandan kurultay sürecimizle bir yandan da yerel seçimlerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Biz değişi derken kişilerin değişiminden değil… İktidar olabilmenin yol ve yöntemlerini tekrar tekrar tartışıp yeni bir sinerji modeli nasıl ortaya koyarızın heyecanını yaşıyoruz.  İnanıyorum ki partimiz bu kurultaydan güçlenerek çıkacak.”

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Akşener resmen açıkladı: Özlale İzmir’e çağ atlatacak

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.