TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP İzmir 100. Yılda Ata’mızın huzurunda: İktidara ‘Cumhuriyet izleri’ tepkisi

CHP İzmir İl örgütü, Cumhuriyet’in 100. Yılında 100. Yıla özel, yoğun katılımlı ve coşkulu törende bir araya gelerek Mustafa Kemal Atatürk’ü andı. Törende yapılan konuşmalarda ise eleştiri okları iktidarın politikalarına çevrildi

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2023 11:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
CHP İzmir 100. Yılda Ata’mızın huzurunda: İktidara ‘Cumhuriyet izleri’ tepkisi

Cumhuriyetin 100. Yılı kutlamaları tüm İzmir’de coşkuyla devam ederken CHP İzmir İl Başkanlığı Cumhuriyet Bayramı için çelenk töreni düzenledi.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene, tüm örgütten yoğum katılım sağlanırken törene; CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir milletvekilleri, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan, CHP’li ilçe belediye başkanları CHP İzmir ilçe başkanları ve örgüt katıldı.

Atatürk heykeline çelenk sunumuyla başlayan törenin ardından konuşmalara geçilirken iktidara ‘cumhuriyetin izleri’ eleştirisinde bulunuldu.

Cumhuriyetin barışın tesis edeni ve teminatı olduğu vurgulanırken Atatürk’ün ‘yurtta sulh, cihanda sulh’ sözüne vurgu yapıldı.

CHP İzmir İl Başkanlığı

ASLANOĞLU: 100 YIL ÖNCE HAYKIRDIĞIMIZ GİBİ HAYKIRIYORUZ

İzmir’in Cumhuriyet coşkusunu örnek bir şekilde yaşadığını ifade eden Aslanoğlu, “Her şeye ve herkese inat, bayramın coşkulu kutlanmasını istemeyenlere inat cumhuriyet nasıl kutlanır gösteriyor İzmirliler. Bugün, hepimiz için en kutlu gün. Çünkü bugün, kul olmaktan çıkıp vatandaş ol aya geçtiğimiz gün Egemenliğin bizzat millette olduğunun anayasamıza yazıldığı gündür. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ekim 1927’de 6 günde baştan sona okuduğu Nutuk’tan o kutlu güne bakalım… 100 yıl önce 28 Ekim’de… CHP toplanmış devletin yönetimini tartışıyor. İsmet Paşa ve Atatürk CHP’den çıkan kararı TBMM’ye beraber taşıyorlar. 29 Ekim 1923 günü saat 18.00’de oybirliğiyle ‘yaşasın cumhuriyet’ haykırışlarıyla birlikte Cumhuriyet kabul ediliyor. Hatta ‘Değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahil edilemez’ diye yazılıyor. 100 yıl sonra aynı şekilde bağırıyoruz. Yaşasın Cumhuriyet” dedi.

Şenol Aslanoğlu

“100 YILDIR SAVAŞ GÖRMEDEN YAŞAYABİLİYORSAK…”

Cumhuriyetin muhafaza edilmesi ve ileri gitmesinde en büyük sorumluluğun gençlere düştüğünün altını çizen Aslanoğlu, cumhuriyetin barış demek olduğuna vurgu yaparak “Nutuk, Atatürk’ün gençliğe hitabesi ile biter ve o hitabe Atatürk’ün sizlere vasiyetidir. Atatürk Cumhuriyeti sizlere emanet eder. Onun için Cumhuriyetin gerçek sahibi sizlersiniz. O nedenle Cumhuriyeti korumak, geliştirmek, daha ileri noktalara taşımak herkesten önce sizin görevinizdir. Çünkü Atatürk herkesten çok sizlere, gençlere güvendi. En büyük eserim dediği Cumhuriyeti sizlere emanet etti ve bugün o emanete daha çok sahip çıkma günü. Bölgemizdeki istikrarsızlıkların içerisinde bugün özgürce yaşayabiliyorsak, her şeye rağmen demokrasimizle gurur duyabiliyorsak, bunu sağlayan Cumhuriyet’ tir. Bunu sağlayan Cumhuriyettir, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ diyen Atatürk’tür. Savaşın ne olduğunu Filistinlilere, İranlılara, Azerbaycanlılara, Ruslara, Ukraynalılara sormak lazım. Herkesin savaşla yaşadığı bu coğrafyada 100 yıldır savaş görmeden yaşadığımız için sana minnet duyuyoruz Atam” diye konuştu.

“SİZLER VAR OLDUKÇA BOŞ YAPMAKTAN İLERİ GİDEMEZLER”

İktidara da ‘cumhuriyet değerlerinin silinmeye çalışılması’ üzerinden tepki gösteren Aslanoğlu, şunları söyledi; “Varsın onlar minnet duymasınlar, cumhuriyeti yarım yamalak ağızlarına alsınlar. Varsın Cumhuriyetin değerlerini örselemeye çalışsınlar. Sizler var oldukça, sizler cumhuriyete sahip çıktıkça, 100 yıldır yaptıkları gibi boş yapmaktan öteye gidemezler. Cumhuriyet akıl, bilim, çağdaşlıktır. Gelin cumhuriyetin ne olduğunu 100 yıldır anlamayanlara bir kez daha anlatalım. Cumhuriyet milletçiliktir, halkçılıktır, laikliktir. Cumhuriyet, Atatürkçülüktür. Türk milletine en çok yakışan yönetim şekli cumhuriyettir. Yaşan cumhuriyet!”

Aslanoğlu konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk’e yazılan mektupla sonlandırırken “Seni yok sayalar yok oldular” derken “Sana söz, Türkiye Cumhuriyeti ileri medeniyetlerin de ilerisinde olacak” ifadelerini kullandı.

Tunç Soyer

SOYER: BÜYÜK BİR DEVRİMİN ATEŞİNİ YAKTI

Törende konuşan İzBB Başkanı Soyer, Cumhuriyet’in ilanının yeni bir devri başlattığını belirterek “100 yılda bir yaşanacak bir günü yaşıyoruz. Çok şanslıyız. Bugün 86 milyon vatandaşımızla birlikte Cumhuriyetimizin 100. yılını büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Cumhuriyet, emperyalizm karşısında tarihin gördüğü en büyük zaferi kazanan ve o zaferi barışla taçlandıran Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanetidir. Bu tarihi günde Büyük Atamızı ve tam bağımsız bir memleket için canlarını siper eden aziz kahramanlarımızı minnetle anıyoruz. Onların bize miras bıraktığı Cumhuriyet, bu topraklarda egemenliğin kayıtsız, şartsız milletin elinde olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Cumhuriyetimizin ilanı, bu cennet vatanın sınırlarını aşan çok büyük bir devrimin ilk ateşini yaktı. O ateş, tüm mazlum milletlerin yüreklerindeki cesareti perçinledi. Bağımsızlığı için mücadele eden tüm uluslara ilham verdi” dedi.

“REFAHLA TAÇLANDIRACAK OLANLAR BİZLERİZ”

Cumhuriyet’in 2. Yüzyılında herkesin büyük sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Soyer, “Bu insanlık eseri 100. yaşında, Atamızın ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözüyle tarif ettiği dünya barışının teminatı olmaya devam ediyor. Cumhuriyeti 2. yüzyılında demokrasiyle, hukukun üstünlüğüyle ve refahla taçlandıracak olan bizleriz. CHP’lilerdir. Bu uğurda gecesini gündüzüne katanlardır. Biz, ‘Sen başla bitiren bulunur’ diyerek memleketin İstiklal Mücadelesini ateşleyen Hasan Tahsin’iz. Biz bu ülkenin kurucu iradesiyiz. Gaflet içerisinde Cumhuriyetin erdemlerini ve kazanımlarını tasfiye etmeye çalışanlara asla geçit vermeyiz. Biz CHP’yiz, İzmir’iz. Biz Cumhuriyetiz! İyi ki Mustafa Kemal Atatürk ve aziz kahramanlarımız var. İyi ki ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti var. Cumhuriyetimizin 100. yaşı kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan

KOTAN: SUÇLU BİZ DEĞİLİZ AMA KADERİ BİZ DEĞİŞTİRECEĞİZ

İl Gençlik Kolları Başkanı Kotan ise; mevcut iktidarı eleştiri yağmuruna tutarak “Bugün ülkemize hükmedenlerin ve onların paçasına yapışarak yaşamını sürdürenlerin vatandaşımıza yaşattığı yokluğa şahit oluyoruz. Tüm bunları yaşamak acı. Ama daha acısı, bunları bize yaşatanların her geçen gün daha da zenginleşmesidir. Onlar, halkı kandırdıklarını sanıyorlar. Biz kanmıyoruz. Atatürk gençliği kanmıyor. Cumhuriyet, fazilettir. Ancak sahte cemaatlerin içinde cumhuriyete düşman olarak yetişenlerin bu fazilete ulaşmasını bekleyemeyiz. Bugün adaletle yönetilen bir ülke olmaktan çok uzağız. Bu, iktidarın bilinçli tercihi ve cumhuriyet karşıtı politikalarının bir sonucudur. Onların Türkiye’sinde adaletsizliğin, yoksulluğun, yolsuzluğun, haksızlığın ve Atatürk’e hakaret etmenin bir cezası yok. Bunun suçlusu biz değiliz. Ama ülkenin kaderini değiştirenler biz gençler olacağız. Biz gücümüzü haramzadelerin saraylarından almıyoruz. Biz gücümüzü cumhuriyetten alıyoruz” diye konuştu.

Bu haber de ilginizi çekebilir: Başkan Soyer’den İzmirlilere 100. Yıl mesajı: Tadını çıkarın, bir daha 100. Yıl olmayacak

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.