TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kimdir?

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kimdir?  İşte İlham Aliyev hakkında merak edilenler…

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2024 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2024 10:54
Kaynak: HABER MERKEZİ
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kimdir?

Azerbaycan siyasi hayatının önde gelen isimlerinden biri olan ve geçtiğimiz gün yapılan erken seçimlerde 5’inci kez Azerbaycan Cumhurbaşkanı olarak seçilen İlham Aliyev kimdir? Gerek ülke içi gerek de global arenada aktif olarak siyasi faaliyetlerini sürdüren İlham Aliyev, Türkiye ile de yakın ilişkilerini sürdürüyor. Kardeş ülke Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı olarak faaliyetlerini yürüten İlham Aliyev hakkında merak edilenleri, haberimizin devamında sizin için derledik.

İlham Aliyev kimdir?

İlham Aliyev 24 Aralık 1961 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de dünyaya geldi. 1967-1977 yılları arasında Bakü'de ilk, orta ve lise eğitimini tamamladı. Daha sonra 1977 yılında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'ne girdi. 1982 yılında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden başarıyla mezun oldu ve aynı okulda doktoraya başladı. 1985 yılında doktorasını tamamlayarak, tarih doktoru unvanını aldı. İlham Aliyev, 1985-1990 yılları arasında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kariyeri sadece akademik alanda sınırlı kalmayan İlham Aliyev, 1990-1994 yılları arasında iş dünyasına adım attı. Bu dönemde çeşitli ithalat ve ihracat şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığını üstlendi. İş hayatındaki bu deneyimleri, bakış açısının genişlemesine yardımcı oldu.

İlham Aliyev siyasi hayatına nasıl başladı?

Aliyev, eski Azerbaycan lideri Haydar Aliyev'in oğlu ve ikinci çocuğudur. Babasının 2003 yılındaki vefatının ardından gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunda Azerbaycan'ın cumhurbaşkanı olarak göreve başlayan Aliyev, 2008 yılında ikinci dönem için yeniden seçildi. 2009'da yapılan anayasa referandumuyla devlet başkanları için dönem sınırlamalarının kaldırılmasıyla süresiz olarak seçimlere katılma hakkı elde etti. Bu düzenleme sonucunda 2013 ve 2018 yıllarında yapılan seçimlerde tekrar seçildi. İlham Aliyev siyasi kariyeri boyunca, 2005 yılından bu yana genel başkanı olduğu Yeni Azerbaycan Partisi'nin bir üyesi olarak aktif görev yaptı. Seçim kampanyaları sırasında partisi adına önemli roller üstlendi.

İlham Aliyev yüzde kaç oy aldı?

Geçtiğimiz gün Azerbaycan’da erken seçim gerçekleştirildi. 4 dönemdir Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı olarak hizmet veren İlham Aliyev, yapılan bu seçimden de galibiyetle ayrıldı ve 5’inci kere Azerbaycan Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Kesin olmayan sonuçlara göre İlham Aliyev yüzde 92,1 oyla galibiyet elde etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.