TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zehirli olabilir! Doğadan toplanan mantarlara dikkat

Uzmanlar, doğada kendiliğinden yetişen mantarların bilinçsizce tüketilmesinin ciddi sağlık risklerine yol açabileceğine dikkat çekti. Zehirli mantar tüketiminin hayati tehlike oluşturabileceğini belirten uzmanlar, vatandaşları bu konuda uyardı

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 03:30
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 03:30
Kaynak: İHA
Zehirli olabilir! Doğadan toplanan mantarlara dikkat

Özellikle ilkbahar ayıyla birlikte doğada yetişen mantarlara olan ilginin arttığını ifade eden uzmanlar, mantar zehirlenmesi vakalarının yaygınlaştığına dikkat çekti. Doğada yetişen mantarların tüketilmesi yerine, marketlerden temin edilebilecek bakanlık onaylı taze kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Erzincan'da baharla birlikte mantar toplama aktivitelerinin arttığına işaret eden uzmanlar, şu açıklamalarda bulundu:

"Ülkemizde doğada yetişen yaklaşık 40 farklı yenilebilir mantar türü var. Ancak bunun yanı sıra yaklaşık 100 kadar da zehirli mantar türü bulunmaktadır. Zehirli ve zehirsiz mantarlar arasındaki ayırıcı özellikler sadece dış görünüşle belirlenemez. Bu nedenle, mantarların bilinçsizce toplanıp tüketilmesi büyük risk taşır."

Mantar zehirlenmelerinin ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten uzmanlar, vatandaşları mantar tüketimi konusunda uyardı. Mantar tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan uzmanlar, kesinlikle doğada yetişen mantarların yenmemesi gerektiğini vurguladı.

Mantar zehirlenmesinin belirtilerinin ortaya çıkması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten uzmanlar, "Mantar zehirlenmeleri tedavi edilmesi zor ve karmaşık durumlardır. Bu nedenle, mantar tüketiminden sonra herhangi bir belirti görülmesi durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir" diyor. Mantar zehirlenmelerinde belirtiler ne olursa olsun mutlaka profesyonel tıbbi yardım alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu konuda halkın daha bilinçli olması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.