TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zehirlenme vakaları arttı: Mantar yerken bunlara dikkat edin!

Uzmanlar, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında mantar zehirlenmesi vakalarının arttığına dikkat çekiyor. Mantarların zehirli olup olmadığını görüntüsüne, rengine veya diğer dış özelliklerine bakarak anlamanın mümkün olmadığını vurgulayan Dr. Meltem Arslan, halkı mantar tüketimi konusunda uyardı

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 03:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 03:00
Kaynak: İHA
Zehirlenme vakaları arttı: Mantar yerken bunlara dikkat edin!

Dr. Arslan, mantar zehirlenmesi riskine karşı alınabilecek önlemleri şu şekilde sıraladı: Mantarların taze ya da konserve olması, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi, ya da yoğurtla birlikte tüketilmesi gibi yöntemlerin mantar zehrini yok edemeyeceğine dikkat çekti. Mantar tüketilecekse mutlaka kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini ve bol su ile iyice yıkanarak pişirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca, mantar alırken ambalajlı olmasına ve üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin etikette yer almasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Mantar zehirlenmesinin ilk belirtilerinin sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüzde kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı ve ishal olduğunu ifade eden Dr. Arslan, bu belirtilerden birinin dahi ortaya çıkması durumunda en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, mantar zehirlenmesinin ilerleyerek komaya ve hatta ölüme neden olabileceğini belirtti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.