TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaz aylarında ishal kabusunuz olmasın

Yaz aylarının en büyük işkencesi olan ishal, gıdaların uygun koşullarda muhafaza edilmemesi durumunda kendini gösteriyor. Dr. Ayhan vatandaşları ishalden korunması konusunda uyardı

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2023 03:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yaz aylarında ishal kabusunuz olmasın

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER

Mevsim normalleri üzerinde seyreden aşırı sıcaklar günlük hayatı birçok konuda olumsuz etkiliyor. Sağlık problemlerini doğrudan etkileyen sıcak havalar, besinlerinde hızla bozulmasına sebep olabiliyor. Gıda zehirlenmelerine bağlı yaz ishali vakaları artış gösterebilir. Uzmanlar gıdaların uygun koşullarda korunmasına gerektiğini söyledi. Vatandaşların yaz ishalinden korunması adına önemli açıklamalar yapan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, yaz ishalinin çocuklarda ve yaşlı bireylerde görülme sıklığının daha fazla olduğunu belirtti ve yediğimiz gıdalara, içtiğimiz sulara dikkat etmemiz konusunda uyardı. 

GIDAYA BAĞLI ZEHİRLENMELER OLABİLİYOR

Yaz ishalinde ekstra bir vaka artışı bildirilmediğini fakat vatandaşların yine de yaz aylarında dikkat etmesi açısından konuşan Dr. Ayhan, “İlk olarak havaların ısınmasıyla birlikte gıdaların korunması zorlaşıyor. Isı artışı gıdalarda mikroorganizma üremesini arttırmasıyla birlikte gıdaya bağlı zehirlenmeler ortaya çıkabiliyor. Aynı gıdayı tüketen kesimlerde bir anda kitlesel bir şekilde zehirlenmeler gözlenebiliyor. Bu gıdalar dondurma, buzdolabı dışında beklemiş yemekler, açıkta satılan gıdalar olabilir. Yaz ishalinin görülmesinde bir diğer etken ise mevsimsel olarak ortaya çıkan virüs hastalıklarıdır. Virüsler duyarlı gruplar arasında çabuk yayılabilir. Enfeksiyonlar gıdalara oranla daha çabuk bulaşabiliyor. Küçük çocuklar arasında yayılma durumu daha fazla. Özellikle bir arada olan çocuklarda görülme oranı daha yüksek” ifadelerini kullandı. 

dr. yüce ayhan_ilkses

ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR RİSK GRUBU

Yaz ishali çocuklar ve yaşlı insanlar için daha tehdit edici bir durum olduğunu ifade eden Dr. Ayhan şu sözleri vurguladı: “Bu hastalı vücut direnci daha düşük gruplarda görüşür. Yetişkin bireyler bu hastalığı biraz daha tolere edebilir ve hafif bir enfeksiyon tablosuyla 1-2 gün içerisinde kendi kendilerine iyileşebiliyorlar. Bu hastalık kendisini adı üstünde ishalle seyir eder. İştahsızlık, ishal, hafif ateş gibi bulguları olabilir. İshale yol açan çok fazla etken var. Bakteri farklı bir organizma grubu, virüs farklı bir organizma grubudur. Dolayısıyla tablolar buna göre farklılıklar gösterebilir ama ortak bulgu hepsinde ishaldir. Çocuklarda ve ileri yaşlarda olan kişilerde özellikle ishale bağlı sıvı kaybından dolayı vücuttaki metabolizma dengesini bozduğu için önemlidir. Gerekli su alımı, mineral alımı çocuklarda ve yaşlılarda sağlanmazsa sağlıkları çok hızla bozulur.”

Yaz aylarında ishal_ilkses (1)

YAZ İSHALİNDEN KORUNMAK İÇİN…

Yaz ishalinden korunmak için ne gibi önlemler alınması gerektiğini dile getirerek vatandaşları uyaran Dr. Ayhan, “Yiyeceklerimizi Kışın sakladığımız ortamda yazın saklayamayız. Gıdalarımızı yazın daha uygun koşullarda muhafaza etmeliyiz. Besinleri oda ısısında mümkün olduğunca bırakmamak gerekiyor. Sağlıklı içme suyu tüketmeliyiz. Yüzmeye girdiğimiz suların bile temizliği çok önemli çünkü o sular yutulduğunda enfeksiyon kapma riski var. Son olarak da kişisel hijyenimize dikkat etmemiz gerekir” dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.