TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Virüse karşı beslenme kalkanı

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, yeni varyantlara karşı bağışıklık kalkanı olan önerilerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 08:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Virüse karşı beslenme kalkanı

Kovid-19 yeni çıkan varyantlarıyla birlikte yaşamımızı etkilemeye devam ediyor. Özellikle Eris ve Pirola varyantının son günlerdeki yayılımı ‘kapanma’ endişesine yol açtı. Söz konusu varyantların kışın daha fazla hasar bıraktığı kaydedilirken, ‘Sağlıklı bir beslenme ile virüse yakalanmamak mümkün mü?’ sorusu sorulmaya başlandı.

Peki, daha çok hangi besinleri tercih etmeliyiz ve tüketim aşamasında nelerden kaçınmalıyız? Konuya dair görüşlerine yer verdiğimiz Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, yeni varyantlara karşı bağışıklık kalkanı olan önerilerde bulundu. 

deniz zünbülcan

TEMİZ HAVADA GÜNLÜK FİZİKSEL AKTİVİTE

Zünbülcan, şunları kaydetti: “2020 yılından beri hayatımızda birçok değişikliğe neden olan Kovid-19 salgını bugünlerde yeni varyantlarıyla karşımıza çıkmaya başladı. Özellikle mevsim geçişlerinde hasta olma riski zaten daha yüksekken bu salgının varyantlarının da yeniden görünür olması çoğu kişide ister istemez endişe sebebi olmaya başladı. Haklı olarak kişiler kış mevsimi gelmeden bağışıklığını güçlendirmenin yollarını arıyor ve virüse yakalanmamak için nelere dikkat etmeleri gerektiğini merak ediyorlar. Öncelikle hijyen kuralları bizim için çok önemli, ellerin temizliğine, toplu alanlarda çok fazla vakit geçirmemeye, kapalı alanların havalandırılmasına dikkat edilmesi çok önemli. İkinci olarak tabii ki beslenme ve yaşam şekli değişiklikleri bizim için çok önemli. Bu noktada hareketli bir hayat benimsenmeli güçlü bir bağışıklık sistemi için temiz havada günlük fiziksel aktivite mutlaka olmalıdır.”

Beslenmede dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Zünbülcan, şunları sıraladı: “Oldukça geniş ve önemli ancak en önemli noktalara değinmek gerekirse su ve sıvı tüketimi, hücreleri iyi besleme, özel besinlerden faydalanma olarak özetleyebiliriz.

Su ve sıvı tüketimi:  Boğazınızda mikrop yayılımını önlemek, metabolizmanızın işlevlerini gerçekleştirebilmesi, vücut ısınızı dengede tutabilmeniz için su ve sıvı dengesine dikkat edilmesi çok önemlidir. Ayran, bitki çayları, maden suyu, kefir gibi içecekler sıvı tüketimi yerine kullanılabilir ancak suyun da yeterli miktarda içilmesi ihmal edilmemelidir. Bitki çayı olarak hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek hem de boğazınızı temizlemek için ıhlamur, adaçayı, ekinezya gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Zencefil ekleyerek temizleme kapasitesini arttırabilirsiniz. Yeterli su içip içmediğinizi anlamak için ise idrar renginize bakmalısınız. Hedefimiz açık renkte bir idrar renginizin olması. 

Hücreleri iyi besleme: Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek istiyorsanız tek istediğimiz mide doygunluğu değildir. Hücrelerinizin de iyi beslenmesi çok önemlidir. Bunun yolu ise kalori bazlı değil fayda bazlı beslenmekten geçmektedir. Gün içindeki öğün sayınızın ve içeriğinin vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılaması gerekmektedir. Özellikle kendinizi yorgun, halsiz hissediyorsanız, bir şey yapmak istemiyorsanız, saçlarınızda dökülme yaşıyorsanız, ‘çabuk hasta oluyorum ve toparlanamıyorum’ diyorsanız, ‘son zamanlarda her şeyi unutur oldum’ diyorsanız bir kan tahlili yaptırmanızda ve sonrasında da buna uygun bir tedavi uygulanmasında fayda var.

Özel besinler: Yeterli ve dengeli beslenmenizin yanı sıra bazı özel besinlerin beslenme programınıza eklenmesi de hastalıklardan korunmanıza destek olabilir. Propolis, arı ekmeği, arı sütü gibi arı ürünleri, yumurta, hindi eti gibi protein içeriği yüksek besinler kefir, probiyotik yoğurt, ev yapımı turşu gibi fermente ürünler, spirulina, açai gibi tozlar bu besinlerden bazılarıdır.”

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Uzmanlardan koronavirüste yeni varyant uyarısı!

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.