TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanlar uyardı: Bu hastalık ciddi sağlık riski taşıyor

Havaların ısınmasıyla birlikte, kenelerin aktif hala geldi. Uzmanlar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına dikkat çelti. Bu hastalığın ciddi sağlık riskleri taşıdığına dair uyarılar yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 02:00
Kaynak: İHA
Uzmanlar uyardı: Bu hastalık ciddi sağlık riski taşıyor

Her yıl olduğu gibi, Erzincan'da da Toplum Sağlığı Merkezi personelleri tarafından köylerde yaşayan vatandaşlara KKKA hastalığı hakkında eğitim veriliyor ve bilgilendirmeler yapılıyor. Sağlık ekipleri, "Keneyi hafife almayın, tedbiri elden bırakmayın" mesajıyla vatandaşları uyarıyor.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafından taşınan bir virüs nedeniyle ortaya çıkan ve ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle seyreden, hatta ağır vakalarda kanamalara yol açabilen bir enfeksiyon hastalığıdır.

Hastalığın tarihçesi incelendiğinde, ilk olarak 12. yüzyılda Tacikistan'da tanımlandığı görülüyor. 1944-45 yıllarında Rusya'nın Kırım bölgesinde tespit edilen hastalık, daha sonra Zaire'de de görülmüş ve bu virüslerin aynı olduğu keşfedilerek Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi olarak adlandırılmıştır.

Ülkemizde KKKA vakaları, genellikle kene aktivitesinin arttığı bahar ve yaz aylarında görülüyor. Hastalık, özellikle Hyalomma marginatum adı verilen kene türünün yaşadığı bölgelerde yoğunlaşıyor. İlk kez Tokat ili ve civarında dikkat çeken KKKA vakaları, genellikle İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde daha sık görülüyor.

KKKA hastalığının tedavisi için henüz kesin bir aşı veya ilaç bulunmamakla birlikte, hastalığın kontrolüne yönelik çalışmalar devam ediyor. Ancak kişisel korunma önlemlerinin alınması çok önemli. Bu kapsamda, kene yönünden riskli alanlara gidildiğinde vücudu örten giysiler giyilmesi, kene varlığının kontrol edilmesi ve temasın en kısa sürede kesilmesi gerekiyor.

Hastalığa yakalanma riskini azaltmak için, hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına temas edilmemeli, keneler öldürülmemeli ve kene tutunan kişilerin derhal sağlık kuruluşlarına başvurması gerekiyor.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğundan, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi ve gerekli önlemleri alması büyük önem taşıyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.