TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

UV ışını nedir? UV ışını zararlı mıdır, neden korunmalıyız?

Güneşin etkisini gösterdiği günlerde en çok merak edilen konulardan biri de güneşten gelen uv ışının zararları oluyor. Peki nedir uv ışını?

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2023 07:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
UV ışını nedir? UV ışını zararlı mıdır, neden korunmalıyız?

UV ışınlarından koruyan birçok ürün, özellikle yaz aylarında milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır. Krem, losyon ve sprey dışında UV ışınlarından koruyan gözlükler ve mayolar da üretilmektedir. Peki nedir bu UV ışını ve neden korunmalıyız?

Güneşten gelen kızıl ve morötesi zararlı ışınlara ultraviyole denir. Kısaca UV olarak da bilinen bu ışınların dalga boyu, yaz mevsiminde ve öğle saatlerinde daha yüksek olur. Dalda boyu en kısa olan ışınlara UV - A olarak bilinir.

UV

Cıva buharlı lambalarla ultraviyole ışınları elde etmek mümkündür. Bu ışınlar, kontrollü bir şekilde havalandırma ve filtreleme sistemlerinde kullanılır. Son derece güçlü bir ışın olan UV, mikrop ve bakterileri öldürür. Bu nedenle sağlık kurumlarının sterilizasyon bölümünde kullanılan makinelerde de ultraviyole ışınlarından faydalanılır.

UV 2

Ultraviyole (zararlı güneş ışınları) nelere sebep olur?

Güneş yanıkları, deri yaşlanmaları, lekeler, kanser gibi birçok yan etkisi bulunmaktadır. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde güneşten belli bir oranda korunmak gerekmektedir. Güneş yanığı, en bilinen erken etkidir. Uzun vadede zararları ise cilt hücrelerinde ve cilt altı dokularda hasar, erken yaşlanma, yüzeydeki damarlarda bozulma, aktinik keratoz ve fotodermatoz gibi cilt rahatsızlıklarıdır. Aynı zamanda uzun süre güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak cilt kanserlerine ve gözde katarakt hastalığına da neden olabilmektedir.

LEKE

UV'den nasıl korunuruz?

Güneşin cilde zarar vermesini önlemek için yüksek faktörlü bir güneş kremini düzenli aralıklarla sürmek gerekir. Özellikle açık tenliler için bu daha fazla geçerlidir. Ayrıca güneşin tam tepede olduğu öğlen saatlerinde dışarı çıkmak tercih edilmemelidir.

Güneş gözlüğü takmak da gözleri korumak açısından önem taşır. Uzmanlar, UV ışınlarına maruz kalmanın katarakt, kanser ve kar körlüğü gibi ciddi rahatsızlıklarla bağlantısına dikkat çekiyor. HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.