TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Spor yaparken doğru bilinen yanlışlar

Spor yaparken doğru bildiğimiz yanlışlar hakkında bilgiler veren Pilates Eğitmeni Begüm Özdamar, sporun hayatımızdaki öneminden bahsetti

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2023 06:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Spor yaparken doğru bilinen yanlışlar

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER

Günümüzde insanlar bilinçsizce spor yapıyor. Yapılan ağır antrenmanlar, yanlış beslenme vücuda zarar veriyor. Düzensiz yapılan sporlar kasların deforme olmasına neden oluyor. Pilates Eğitmeni Begüm Özdamar, spor yaparken dikkat etmemiz gerekenleri anlattı. Spor yapan bireyin hayatını ona göre şekillendirmesine dikkat çeken Pilates Eğitmeni Begüm Özdamar, “Kilo vermek için bir anda kontrolsüz ağır antrenmanlara başlanmasını doğru bulmuyorum. Çünkü; spor devamlılığı olan bir şey olmalıdır. Her gün antrenman yapmayı hayatımızın her anına sokamayacağımız için düzenli ve her zaman yapabileceğimiz kadar antrenmanı hayatımıza sokmalıyız” diye konuştu.



SPOR DEVAMLILIK GEREKTİRİR
Yağ yakımında şekerden uzak durulmasına dikkat çekerek, sadece kilo vermeye yönelik olmadan sağlığımız açısından düzenli ve kontrollü bir şekilde antrenman yapılmasının vücuda daha doğru bir etki vereceğini vurgulayan Özdamar, “Düzenli spor yapan bireylerde yağ yakımı olmaktadır. Spor esnasında yağ yakımı olduğu gibi antrenmandan sonrasında da vücutta yağ yakımı devam etmektedir. Kişiler yağ yakımını desteklemek için yağ yakımına yardımcı olan besinleri tüketebilirler. Spor yapan bireyler yüksek proteinli beslenerek ve kaslarını koruyarak yağlarının yakılmasını sağlayabilirler. Lifli gıdalar ile beslenip, şekerden uzak durarak yağlanmanın önüne geçebilirler. Bu sayede karın bölgesindeki yağlanma azalır. Karındaki yağlanmanın sebebi büyük ölçüde şeker tüketimidir. Hem beslenmeye dikkat edip hem de düzenli bir egzersiz ile yağ yakımı sağlanabilmektedir. Kilo vermek için bir anda kontrolsüz ağır antrenmanlara başlanmasını doğru bulmuyorum. Çünkü; spor devamlılığı olan bir şey olmalıdır. Her gün antrenman yapmayı hayatımızın her anına sokamayacağımız için düzenli ve her zaman yapabileceğimiz kadar antrenmanı hayatımıza sokmalıyız. Bu sayede kilo vermek için doğru bir beslenme programı ve düzenli bir antrenman programı uygulayarak ulaşmak istediğimiz kiloya rahatlıkla ulaşabiliriz. Kontrollü ve düzenli spor hem bedensel sağlığımız için hem de ruhsal olarak hayatımızın her döneminde yapılmalıdır” ifadelerini kullandı. İnsanların bir anda spor yapmaya yüklenip kilo verdikten sonra sporu bıraktığına vücutta oluşabilecek deformasyonlardan bahseden Özdamar, “Düzenli bir şekilde ağır spor yapan bir birey sporu tamamen bırakıyorsa maalesef ki bazı olumsuzluklar yaşanıyor. Kaslarımız düzenli bir şekilde ağır bir antrenmana alıştığı için yapılmadığında kaslarda tabi ki de yumuşama oluyor. Dengeli beslenme de sağlanmıyor ise yağ oranında artışla karşılaşılabilir bunların yanında psikolojik açıdan boşluğa düşme hisside bu sürecin olumsuz etkilerine sebep olur” dedi.


***KUTU***
DENGELİ BESLENMEK SPORU VERİMLİ KILAR

Spor yapan bireylerin karbonhidrattan tamamen uzak durmaları gerektiği düşüncesinin yanlış olduğunu dile getiren Özdamar, vücuda doğru etki edecek, enerji sağlayacak karbonhidrat içeren besinler tüketilmesinin doğru olduğunu ifade ederek, şu açıklamayı yaptı: “Spor yapan bireyler hangi sporu yaptığı fark etmeksizin yaptıkları spordan verim alabilmek için düzenli, dengeli ve yeterli beslenmek zorundadırlar. Spor yapan bireyler kaslarını korumak için protein oranı yüksek besinler tüketebilirler. Bunun yanı sıra spor esnasında enerji açığı ortaya çıktığı için enerjimizi tekrar sağlamak adına boşalan glikojen depolarının dolması için karbonhidrat içeren besinler tüketilmelidir. Bu karbonhidratlar tabii ki de sağlıklı olarak tüketilmelidir. Örnek olarak tahıllardan, karbonhidrat oranı yüksek sebzelerden karbonhidrat alınabilir. Önemli olan konulardan biri de su tüketimidir. Spor esnasında terle birlikte atılan sıvıyı yerine koymamız önemlidir.”


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.