TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıcak hava alarm veriyor: “Halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi…”

Tansiyon dengesizlikleri, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Zünbülcan, sıcak havalarda sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2023 11:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sıcak hava alarm veriyor: “Halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi…”

GURBET YAVUKLU

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa programına konuk oldu. 
Sıcak havalarda yeterli ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Zünbülcan, tansiyon dengesizlikleri, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sağlık sorunları yaşamamak adına önemli mesajlar verdi.

deniz zünbülcan

YOĞURT, AYRAN VE CACIK… 

“Sıcak havalarda vücudumuzun en önemli ihtiyacı sudur” diyen Zünbülcan, sözlerine şöyle devam etti: “Yazın, diğer aylara göre vücudun su kaybı çok daha fazladır. Bu kaybı yerine koymamak yani az su içmek elektrolit kaybına neden olur, tansiyon dengesizlikleri, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sağlık sorunları görülmeye başlar. Sıcak havalarda aşırı şekerli ve yağlı yiyecekler tüketmemek, daha çok meyve, sebze ve tam tahıllı yiyeceklere yönelmek sağlıklı beslenmenin gereklerindedir. Vücudun terlemeden dolayı eksilen elektrolit seviyesi yoğurt, ayran ve cacık gibi yiyeceklerle takviye edilebilir. Bu seçimler aynı zamanda protein ihtiyacınızı da karşılayacaktır.

YAZ AKŞAMLARINDA DOĞRU BESLENME

Kızartma, sakatat ve benzeri yiyecekler yerine haşlanmış ya da buharda pişirilmiş etleri tercih etmenin yaz ayları için doğru bir seçim olduğunu kaydeden Zünbülcan, “Sıcak havalarda tavuk, balık ya da kırmızı et tüketiminde ızgara ve buğulama yöntemleri de uygundur. Sıcak havada diyet yapmak da sağlık açısından dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Yaz diyeti listelerinin mutlaka sebze, meyve ve tahıl ağırlıklı olması önemlidir. Sıcak havada kan şekeri düzeyinin hızlı bir şekilde düşme veya yükselme olasılığı vardır. Bu nedenle ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da dondurma tercih edilmelidir. Yaz akşamlarında, yılın her ayında olduğu gibi çok geç saatlerde yemek yememek, akşam yemeklerinde hafif gıdaları tercih etmek sıcak bir gecenin daha rahat geçirilmesini sağlar” bilgisini paylaştı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.