TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Okyay: Eris varyantı çok bulaşıcı, hızla yayılıyor

Eris varyantının çok bulaşıcı olduğunu ve hızla yayıldığını kaydeden Prof. Dr. Okyay, yeni bir Kovid-19 aşısının bulunduğunu ancak Türkiye’ye henüz gelmediğini vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 12:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: GURBET YAVUKLU
Prof. Dr. Okyay: Eris varyantı çok bulaşıcı, hızla yayılıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun hazırladığı ‘Pandemide Merak Ettiklerimiz’ programlarının 41’incisine TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Pınar Okyay konuk oldu.

Pandemiye neden olan virüsün değişken yapısı nedeniyle varyantlarla varlığını sürdürdüğünü söyleyen Okyay, gündemdeki Eris varyantının ülkemizde bir süredir var olduğunu tahmin ettiklerini fakat Sağlık Bakanı’nın son açıklamasıyla bu bilginin resmiyete döküldüğünü belirtti.

maske ttb p btr

YENİ BİR KOVİD-19 AŞISI VAR

“Eris varyantı çok bulaşıcı, hızla yayılıyor” diyen Okyay, “İnsanlar Kovid-19 hastalığındaki belirtileri aynı biçimde geçiriyorlar. Ama ilk veriler, kırılgan gruplar dışında insanların birçoğunda hastalığın daha hafif seyrettiğini gösteriyor” bilgisini paylaştı. İlk etabın kırılgan gruplar için yapılacaklar olduğunu ifade eden Okyay, virüse karşı en etkili mücadele aracı olarak aşıyı işaret etti. Dünya genelinde etkili ve güvenli aşıların yaklaşık 14 milyar doz uygulandığını ve bu sayede on milyonlarca insanın hayatının kurtulduğunu anımsatan Okyay, yeni varyantlara karşı koruyuculuk sağlayan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve birçok ülkede uygulamaya başlanan yeni Kovid-19 aşısı olduğunu aktardı.

O AŞI TÜRKİYE’DE YOK

Bu aşının ise Türkiye’de henüz olmadığını dile getiren Okyay, “Hızla temin edilmesini ve risk grubu yaklaşımıyla aşılamaya başlanmasını temenni ediyoruz” sözlerine dikkat çekti. Okyay, yeni aşının temin edilememesi durumunda, her ne kadar etkisi yeni varyantlar ile biraz düşse de koruyuculuğu halen süren mevcut aşıların üç dozunun tamamlanması gerektiğini de vurguladı.

Halk sağlığının korunması için aşı dışında alınması gereken önlemler olduğuna da dikkat çeken Okyay bu önerileri şöyle sıraladı: “El yıkama alışkanlığının korunması, kamusal alanların temizliğinin sağlanması, kapalı ve kalabalık alanlarda maske kullanılması, havalandırma tedbirlerinin alınması, sağlık otoritesinin risk gruplarına kit dağıtımı ve atık sulardan takip gibi yeni varyantları izleme sorumluluğunu yerine getirmesi, doğru bilgilerin şeffaf bir biçimde halk ile paylaşılması.”

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.