TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mevsim geçişlerinde hastalıklara dikkat!

Mevsim geçişlerindeki hastalıklara karşı uyaran Dr. Mustafa Torun, “Solunum yolları enfeksiyonları özellikle sonbahar ve kış aylarında havaların soğuması ile artış yapar” ifadelerini kullandı

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 08:51
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 08:51
Kaynak: HABER MERKEZİ
Mevsim geçişlerinde hastalıklara dikkat!

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER / Mevsim geçiş dönemlerinde hastalıklar artıyor. Hastanelerin solunum yolu ve alerji servislerinde şu sıralar yoğunluk yaşanıyor. Bu dönemlerde insanların grip vb. çeşitli hastalıklara yakalanabileceğine dikkat çeken Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Dr. Torun, “Solunum yolları enfeksiyonları özellikle sonbahar ve kış aylarında havaların soğuması ile artış yapar” dedi.

CİDDİYE ALMAK GEREKİR

“Bugünlerde en çok bizlere gelen ve danışılan hastalar solunum yolları enfeksiyonları olanlardır” diyen Dr. Mustafa Torun, “Özellikle yaza girdiğimiz şu günlerde. Solunum yolları enfeksiyonları özellikle sonbahar ve kış aylarında havaların soğuması ile artış yapar. Belirtileri; ateş, titreme, üşüme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, yan ağrısı, halsizlik, yorgunluk en belirgin belirtilerdir. Tam kan sayımı, ASO, CRP, boğaz yayması, boğaz kültürü gerekirse akciğer grafisi önemli olup, hastanın klinik bulgularına göre diğer testler istenebilir. COVİD-19 Enfeksiyonundan şüphelenilirse diğer yardımcı testler (Torax-BT gibi) istenebilir. Hızlı Korona testleri acil durumlarda yapılabilir. Tedavide antibiyotik kullanımı çoğu kez gerekmez. Bu dönemdeki enfeksiyonların çoğu virüslerle olduğundan ilgili hekim kan testleri, mikrobiyolojik araştırmalar (yayma ve kültür gibi) ve/veya radyolojik testler ile bakteriyel üst veya alt solunum yolları enfeksiyonu düşünürse antibiyotik tedavisini başlatabilir. En uygun sürede ve dozda vermesi uygundur. Pandemi virüsü olan SARS-COV-2’nin bu aylarda dolaşımda olan ve hastalık yapan tiplerini anımsayalım… Bu aylarda SARS-CoV-2’nin hastalık oluşturan HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-OC43 ve HCoV-HKU1 virüsleri dolaşımda olabilirken, yetişkinler ile çocuklarda hafif veya orta derecede solunum yolu enfeksiyonları oluşturabilmektedir. Sonbahar ve kış aylarında dolaşımda olan diğer virüslerden de bahsedecek olursak; elbette koronavirüs yanında, grip (influenza) ve RSV virüs dediğimiz Solunum Sisteminin Sinsityal Virüsü’nü unutmamak gerekir.  Yani SARS-CoV-2, grip ve RSV üçlüsünü ciddiye almak gerekir” ifadelerini kullandı.

torun

TEMİZLİK KURALLARI ÖNEMLİ

Temizlik kurallarının önemini vurgulayan Dr. Mustafa Torun, “Bu kuralları özellikle okullarda, işyerlerinde, kapalı alanlarda yani asansörler, toplantı salonları, ortak tuvaletler, kışlalar, sinema ve tiyatrolarda sıkı uygulamak gereklidir. Kapalı yerlerde dışa açılan havalandırmalar olabildiğince açık tutulmalıdır. Mecbur kalmadıkça kapalı ortamlarda fazla durmamak, kağıt para yerine temassız banka kartlarını kullanmak, yiyecek içecek dağıtımından, elle tokalaşma ve kucaklaşmadan kaçınmak gerekir. Özellikle risk grubunun bu kurallara azami özeni göstermesi kendisi ve toplumun yararınadır. Özellikle risk grubunun grip ve hekim önermiş ise zatürre aşısı dediğimiz pnömokok aşısı uygundur” ifadelerine yer verdi.

POLEN ALERJİSİNE DİKKAT

Hastanelerin alerji servislerinde bahar mevsiminden ötürü polen alerjisi yoğunluğunun yaşandığına dikkat çeken Dr. Mustafa Torun, “Yaza girdiğimiz şu günlerde polen alerjilerinin arttığı dönemdir. Özellikle ormanlık vb. alanlarda yürüyüş yapmamak uygundur. Alerjik hastaların mecbur kalmadıkça bu alanlara gitmemesi, gitmek zorunda kalmışsa yanında antialerjik ilaçları taşıması ve süreyi kısa tutması uygundur. Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde, kuru ve rüzgarlı havalarda mecbur değilsek dışarı çıkmayın. Polen mevsiminde spor için kapalı alanları tercih etmeliyiz. Siperli şapka kullanmak önemli. Göz nezleniz varsa güneş gözlüğü faydalı olabilir. Eve geldiğinizde giysilerinizi değiştirin dersek konuyu çok abartmış olmayız herhalde” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.