TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kemoterapi nedir, yan etkileri nelerdir? Kanser hastaları kemoterapi alırken nelere dikkat etmeli?

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kemoterapi her kanser teşhisi konan hastada uygulanmaz. Kanser türüne ve kanser evresine göre tedavi yöntemleri değişiklik gösterir. Peki Kemoterapi ne demek? Kemoterapi kimlere uygulanır? Kemoterapi nasıl uygulanır? Kemoterapinin yan etkileri nelerdir? Detaylar haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2023 22:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Kemoterapi nedir, yan etkileri nelerdir? Kanser hastaları kemoterapi alırken nelere dikkat etmeli?

Kemoterapi uygulamaları genelde insanları korkutuyor. Kemoterapi tedavisi ile karşı karşıya olanlar kemoterapinin ne olduğunu araştırıyor. Peki Kemoterapi nedir? Kemoterapi kimlere, nasıl uygulanır? Kemoterapi tedavisinin amacı nedir? Kemoterapinin yan etkileri nelerdir? Kemoterapi hakkında merak edilen detayları derledik. İşte Kemoterapi hakkında her şey…

Kemoterapi nedir?

Kemoterapide amaç kanserin yayılmasını önlemektir. Kanserin ilaçla tedavi edilmesi için uygulanan kemoterapi kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını önler. Kemoterapi uygulamaları kanserin türüne ve evresine göre değişiklik gösterir.

Kemoterapinin yan etkileri nelerdir?

Her ilacın ve her tedavi uygulamasının yan etkisi olabilir. Kemoterapi tedavilerinin de olası yan etkileri vardır. Peki kemoterapi yan etkileri nelerdir? İşte kemoterapi tedavisinin olası yan etkileri…

Kemoterapi tedavisinde en sık görülen olası yan etki bulantı ve kusmasıdır. Kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar kusma ve bulantıya yol açabilir. Bulantı ve kusma yan etkisi genellikle bulantı giderici ilaçlar ile kontrol altına alınabilir.

Kemoterapi sürecinde en yaygın görülen bir diğer yan etki halsizliktir. Kemoterapi tedavisinde görülen halsizliğin nedeni tam olarak bilinmiyor. Bu süreçte halsizliği iyi gelen şeyler daha çok günlük hayata adapte olmaktır: Günlük aktivitelerin iyi planlanması, hafif yürüyüş̧ ve egzersiz programları, ağrı ve depresyonla mücadele, bu süreçte bol sıvı alınması gibi yöntemlerle kontrol altına alınabilir.

Kemoterapi tedavisi sürecinde ağız içi sorunları yaşanabilir. Mukozit adı verilen ağız yaraları kemoterapi uygulaması sürecinde görülebilir. Bu süreçte yumuşak diş fırçası kullanılabilir. Her akşam ılık karbonatlı su ile gargara yapılabilir. Kabuklu, sert ve sıcak yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilir.

Kemoterapi sürecinde kanama sorunları ortaya çıkabilir. Kanama sorunları ile karşılaşılırsa doktorun bilgilendirilmesi gerekir.

chemotherapy_ilkses

Kemoterapi nasıl uygulanır?

Kemoterapi tedavisi uygulaması kanserin türüne ve evresine göre değişiklik gösterir. Kemoterapi sırasında ilaç kullanılır. Kullanılan ilaçlar yoluyla ve ağızdan hap şeklinde uygulanabilir.

Kemoterapi ilaçlarının verilme süresi ve sıklığı, tümörün cinsi, yaygınlık durumu, hastanın yaşı, genel durumu ve mevcut diğer hastalıklarına göre değişiklik gösterir.

Kemoterapi tedavisi uygulanan hastalar nelere dikkat etmelidir?

Kemoterapi sürecinde hastaların bağışıklık sistemi zayıflar. Bu dönemde hasta enfeksiyona açık hale gelir. Peki kanser hastaları kemoterapi alırken nelere dikkat etmeli?

Kemoterapi alındığı dönemde şunlara dikkat edilmelidir;

Ateş 38 C veya üstünde olursa doktor bilgilendirilmeli,

Kemoterapi tedavisi sürecinde canlı aşılar yaptırılmamalı,

Kalabalık ortamlarda çok sık bulunmakta kaçınılmalı,

Tıraş̧ olurken yaralanmamaya özen gösterilmeli,

Sivilceler sıkılmamalı, ufak kazalar sonrası oluşan kesik, sıyrık ve yaralar enfeksiyon açısından takip edilmeli.

Kemoterapi alan hasta yakınları nelere dikkat etmelidir?

Kemoterapi sırasında hasta kadar hasta yakınlarının da dikkatli olması gerekir. Peki Kemoterapi alan hastanın yakınları nelere dikkat etmeli?

Kemoterapi uygulamasında hasta süreci evinde geçirebilir. Bu süreçte enfeksiyon kapmaya açıktır. Hasta yakınları bu süreçte bulaşıcı hastalıklara karşı kendini korumalıdır.

kemoterapi_ilkses

Kemoterapi alan hastalar nasıl beslenmelidir? İşte kemoterapi beslenme listesi

Kemoterapi alan hastalar sağlıklı beslenemeye özen göstermelidir. Bu süreçte beslenme uzmanından destek alınabilir. Sağlıklı beslenmek kemoterapi uygulamasına olumlu etki edebilir.

Günlük beslenme düzenine Sebze ve meyveler eklenmeli, Paket gıda tüketiminden kaçınılmalıdır. Protein dengesi korunmalıdır. Et, balık, tavuk ve yumurta haftalık beslenme listesine eklenmelidir. Tahıllar bu süreçte bağırsak düzenin sağlıklı işlemesi için kullanılmalıdır.

Bu süreçte özellikle tüketilmesi tavsiye edilen meyveler arasında greyfurt, nar ve ısırgan otu yer alıyor.

Bu süreçte gıda takviyesi ve vitamin kullanmak için doktorunuza danışın. Bazı vitaminler antioksidan içerdiği için kemoterapi sürecinde zararlı olabilir.

Kemoterapini işer yaradığı nasıl anlaşılır?

Kemoterapi sürecine hastalar ve hasta yakınları tereddütlü başlayabilir. Hatta bazıları işe yaramadığını düşünebilir. Peki Kemoterapini işe yaradığı nasıl anlaşılır? İşte kemoterapinin işe yaradığını gösteren işaretler…

Kemoterapinin işe yarayıp yaramadığının anlaşılması için doktorlar süreci takip eder ve birtakım testler yapar. Tedavi sürecinin nasıl ilerlediğini doktor değerlendirir.

Bu süreçte doktorun yönlendirdiği şekilde hareket etmek önemlidir. Hasta kendini iyi hissetse bile doktorun tetkiklerin sonucu vardığı değerlendirmelere göre hareket edilmelidir.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.