TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kedilerde görülen FIP hastalığı nedir? FIP hastalığı belirtileri neler?

Feline Infectious Peritonitis (FIP), tüm kedi ırklarında ortaya çıkabilen viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalığın tanısı koymak oldukça zor bir süreçtir. FIP nedir ve FIP belirtileri nelerdir soruları, kedi sahipleri tarafından sıkça merak edilen konular arasında yer almaktadır. İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2024 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2024 14:17
Kaynak: HABER MERKEZİ
Kedilerde görülen FIP hastalığı nedir?  FIP hastalığı belirtileri neler?

Kediler arasında yaygın olarak görülen ve ölümcül bir tehdit oluşturan FIP hastalığı, sosyal medyada araştırma konusu haline geldi. Ancak FIP hastalığı nedir ve FIP hastalığı belirtileri nelerdir soruları, kedi sahipleri tarafından merak edilip araştırılan önemli konular arasında yer alıyor. İşte FIP hastalığı hakkında merak edilenler…

fip hastalığı nedir

FIP HASTALIĞI NEDİR?

Kedilerin bağışıklık sistemini etkileyen Feline Infectious Peritonitis (FIP), kedi koronavirüsünün mutasyon geçirmesiyle ortaya çıkan ölümcül bir hastalıktır. Bu hastalık, corona virüsünün mutasyona uğramış hali olan FIP virüsü tarafından tetiklenir. FIP, bilimsel olarak ilk kez 1963 yılında Dr. Jean Holzworth tarafından rapor edilmiş olup, kedilerde bağışıklık sistemine zarar veren bir hastalık olarak tanımlanır.

FIP, kedilerde kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır ve tam teşhis için otopsi gerekebilir. Yüksek güvenilirlikli tanı için bir dizi test yapılması gerekmekle birlikte, bu testlerin bazı durumlarda hatalı sonuçlar verebileceği bilinmektedir. FIP tanısı konulduğunda, uzmanlar hayvanı uyutma kararı alabilirler.

fip hastalığı nedir

FIP TEDAVİSİ VAR MI?

Kedilerde FIP hastalığına kesin bir tedavi bulunmasa da son yıllarda bazı antiviral ilaçlar umut verici sonuçlar göstermiştir. Tedavi genellikle semptomların kontrol altına alınması ve kedinin konforunun artırılması üzerine odaklanır. Özellikle genç ve yaşlı kedilerde ölümcül olabilen FIP, hastalığın önlenmesi için temiz bir ortam, azaltılmış stres seviyeleri ve çok sayıda kedinin bulunduğu ortamlarda bireysel kedi sağlığının dikkatle yönetilmesini gerektirir. FIP bilimsel tanısı, adı konulmadan önce 1914 yılına kadar uzanmakla birlikte, hastalık ilk kez 1963 yılında Dr. Jean Holzworth tarafından rapor edilmiştir.

FIP HASTALIĞI BELİRTİLER NELER?

FIP hastalığı belirtileri şunlardır:

İştahsızlık ve kilo kaybı

Ateş

Halsizlik ve durgunluk

Karın bölgesinin şişmesi

Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi

Solunum sorunları ve nezle

Denge sorunları

Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.