TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lenfoma hastalığı: Lenfoma nedir? Lenfoma neden olur? Lenfoma belirtileri nelerdir?

Son dönemde sıkça gündeme gelen lenfoma hastalığıyla ilgili merak edilenler araştırılmaya başlandı. Lenfoma hakkında bilinmesi gereken detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2024 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2024 14:02
Kaynak: HABER MERKEZİ
Lenfoma hastalığı: Lenfoma nedir? Lenfoma neden olur? Lenfoma belirtileri nelerdir?

Vatandaşlar, lenfoma hastalığının ne olduğunu araştırmaya başladılar. Lenfoma hastalığı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler, konuyla ilgili internet üzerinde yoğun aramalar yapmaya başladılar.

Lenfoma nedir, lenfoma belirtileri nelerdir ve lenfoma tedavisi mümkün mü gibi sorular, sıkça araştırılan konular arasında yer alıyor. Lenfoma hakkında merak edilenleri sizler için derledik. İşte lenfoma hakkında merak ettikleriniz…

lenfoma

LENFOMA NEDİR?

Lenf kanseri (lenfoma), vücudu enfeksiyon ve hastalıklara karşı savunan lenfositlerin (bir tür beyaz kan hücresi) lenf düğümlerinde anormal şekilde çoğalması ve büyümesiyle ortaya çıkan bir kanser türüdür. Tıbbi adıyla lenfoma olarak bilinen lenf kanseri, genellikle lenf düğümleri olmak üzere dalak, timus bezi ve kemik iliğinde de görülebilir.

Lenfoma kanserine sahip bireylerde, lenfosit adı verilen beyaz kan hücreleri anormal bir şekilde çoğalmıştır. Bu çoğalan ve büyüyen lenfositler, vücudun çeşitli bölgelerinde yayılım gösterse de özellikle koltuk altı, boyun veya kasık bölgesindeki lenf düğümlerinde toplanma eğilimindedir.

Lenfoma, kan kanserlerinin yüzde 50'sini oluşturur ve Hodgkin lenfoma ile non-Hodgkin lenfoma olmak üzere iki ana türü vardır. Non-Hodgkin lenfomanın, Hodgkin lenfomaya göre görülme oranı yaklaşık 8 kat daha fazladır.

Bu kanser türlerinin klinik seyirleri, tedaviye verdikleri yanıtlar ve kullanılan tedavi yöntemleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle lenfoma teşhisi konulduktan sonra hastalığın hangi alt tip olduğunun doğru bir şekilde belirlenmesi önemlidir.

lenfoma

LENF KANSERİ (LENFOMA) NEDEN OLUR?

Lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalması ve büyümesiyle ortaya çıkan lenfositlerin mutasyona uğraması, lenfoma olasılığını arttıran bir durumdur.

Lenfoma nedenleri arasında Helikobakter pilori gibi virüs ve enfeksiyonlar, radyasyon, tarım kimyasallarına maruz kalma, implantlar, otoimmün koşullar, bağışıklık sistemi düşüklüğü, yaş ve genetik faktörler bulunmaktadır.

Ancak, lenfoma için tamamen kesin nedenler belirlenmemiştir ve bazen bu kanser türü tamamen şans eseri gelişebilir.

LENF KANSERİ (LENFOMA) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lenfoma belirtileri, lenfomanın başladığı yer, vücudun etkilenen kısımları ve lenfoma türüne bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte genellikle;

koltuk altı, boyun, mide ve kasık bölgelerindeki kitle ile kendini gösterir.

Bu lenfoma belirtileri arasında; boyun veya koltuk altında lenf bezi büyümesi, yüksek ateş, nefes almada zorluk ve öksürük, özellikle gece aşırı terleme, hızlı morarma ve kanama, vücutta döküntü ve kaşıntı, halsizlik, karın şişkinliği, kilo kaybı, iştah kaybı ve sık enfeksiyon geçirme yer alabilir.

lenfoma

LENFOMA TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Lenf kanseri (lenfoma) teşhisi için, hasta şikayetleri ve elle yapılan kontrollerde belirtilerin fark edilmesi durumunda çeşitli testler yapılır. Bu testler arasında lenf nodu biyopsisi, kan testleri, kemik iliği biyopsisi, PET ve CT taramaları, MR gibi görüntüleme yöntemleri bulunur. Görüntüleme testleri, lenfomanın vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını belirlemeye yardımcı olur. Tanı konulduktan sonra yaş, genel sağlık durumu, lenfoma evresi ve kanser tipi göz önüne alınarak özelleştirilmiş bir tedavi planı oluşturulur. Hodgkin lenfoma, tedavisi en başarılı kanser türlerinden biri olarak bilinir.

Lenfoma tedavisinde genellikle kemoterapi, lenfomayı hedefleyen kemoterapi ve radyasyon, lenfoma hücrelerine karşı etkili olan antikorlar gibi biyolojik tedaviler ve kök hücre nakli gibi yöntemler kullanılır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.