TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hastanelerde Karşılaştığımız Mavi Kod Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Hastane düzeninde büyük bir öneme sahip olan hayat kurtarıcı bir alarm sistemi olarak karşımıza çıkan mavi kodun anlamını bilmeyen kişiler bu konudaki meraklarını gidermek istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 15:24
Kaynak: HABER MERKEZİ
Hastanelerde Karşılaştığımız Mavi Kod Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Mavi kod, bir acil durum kodu olarak geniş bir kitle tarafından bilinir. Bu kodun anlamını çözmek isteyen birçok kişi araştırma yapmaktadır. Mavi kodun kullanıldığı durumlar, merak edilen konular arasında bulunmaktadır. Mavi kod nedir? Mavi kod ne gibi durumlarda karşımıza çıkar?

Mavi Kod Ne Gibi Durumlarda Karşımıza Çıkar?

Hastanelerde çeşitli acil durumlarda verilen bir alarm sistemi olarak karşımıza çıkan “mavi kod”, hastaya en kısa sürede en hızlı şekilde hayata döndürme amacıyla uygulanacak olan tedaviyi gösterir. Hastanın kaybedilme riskinin en aza indirilmesi amacıyla mevcut hayati fonksiyonlardaki bozulmaların acil tedavisini içeren mavi kodun nasıl ortaya çıktığı hakkında birtakım merak edilen durumlar söz konusu.

hastane acil durum kodları

1960 yılında ilk olarak Kansas Bethany Tıp Merkezinde karşımıza çıkan mavi kod, kalp krizi geçiren hastaların çoğunluğunun kaybının önlenmesi adına ortaya çıkmış bir alarm sistemidir. O dönemlerde, kalp krizi ile acile gelen çoğu hasta kurtarılamadığından bu durumu önlemek adına bir acil müdahale ekibi kurma kararı alındı. Kurulan bu ekibe “mavi kod” adı verildi.

Mavi kodun süreci ise şu şekilde işliyordu: Mavi kod ekibi, hastanenin dahili telefon sistemi sayesinde kalp krizi geçiren hastaların yanına hızlı bir şekilde ulaşma imkanını sağlıyordu. Bu şekilde hızlı ve etkili bir şekilde hasta kaybedilmeden yaşam desteği sağlanabiliyordu. Mavi kod ekibinin başarısını, öncesinde kalp krizi ile hayatını kaybeden kişi oranı yüzde 60 iken, mavi kod ekibi kurulduktan sonra ’e düşmesi gösteriyor.

hastane acil durum kodları

Mavi Kod ve Uyulması Gereken Durumlar

Kansas’ta büyük başarı göstermiş olan mavi kod, giderek tüm dünyaya yayıldı. Acil müdahale ile hastaların hayatını kurtaran mavi kod bu şekilde uluslararası standartlarda kendisine yer buldu.

Tüm dünya genelinde, her yerde aynı anlama sahip olan tek alarm sistemi olan mavi kod, hastanelerde genellikle en kolay hatırlatılacak bir numara ile çevrildiğinde tüm ekip uyulması gereken bir prosedür ve bulundurmaları gerekilen ekipmanlar ile olay yerine gidiyor hem kendi stres seviyelerini hem de hastaların stres ve şikayetlerini olabildiğince dengede tutmaya çalışarak hızlı ve etkili bir tedavide bulunup hastanın hayatta tutulması amaçlanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.