TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu hastalık en çok erkelerde görülüyor

Kocaeli Şehir Hastanesi'nde görev yapan Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Büşra Topuz Türkcan, "17 Nisan Dünya Hemofili Günü" dolayısıyla önemli bilgilendirmelerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 05:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 05:30
Kaynak: İHA
Bu hastalık en çok erkelerde görülüyor

Dr. Türkcan'a göre, hemofili, kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan faktör 8 ve 9'un doğumsal eksikliği sonucu ortaya çıkan, X kromozomuna bağlı genetik bir hastalıktır. Dünya genelinde 7,5 milyondan fazla insanı etkileyen bu hastalık, en sık görülen ağır kanama bozukluklarından biridir. Hemofili A, faktör 8 eksikliğinden kaynaklanırken, hemofili B faktör 9 eksikliğinden kaynaklanır. Hastaların üçte birinde aile öyküsü bulunmamaktadır ve hastalık genellikle taşıyıcı kadınların erkek çocuklarında ortaya çıkar.

Hemofilinin belirtileri genellikle erken çocukluk döneminde başlar. Kolay morarma, eklem içi ve kas içi kanamaların yanı sıra beklenenden uzun süren kanama öyküsü bu hastalığı akla getirir. Kanama sıklığı ve şiddeti, faktör düzeyi ile ilişkilidir.

Dr. Türkcan, hemofili hastalarının takiplerinin hematoloji uzmanları tarafından yapılması gerektiğini ve hastaya uygulanacak tüm girişimsel işlemler öncesi koruyucu faktörler uygulanması gerektiğini vurguladı. Kan alma ve aşı gibi işlemler en ince iğnelerle yapılmalı ve uygulama sonrası bölgeye en az 15 dakika bası uygulanmalıdır. Faktör yerine koyma, hemofili tedavisinin temel unsurudur ve düzenli faktör kullanımı ile hastalar güvenle yaşamlarını sürdürebilirler. Son zamanlarda gen tedavileri de hemofilinin tedavisinde gündeme gelmektedir.

Hemofili hakkında farkındalık yaratmanın ve doğru bilgilendirme yapmanın önemli olduğunu vurgulayan Dr. Türkcan, bu hastalığa sahip bireylerin ve ailelerinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.