TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarda oluşan morluklara dikkat! Hemofili belirtisi olabilir

Çocuk Hematoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Doğru, hemofili hastalığına dikkat çekerek, erken tanının önemine vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 01:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 01:30
Kaynak: İHA
Çocuklarda oluşan morluklara dikkat! Hemofili belirtisi olabilir

Hemofili, kanın pıhtılaşmasını engelleyen genetik geçişli bir hastalık olup, hayat boyu devam eden kronik kanama riski taşıyor. Dr. Doğru, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü'nde hastalığın teşhisi ve tedavisiyle ilgili bilgilendirme yapıyor ve gen tedavisinin hastalara umut verdiğini belirtti.

Hemofili hastalığının nadir görülen bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Doğru, özellikle erkek çocuklarında vücutta morluk ve iç kanama belirtilerinin görülebileceğini söyledi. Son yıllarda tedavide önemli gelişmeler olduğunu aktaran Dr. Doğru, gen tedavisinin hastalara umut verdiğini ve diğer tedavi yöntemlerinin de hastaların yaşam kalitesini artırdığını belirtti.

Hemofili hastalığının belirtilerini tanımlayan Dr. Doğru, çocuklarda travma olmadan morluklar, eklem içi kanamalar ve diş eti kanamalarının önemli belirtiler olduğunu vurguladı. Bu belirtilerin görülmesi durumunda mutlaka uzmana başvurulması gerektiğini söyledi.

Hemofili A ve B'nin sadece erkek çocuklarda görüldüğünü belirten Dr. Doğru, Hemofili C'nin ise hem kızlarda hem de erkeklerde görülebileceğini ifade etti.Hastalık hakkında farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Doğru, tedavi yöntemlerinin hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini ve uzun süreli sakatlıkları engelleyebileceğini söyledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.