TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antidepresana duyulan ihtiyaçta büyük artış

Son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz antidepresanlar neden hayatımızda? Hangi durumlarda bu ilaca ihtiyaç duyarız?

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2023 10:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Antidepresana duyulan ihtiyaçta büyük artış

Günümüzde pek çok insanın kullandığı antidepresanın en birincil tüketim sebebi olarak depresyon gösterilmektedir. Söz konusu ilacın yaygın olarak kullanıldığı diğer pek çok durum bulunmaktadır. Bu ilaçla uygulanan tedavinin amacı; kişiyi içinde bulunduğu duygu durum bozukluğundan kurtarmaktır.

Antidepresan nedir?

Huzursuzluk, tükenmişlik, isteksizlik, devamlı yaşanan yorgunluk gibi olumsuz hisleri rutin olarak sürdüren ve bu nedenle hayat kalitesi ciddi derecede zarar gören bireyler için kullanılmaktadır. Ek olarak travma sonrası yaşanan stres bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluklar, anksiyete ile gelişen kaygı hali ve uyku düzeninde ciddi dereceye ulaşan sorunlar için de psikiyatristler tarafından antidepresan önerilebilmektedir.

antidepresan_3

Antidepresan kullanımında rekor

Yapılan araştırmalara göre son 10 yılda antidepresan kullanımı yüzde 66 artarak, 10 kat daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum kişilerin çeşitli sebeplerle yaşadığı stres, kaygı bozuklukları, mutsuzluk ve umutsuzluk gibi duygu durumlarının bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek ekonomik gerek de sosyal nedenler dolayısıyla çıkmazda hisseden bireyler, bu olumsuz duygu durumunu çözümlemek için alanında uzman kişilerle görüşerek antidepresan kullanmaya başlamaktadır.

Ne kadar süre ile antidepresan kullanılır?

Kişinin içerisinde bulunduğu ruhsal durum ve mental açıdan yaşadığı hassasiyet, antidepresan kullanım süresi ile doğru orantılıdır. Bu nedenle son derece bireysel olan bu süreç için en doğru takvim, doktor kontrolü eşliğine belirlenmektedir. Bazı insanlar oldukça kısa sürede ilaç kullanımını sonlandırırken, kimi insanlar için bu durum ömür boyu olacak şekilde planlanabilmektedir. Aniden bırakılmaması gereken bu ilaç için mutlaka doktor onayı ile hareket etmek gerekmektedir.

Antidepresanın yan etkileri

Bugün kullandığımız hemen hemen her ilacın olası yan etkileri bulunmaktadır. Bu durum antidepresanlar için de geçerlidir. Kullanan her bireyde yan etki olmak zorunda değildir, süreç kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Yan etki görülmesi durumunda ise bu etkiler genellikle zaman içerisinde büyük oranda azalmaktadır. Devam etme durumunda ise hekim eşliğinde ilaçta değişikliğe gidilebilir. Antidepresan kullanımında karşımıza çıkan en yaygın yan etkiler: mide bulantısı, baş dönmesi, ağız kuruluğu, baş ağrısı, uykulu olma hali ve ishaldir.

antidepresan_2

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye'den en hızlı gidilen 5 ülke!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.